Aiheittain

lauantai 14. heinäkuuta 2018

Pelastuminen vai kuolema

Olen viimepäivät hämmästellyt ja kummastellut yhteenvetoa Thaimaassa luolaan jumiutuneista jalkapallojunioreista ja Välimereen hukkuneista afrikkalaisista lapsista, joiden lapsuus on jäänyt taakse jo useampi vuosi sitten, ainakin jos uskoo median meille syöttämiä kuvia "partalapsista".

Aloitetaan tuolta Thaimaasta eli jalkapallojoukkue meni rankkasadetta pakoon luolaan, mutta eivät tienneet, että tulva yllättää molemmista suunnista, joten he  jäivät kielekkeelle loukkuun. Yhdeksän päivän päästä heidät löysi luolasukeltajien joukko. Nämä yhdeksän päivää selvittiin pienellä eväsmäärällä ja tulvan likaisella vedellä. Lopulta sukeltajat saivat tuotua ruokaa ja peitteitä paikalle. Tänä aikana ovat monet thaimaalaiset rukoilleet buddhaa, jotta operaatio sujuisi suotuisasti.

Alkoi samanlainen operaatio, kuten tapahtuu maanjäristysten, tulvien, haaksirikkojen, tulivuorenpurkausten, jne. tapahtumien vuoksi. On opetaation johtajat, tekijät ja terveydenhuolto, pelastustoimi ja poliisit, jotka tekevät saumatonta yhteistyötä. Kuten vielä maassamme, ennen kuin punaisesta rististä tuli musta risti, tekivät lukemattomat ensiapuryhmät. Olen muutamaan otteeseen kertonut noista isoista harjoituksista ja tositoimista, sillä vanhempani kuuluivat ryhmään.

Thaimaassa alkoivat pelata aikaa ja sadetta vastaan. Sukeltajia, jotka olivat erikoistuneet luoliin, alkoi saapua paikalle nopeaan tahtiin, kuten myös Thaimaan oman meripuolustuksen sukeltajat, joista yksi ammattilainen menetti henkensä. Tämä kertoo paljon olosuhteista, jossa pelastajat joutuvat työskentelemään. Hosua ei siis voinut vaikka sade saattaisi yltyä uudelleen.

Tämän viikon tiistaina saimme kuulla, että pojat ja valmentaja ovat pelastetut. Varmuuden vuoksi ovat sairaalahoidossa infektioriskin vuoksi, mutta eloisan näköisiä lapsukaisia olivat uutiskuvissa. Tämä riemu haihtui hetkessä, kun luin aamun aviisia ja iltapäivälehteä.

Jo torstaina oli lähes aukeaman kokoinen kirjoitus aamun aviisissa afrikkalaisista pakolaisista, oikein kuvan kera. Otin siis suurennuslasin käteen ja katsoin tuota kuvaa. Iloisesti hymyileviä, jopa vilkuttavia aikuisia miehiä, joilla osalla nortti huulessa. Eipä tuo Lifeline-alus todellakaan tuonut muita, kuin elintasopakolaisia.

Nämä "pelastuslaivat" rahtaavat eurooppalaisten veronmaksajien taakaksi työikäisiä miehiä, jotka olisivat voineet panna edes jonkun tikun ristiin kotimaansa eteen, mutta ei. Näillä pakolaisilla ei ole mitään hätää ja entuudestaan suuria summia, joilla maksaa matka Eurooppaan. Sitäpaitsi, Afrikassa ei kovin suuria konflikteja edes ole. On vaan sitä heidän kulttuuria, jossa naiset tekevät hommat ja miehet mitä lienee tai ovat matkalla Eurooppaan keräämään rahaa.

Olin jo ollut edellissunnuntaista pahalla päällä, kun luin yhden toimittelijan "pääkirjoituksen". Tämä kirjoitus osoitti selkeästi, kuinka kuutamolla he ovat. Ällistyin, että yli seitsemänkymppinen toimittelija voi olla noin kuplassa. Hän asettui näiden elintasotulijoiden puolelle ja ihmetteli, miten luolapoikien (käytti tätä sanaa) saama tuki on valtaisaa, kun elintasopakolaisia hukkuu Välimereen tasaisin väliajoin. Sitten mietin pelastettavia hieman eri kantilta. Thaimaan pojat olivat lapsia, joita pitääkin auttaa, mutta miksi auttaa aikuista ihmistä, joka saa päättömiä ajatuksia sulloutua kannatuskykynsä ylittyneeseen jollaan. Aikuinen ihminen on vastuussa omista teoista vai onko afrikkalainen aikuinen kyvytön harkitsemaan tekoaan ja siten suojelua tarvitseva.

Samalla tavallahan maahamme tuli tuo reppanaterroristi, jonka tarkoituksena oli saada jotain duunia, kuten muutkin kotikylän pojat. Tällaisia sitten puolustellaan. "Pääkirjoituksessaan" toimittelija vetikin sitten pohjat vertaamalla nykyisten pakolaisten kohtaloa juutalaisiin. Kas kun ei vielä siinä sivussa vetänyt kehiin Idi Aminin, Josip Stalinin, Pol Potin ja muutaman muukin.

Itse en nähnyt yhtäläisyysmerkkiä näiden kahden asian välillä, vaan kyse on kahdesta täysin eri asiasta ja hämmästelenkin median kykyä laittaa tuo yhtäläisyysmerkki muidenkin vastaavien tilanteiden yhteyteen.

11 kommenttia:

 1. Täytyy valemedialle sentään antaa puolikas rehellisyyspistettä siitä, että yhä harvemmin he enää valehtelevat aikuisten kehitysmaalaisten maahantunkeutujien olevan pakolaislapsia.
  Yhä useammin heidän myönnetään olevan siirtolaisia.

  Asenne on silti ennallaan: heillä kaikilla on oikeus tulla Eurooppaan, ja meillä velvollisuus ottaa kaikki vastaan. Sillä siisti.

  Tuskinpa tuo ikääntynyt pääkirjoitustoimittelija eli tässä suhteessa missään kuplassa. Eiköhän tuo vallan hyvin tiedä, miten asiat todellisuudessa makaavat, eikä se hänen pääkirjoittelunsakaan ollut suunnattu maksaville lukijoille.

  Se oli Hyvän Ihmisen uskontunnustus, joita Hyvien Ihmisten on aika ajoin suunnattava toisille kaltaisilleen erottautuakseen Pahoista Ihmisistä, joiden määrä niin huolestuttavasti kasvaa kasvamistaan kautta Euroopan.

  VastaaPoista
 2. Olen julmista julmin ja kylmäsydämisistä kylmäsydämisin.
  Todettu, joten turpa kiinni pullanhalaajat.

  En millään ymmärrä mediakohua thaipojista.
  Ois riittänyt kertoa, että siellä ovat, yritettään pelastaan Ja Katso! pelastettiin.

  Lukemani perusteella kyseessä oli jonkinlainen miehuusriitti.

  Tsori vaan, vaan mistä lähtien kakaroitten harrastuspiirit ovat suorittaneet mitään aikuistumisriittejä, paitsi islam tietysti, joka riitteilee koko ajan Sitä silmällä pitäen?

  Eniten kummastuttaa, että miksi pallopotkujoukkueen pitää mennä maan alle riitteilemään?
  Miten ne uskalsi mennä siitä alle puolen metrin kohdasta alunperinkään?

  Taisi olla miehistymiskohta siinä, että joku olisi kysynyt, että eihän tässä ole mitään järkeä?
  Valmentaja, 25-v., ei ainakaan ollut se.

  Joten miksi minun pitää tuhansien kilometrien päässä tietää tästä?
  Miksi? Oikeasti mikmsi?

  Mitä sellaista arvoa näillä pojilla on, että mun tarttis tietää yhtään mitään niitten seikkailuista tai elämisestä?

  Jalkapallo, Välimeri, vezi, hukkumisuhka, joo, se tekee järkee...

  Kyllä huomaa, ettei Euroopassa eikä muuallakaan maailmassa kerta kaikkiaan vaan ole tarpeeksi pallopotkuälykkyyttä.

  - Leso -

  VastaaPoista
 3. Thaimaan luolasankarit: sukeltajat tekivät loistavaa työtä! Vähemmälle huomiolle on kuitenkin jäänyt britti Vern Unsworth, joka lienee ollut ratkaisevan tärkeässä osassa pelastusoperaatioon käynnistämisessä.
  https://www.thaivisa.com/forum/topic/1048368-unsung-hero-brit-vern-unsworth-started-the-cave-rescue/?utm_source=newsletter-20180714-1255&utm_medium=email&utm_campaign=news

  Isot pojat treffaavat Tsadissa näinä päivinä. POTUS Trump yrittää pelastaa länsimaisen sivilisaation, toivottavasti Johtaja Putin osallistuu talkoisiin.

  VastaaPoista
 4. Itse yli 20v sukellusta harrasteena voin sanoa, että aika kovia hemmoja nuo pelastamiseen osallistuneet sukeltatajat. Itse en luolaan mene, eikä kyllä ole siihen koulutustakaan.
  Ville Niinistö veti taas pohjat kun itkuisine silmineen, alaleuka taas väpättäen veti yhtäläisyysmerkin noiden Thaimaan junnujen ja välimerellä seilaavien elintasosurffareiden välille. Kuvottava jätkä.
  Koittakaapa löytää julkistetuista kuvista lapsia ja naisia, niin niitä ei ole vaan nuoria jätkiä.
  Hukkukoot perkele, ei voisi vähempää kiinnostaa.

  VastaaPoista
 5. Tervehdys Qroquius Kad, Leso ja Veijo Hoikka!

  Qroquius Kad: Eipä tuohon ole lisättävää.

  Leso: Ehkä, itse olen aikoina seurannut kaivosonnettomuuksia, joten tästä operaatiosta on varmaan hyötyä myös niissä.

  Veijo Hoikka: Totta, mutta eikös tuo ollut sama heppu, joka ei halunnut sankariviittaa ylleen.

  Toivottavasti palaveri on onnellisten tähtien alla.

  VastaaPoista
 6. Vern Unsworth käynnisti operaation https://edition.cnn.com/2018/07/13/uk/thai-cave-rescue-british-divers-intl/index.html

  Noista sukeltajista ei kukaan vaatinut sankarin viittaa. Heidän onnistunutta suoritustaan sen sijaan tunnutaan vähäteltävän, jopa nälvittävän joillakin sivustoilla. Ehkäpä uutinen ei ollut yhtä merkittävä kuin esim. Melania Trumpin mahdollinen unikkokuosinen tai pupunkorvakenkäinen asuvalinta hänen saapuessaan piipahtamaan Suomeen https://yle.fi/uutiset/3-10305289
  No, jokaiselle jotakin mielenkiintoista maailman hurjista tapahtumista.

  VastaaPoista
 7. Vielä lisäys.
  Romantiikkaakin saatiin seikkailuun mukaan! Nyt kyllä Härmän suvakeilta repeää pride, onhan kyseessä nainen, joka on ihan oikeasti hyödyllinen...
  https://www.thaivisa.com/forum/topic/1048431-british-cave-diving-hero-finds-love-with-thai-nurse/?utm_source=newsletter-20180715-0943&utm_medium=email&utm_campaign=news

  VastaaPoista
 8. Heips Krypta!

  Kyse eiollut kaivosonnettomuudesta.

  Miksi siis sitten?

  Ei pahalla mutta ei kyllä hyvälläkään: mitä erityisarvoa nuilla pojilla on?

  - Leso -

  VastaaPoista
 9. Tervehdys joppos 123, Veijo Hoikka ja Leso!

  joppos 123: Totta, kovia heppuja ja jälkinnäinen kappale on totta, itsekään en ole nähnyt naisia ja lapsia kuvissa aikoihin.

  Veijo Hoikka: Olen myös havainnut tuon vähättelyn, mutta tuo lisäämäsi linkki oli hauska.

  Leso: En tarkoittanut, että tuo olisi ollut kaivosonnettomuus vaan sitä, että tästä saatiin valtavasti oppia myös kaivosonnettomuuksien uhrien pelastamiseksi, sillä ne ovat usein hyvin vaikeita ja onnistumisprosentti on ollut huono. Ei ehkä mitään.

  VastaaPoista
 10. No saadaanhan Thaimaan pelastusoperaatiosta mielenkiintoa jatkossakin. Elon Musk parjasi Vern Unsworthia pedofiiliksi. No, tämä harkitsee syytteen nostamista Eloa vastaan http://www.nationmultimedia.com/detail/asean-plus/30350173 . Ja markkinat reagoivat, Teslan osake putosi eilen 3,5% https://www.channelnewsasia.com/news/business/tesla-shares-fall-after-ceo-musk-abuses-british-diver-10536402 . Toivottavasti putoaa joka päivä lisää.
  Eli jännitystä, iloa, romantiikkaa, kateellisia itkupotkuraivareita, suuria rahoja ja vaikka mitä luvassa. Ja jotkut vielä arvottivat episodin mielenkiinnottomaksi. Onneksi YLE sentään tuottaa maukasta huumoria suurvallan päämiehen ja hänen kaverinsa kohtaamisesta kansainvälisessä arvojen suurvallassa, Impivaarassa https://yle.fi/uutiset/3-10306673 joten suomalaisella valistuneistollakin riittää jatkossa ajanvietettä.

  VastaaPoista
 11. Tervehdys Veijo Hoikka!

  Oli tuo Muskin veto outo, mutta niipa tuntuu muidenkin rahamiehien lausunnot olevan omaa luokkaansa. Juu Trump vs. Putin saa mediassa ihan uusia ulottuvuuksia. Päivän huumoripläjäytykset ovat tiedossa muutaman päivän ajan.

  VastaaPoista