Aiheittain

torstai 21. kesäkuuta 2018

Pieni tarina

Alue oli ihan tavallinen omakotitaloalue ja talot oli rakennettu hieman 1900-luvun hieman jommalla kummalla puolen. Ne olivat ihan tavallisia, puolitoistakerroksisia taloja, joista suurin osa oli maalattu kelta- tai punamullalla. Pääsääntöisesti pihat olivat pitkiä ja kapeita kuin kunnan virka. Pihojen rakennuksista toinen oli ulkorakennus, jossa oli liiteri sekä huussi. Toisissa oli vain edellämainittujen lisäksi sauna ja sen eteinen, joka toimitti pukuhuoneen hommia naulakoineen ja penkkeineen. Osassa oli tehty vielä tupa ulkorakennukseen.

Eräässä talossa asui vanha, mutta virkeä pariskunta. Heillä oli tuollainen saunatupa, jossa oli pieni jääkaappi, pieni tiskipöytä ja kuivauskaappi. Astiakaappina oli vanhempien perintönä tullut, yli sata vuotias kaappi, jonka he olivat kunnostaneet vuosia sitten tai jos totta puhutaan, niin olihan siitä jo kolme vuosikymmentä vierähtänyt. Astiat olivat sekalaista kokoelmaa, mutta ei haitannut, jos valmiiksi haljennut tai lohjennut lautanen rikkui. Juhannukseksi oli tuvan lattia pesty ja laitettu puhtaat matot lattialle. Myös oli nurmikko leikattu, joka tehtiin useassa erässä, sillä eiväthän voimat enää olleet sitä, mitä ne olivat parikymmentä vuotta sitten. Pihalle oli nostettu pöytä ja kaksi tuolia.

Oli jälleen juhannuksen aatto, joten jo aamusta oli padan alle laitettu valkea. Se oli suuri, vanha pata ja ollut pystyssä rakentamisesta asti. Talon emäntä levitti tuvan ja pihan pöydille puhtaan valkoiset liinat. Molemmille pöydille hän laittoi maljakot, jossa oli sinistä syreeniä ja valkoista juhannusruusua. Talon isäntä teki vihdat pihan koivusta, jota kutsuttiin vihtakoivuksi, sillä se ei ollut suuri, ylväs koivu vaan sitä pidettiin leikkaamalla lähes puskamaisena.

Juhannustansseissa olivat ammoin tavanneet, mutta nyt eivät jaksaneet enää juhannuspäivän aamuun asti valvoa. Saunan pesään laittoi talon isäntä valkean jo iltapäivällä ja laittoi vihdat pehmenemään lämpimään veteen ja pian saunalla oli lämmintä, mutta myös hyvä vihdan tuoksu. Talon emäntä oli ottanut esiin puhtaat pyyhkeet ja yöasut sekä pedannut petiin puhtaat lakanat. Tämä oli niitä rituaaleja, joita nuoret eivät ymmärtäneet.

Niin grilli oli tietysti vanhanaikainen, tiilestä muurattu, joten sen alle piti laittaa valkea myös, jotta hyvän hilloksen saa aikaiseksi. Edellisenä iltana oli talon emäntä laittanut ahveniin, jotka läheisestä järvestä olivat yhdessä pyytäneet, suolaa ja hieman yrttejä. Koska talo oli vanha, niin osa pihasta oli luonnollisesti kasvimaata. Talon isäntä kuokki hieman varhaisperunaa ja vanha emalikattila toimitti hyvin perunoiden keittämisen, sillä se lämpeni tasaisesti grillin päällä.

Vanha pariskunta astui saunan lämpöön ja vihta viuhui, tosin käsissä ei ollut enää sitä voimaa kuin ennen, mutta yhtä hyvältä se tuntui, kuin ennen vanhaan. Välillä kävivät vilvoittelemassa ja kuuntelemassa luonnon ääniä. Monet naapurustosta olivat jo paljon nuorempaa polvea ja reissussa jossain, joten asuma-alue oli hiljainen. Etäällä kuului huuhkajan matala huhuilu, johon toinen vastasi. Pensastaskun naputus kuului naapurin tuijarykelmästä.. Vilvoitustauolla laitettin myös ahvenet halsteriin ja grillin hillokselle paistumaan.

Enää ei jaksettu saunoa, kuin kolme kierrosta ja sitten pesulle. Kuten tavallista, niin vanhoissa saunoissa on sauna ja pesutila yhdessä. Hieman kuumaa vettä padasta ämpäriin ja kylmää vettä päälle, jotta saa sopivan lämpöisen pesuveden. Talon isäntä tykkäsi lämpöisemmästä kuin talon emäntä, joten kumpikin otti omansa. Yhdestä eivät olleet luopuneet, sillä he pesivät toinen toisensä selät. He kuivasivat puhtaisiin pyyhkeisiin itsensä ja laittoivat yöpuvut päälle.

Talon isäntä varmisti perunoiden ja kalan kypsyyden, jotka olivat nyt parahultaisia. Talon emäntä toi ulkopöydälle lautaset ja ateriointivälineet. Talon isäntä kaatoi perunoista keitin veden pois ja talon emäntä silppusi hieman tilliä, jonka oli käynyt yrttipenkistä noutamassa. Varhaisperunat, ruohosipulivoilla sekä ahvenilla oli mitä parhainta evästä. Aterian lomassa nautittiin talon emännän tekemää valkoherukka viiniä. He muistelivat aiempia juhannuksia ja myös sitä, milloin olivat tavanneet ensikerran. Molemmat nauroivat iloisesti, muistaessaan tuon ensitapaamisen ja monta muuta muistoa.

Ehtoopäivä oli kääntynyt jo alkuiltaan, joten suuntasi tuo vanha pariskunta petiin. Saunapuhtaina, puhtaisiin lakanoihin oli helppo nukahtaa.

Toivotan kaikelle kansalle hyvää juhannusta, vietitte sitä maalla, merellä tai jossain.

4 kommenttia:

 1. Hyvää ja rauhallista juhannusta Kryptalle. Laitoin sulle myös kovasti positiivisen kommentin aikaisempaan lankapuhelinjuttuun, mutta näinköhän tuo pääsi koskaan perille?

  VastaaPoista
 2. Tervehdys Yrjöperskeles!

  Pahoittelen viivettä, sillä jostain syystä sähköpostiin ei tullut tietoja kommentoinnista ja hetki sitten hoksasin katsoa kommenttien tarkastuksen.

  Hyvää juhannusta koko Hotelli Yrjöperskeleen väelle sekä koko Huitsin Nevadalle, että sinulle perheineen.

  Käyn nyt läpi tätä kommenttisumaa, joka on todellakin jäänyt huomaamatta.

  VastaaPoista
 3. Itsekin ajattelin kommenttini jääneen julkaisematta johtuen vastaanottavan pään kiireistä, joten olen odotellut kärsivällisesti.

  Sen myötä kaikinpuolin hyvää juhannusta ja menestyksellistä lyhenevää loppuvuotta Kryptaan. Vai Kryptalle?

  VastaaPoista
 4. Tervehdys Qroquius Kad!

  No, kiiruita on ollut puutarhassa, mutta itselleni tuli yllätyksenä tuo viestien tulemattomuus.

  Kiitos kärsivällisyydestä ja hyvää juhannusta. Molemmat päätteet käyvät.

  VastaaPoista