Aiheittain

maanantai 15. helmikuuta 2016

Turvallista tunnistusta

Kylläpä yllätyin kun sain Danske Bank:lta kirjeen, jossa pyydettiin kopiota henkilötodistuksesta. Tiliä minulla ei tuolla enää ole. Sisältö alkaa näin: "Turvallisen asioinnin ja parhaan mahdollisen palvelun varmistamiseksi haluamme tuntea kaikki asiakkaamme mahdollisimman hyvin. Myös lainsäädäntö edellyttää, että pankkien tulee tunnistaa ja tuntea asiakkaansa sekä ylläpitää tietoja asiakassuhteen aikana.".

Viimeiset sanat hieman kolahti eli ylläpitää tietoja asiakassuhteen aikana. Sain juuri tapaturmayhtiöstä tiedonannon, että tapahtuma on kirjattu ja tietolähteenä oli käytetty heidän tietokantaansa ja yllättäen sukunimeni on vielä tyttönimi eli se niistä rekistereistä.

Tästä heräsi pieni kysymys eli henkilötodistukseksi kelpaa passi ja henkilökortti, jonka kohdalla mainitaan, että pitää olla voimassaolopäiväys, joten jos joutuu nuo kupongit uusimaan, kun ovat menneet vanhaksi, niin tarvitseeko lähettää uusi kopio. Hyväksyttävä henkilötodistus on myös 1.10.1990 jälkeen myönnetty ajokortti. OK, ajokortti on tuolloin hankittu ja voin kyllä vakuuttaa, että kahdeksantoista kesäisen naamakerroin on ihan jotain muuta kuin yli nelikymppisen. Pitääkös tästäkin lähettää kopio uusiksi, jos sen syystä, toisesta tai kolmannesta joutuu uusimaan.

Miten voin olla varma, että kopiota henkilötodistuksestani ei käytetä väärin? Moni ei halua nettiin kaikkia asioita, joten onko vaarana, että kuva- tai asia tiedot karkaavat. Pankkeja vastaan on tehty paljon hakkerointeja, tosin sillä edellytyksellä, että niiden nettiyhteys toimii.

Sitten kirjeessä on vielä uhkaus eli jos et lähetä, niin tilin käyttörajoitus astuu voimaa eli korttisi ei toimi, laskuja et voi maksaa etkä saa käteistä seinästä. Tuntuvat pankit olevan tullia tehokkaampia syynäämään.

Itselle jäi epäselväksi se, mihin tällä pyritään. Nykyisin joudun selittämään pankkivirkailijalle sen, että joudun vaihtamaan isoja seteleitä pieniksi (vaihtokassa). Jos talletan seteleitä, niin joudun selittelemään niiden alkuperää ja tasan varmasti ne ei ole tulostimesta saatuja. Rahaa ja valuuttaa olen kyllä pessyt, mutta ainoastaan pesukoneessa ja viimeksi siellä kävi Tanskan kaksikymmentä kruunua (viime kesänä), jos tuli melkoisen puhdas. Yleensä ihmisten tilille kolahtava raha on palkkarahaa, joka maksaa tunnistettava yritys tai eläkevakuutusyhtiö tai jokin muu vakuutusyhtiö ja Y-tunnus on heillä kaikilla, kuten myös Kelan tai sossun maksuilla. Joku saa Valtionkonttorista ja sekään ei liene mikään salaseura. Näistä tilille kolahtavista rahoista ei täten jää verottajakaan näppejään nuolemaan.

Kirjeessä oli myös ohjeet, miten lähettää. Hieman huvitti viimeinen kohta eli "Mikäli et pysty lähettämään valokuvaa tai kopiota henkilötodistuksestasi, tule käymään konttorissamme ja me otamme henkilötodistuksestasi kopion.". Tähän pitää varata aika etukäteen. Minun kotipaikkakunnalta tuo pankki poistui jo kolme vuotta sitten (löytyy tuo vanha osoite vieläkin netin siivottomasta avaruudesta) ja nykyisin se löytyy reilun parin kymmenen kilometrin päästä. Monella matkakilometrejä taitaa tulla huomattavasti enemmän.

Hieman katosi luottamus moisen pyynnön vuoksi. Laki vaatii myös, joten onko laki jotenkin pielessä, sillä rekisterilaki sanoo ihan muuta. Nähtäväksi jää taas kerran, mitä tuleman pitää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti