Aiheittain

sunnuntai 2. kesäkuuta 2019

Hallitusohjelma

Nyt on saatu julkiseksi alustava luonnos hallitusohjelmasta ja sen sisältö herätti heti jo epäilyksen siemeniä. Ohjelman talous pohjautuu pitkälti työllisyysasteen nostoon, mutta varoituksia on kuultu jo seuraavasta taantumasta, joten velkarahoitus nostaa taas päätään.

Luonnollisesti polttoaineverotusta korotetaan jälleen ja tämä tulee kostautumaan ruuan ja tarvikkeiden hinnoissa. Kuljetusala on muutoinkin suhdanneherkkä ja polttoaineveron korotus tuntuu erityisesti kuljetusalalla ja sen työpaikkojen pysyvyyteen. Tupakkavero nousee jälleen, kuten alkoholiverotus (tosin ei vaikuta minuun, kun teen viinini itse), lisäksi verotetaan virvoitusjuomista ja mielestäni energiajuomat tulisi saattaa korken verotuksen tuotteiksi. Myös tarkistuksia kiinteistöverotukseen on tulossa ja tämä koskee jo keskituloisia, sillä asumiskustannukset ovat karanneet jo käsistä, sillä perus infrastruktuuri maksaa jo maltaita ja näistä suurimman osan haukkaa sähkönsiirtomaksut. Minulle ainakin jäi epäselväksi terveysvero, joten pahoin pelkään, että tällä kuritetaan sairaita ja vammaisia.

Positiiviseksi ohjelman tekee raiskauslainsäädännön uusiminen ja sitähän vaati jo kansalaisaloite. Lähestymiskieltorikkomuksetkin otetaan tarkempaan syyniin ja sitä on kaivattu kauan, sillä moni perheväkivaltatilanne on tullut lähestymiskieltoaikana. Lapsen raiskakuksen tuomion alarajoja korotetaan, mutta näin saataisiin tehdä myös aikuisten raiskauksien kohdalla, sillä raiskaus on mielestäni rikoksista törkein.

Turvallisuuspoliittisen ohjelman yksi osio herätti epäilykseni sananvapauden kaventamisesta ja siksi lainaankin ohjelmaluonnoksesta pätkän. "Lisäksi hallituskauden aikana toteutetaan poikkihallinnollisesti toimenpiteitä, joilla puututaan nykyistä vahvemmin järjestelmälliseen häirintään, uhkailuun ja niin sanottuun maalittamiseen, joka uhkaa sananvapautta, tutkimusta ja tiedonvälitystä." Käykö niin, kuin epäilen, että kriittinen arvostelu ja faktojen käyttö tulee kiellettyjen toimintojen listalle. En toki kiistä sitä, etteikö netissä esiinny myös epäasiallisuutta, mutta pahoin pelkään, että pelkkä kritiikki koetaan uhkailuksi.

Lisäksi ohjelmassa selvitettän oikeusavun tulorajojen nostamista ja mielestäni tämä on hyvä, sillä harva uskaltautuu oikeusteitse oikeuttaan hakemaan, sillä oikeudenkäytikulut ovat suurentuneet vuosi vuodelta. Myös selvityksen alla on oikeuskäsittelyjen nopeuttaminen ja mielestäni tämä on hyvä ja nimen omaan uhrin oikeusturvan nimissä.

Vihervasemmiston sukupuolineutraalius näytti menevän läpi eli ainakin on tulossa sukupuolineutraali hetu. Sukupuolen korjausleikkausta ei sentään lapsille vielä sallita. Luovuntalistalla on myös lasten ei-lääketieteellinen leikkaus ja tämä olisi saatu esittää vahvemmin ja myös määrätä rikolliseksi toiminnaksi, jotta tyttöjen silpominen saadaan loppumaan. Tosin myöhemmässä lausumassa tähän viitataan tehokkaamin, mutta ei mainita keinoja.

Pakolaiskiintiön nostoa suunnitellaan ja siinä tuli kumma lause eli valitaan sellaisia pakolaisia, jotka kotoutuvat helposti. Tästä luonnollisesti ärähdettiin eli esitettiin täten suosimista kristittyjä pakolaisia kohtaan ja kun katsoo viimeaikaisia tapahtumia maailmalta, niin kristityt ovat monessa maassa todellisen vainon kohteena.

Myös listalla on pakkoavioliiton mitätöinti ja mahdollinen kriminalisointi. Tämä on tervetullut lisä ohjelmaan, sillä moni pakolaisena tullut tai toisen polven pakolaistyttö pelkää, että hänet pakkonaitetaan. Lisäksi pidän hyvänä sitä, että alaikäisen avioliitosta ollaan luopumassa.

Katsotaan, mitä vielä on tulossa, mutta arviot talouspuolesta ovat sen kuvanneet erittäin riskialttiiksi. Katsotaan mitä suunnitelmat käytännössä tarkoittavat ja kuinka moni saa ennakkopäätöksen oikeusasteissa.


6 kommenttia:

 1. Orwell kirjoitti jo 1948 1984:n, mutta sen ennusteet alkavat vasta nykyään toteutua täydesä mitassaan.

  Seuraavan neljän vuoden aikana voisi joku suomalainen alkaa kirjoittaa teosta tulevaisuuden Suomesta. Pohjana voisi käyttää esim. teosta Mirkka Lappalainen: Jumalan vihan ruoska: suuri nälänhätä Suomessa 1695–1697. Helsinki: Siltala 2012. (262 s.)
  Siitä esittely eli arvostelu: http://www.ennenjanyt.net/2013/01/raskaat-ajat-%E2%80%93-suuret-kuolonvuodet-suomessa-1695%E2%80%931697/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ykä ehkä on jo aloitanut. Kirjoitus "Karkotetut" on mahdollinen skenaario.

   https://yrjoperskeles.blogspot.com/2019/06/karkotetut.html

   Poista
  2. Tervehdys Anonyymi!

   Se onkin hyvin kirjoitettu skennaario, suosittelen luettavaksi.

   Poista
 2. Tervehdys Veijo Hoikka!

  Kyllä ennusmerkit viittavat dystopia-ajattelumalliin vahvasti, etenkin kun sisäasiainministerin salkku näyttää menevän vihreille.

  VastaaPoista
 3. Tere Krypta.
  Tää nyt menee ohi ja yli aiheesta vaan en voi olla sanomatta. Jossakin, oliko sun kommenteissa tai muuten, mainitsit että Ingmariini merisuolalla on oiva esim. uusien perunoiden jne kyytipoika. Se jossakin tuolla takaraivossa tai seilläpäin nakutti, kun kaupassa näin kyseistä tavaraa hyllyssä, pitkän etsinnän jälkeen. Ja kyllä, se on tosiaankin kovaa kamaa uusien pottujen kanssa:)
  Huru-ukko

  VastaaPoista
 4. Tervehdys Huru-ukko!

  Ei pieni rönsyily mitään haittaa. Itse en moista ole todennut, joten se saattaa olla jossain kommenteissa. Varmasti hyvä kampe. Itse käytän suolana aina merisuolaa.

  VastaaPoista