Aiheittain

keskiviikko 13. heinäkuuta 2011

Juokse poika juokse

On taas lehtien sivut julmaa luettavaa, sillä artikkeleissa on ollut tekstiä ryöstöistä, joita tehtailevat lapset. Tätä esiintyy runsaasti pääkaupunkiseudulla, mutta pienimuotoisena myös muualla. Tyypillisesti ryöstö tehdään keskellä kirkasta päivää, tyyliin isku tai potku ja ryöstetään rahat ja tavarat. Erästä artikkelia lukiessani kiinnitti huomiota se, että haastateltavien nimistä ei yksikään löydy almanakan nimipäiväluettelosta, sen paremmin suomen- kuin ruotsinkielisten nimien joukosta. Ainoa haastateltu nimi löytyi tuosta luettelosta, mutta hän oli uhri.

Ryöstäjiä saadaan harvoin kiinni ja herää epäilys, että heitä suojellaan jollain tavoin. Ei siis hämmästytä tämän yhden haastatellun lausunto lainkaan: "Tiedän uhreja ja tekijöitä".  Ryöstöjä tehtailevat ovat pääsääntöisesti maahanmuuttajia, jotka ovat kopioineet amerikkalaisten gettojen jengien toimintatavat. Samalla lailla ovat lapset jengiytyneet Suomessa. Jengit taistelevat keskenään ja tehtailevat rikoksia.

Pääosin uhrit ovat saman ikäisiä lapsia, mutta tekijät ottavat uhrikseen myös vanhempia. Erikoiseksi nämä ryöstöt tekee se, että ryöstetty ei välttämättä ole mitään arvokasta. Esimerkiksi tämä lehden sivulla ollut teksti: "Esimerkkinä poliisi mainitsee kuusi 15-vuotiasta tyttöä, jotka pahoinpitelivät Helsingin asema-aukiolla naisen, kun tämä ei suostunut antamaan ostamaansa hampurilaista tytöille. Nuoret yrittivät myös anastaa naisen käsilaukun, ennen kuin sivulliset estivät ryöstön. Nainen joutui sairaalahoitoon".

Näyttää vahvasti siltä, että rikoslakimme on jälkeen jäänyt, sillä poliisi ei voi mitään alle 15-vuotiaille rosvoille, jotka eivät ole rikosoikeudellisesti vastuussa teoistaan. On korkea aika muuttaa lakia, jotta lapsillekin saadaan rikosoikeudellinen vastuu, sillä tänä päivänä kuulee luvattoman usein lapsen suusta: "Et sää voi mulle mitään, mää oon alle 15". Lapset tietävät hyvin oikeutensa, mutta velvollisuuksia ei. On aika opetella sekin.

Britanniassa lakia muutettiin sen jälkeen kun kaksi isompaa lasta surmasi pienemmän lapsen. Tarvitaanko myös meillä kuolonuhri ennen kuin herätään todellisuuteen?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti