Aiheittain

sunnuntai 28. helmikuuta 2016

Työtä ja toimeentuloa II

Kalevalainen mieli kuohahti päivän media antimien vuoksi ja sille oikeutetusti salkoihin on noussut liput.

Eilen Jari Lindström, joka toimii oikeus- ja työministerinä, lohkaisi muutoksia työttömyysturvaan. Työttömän ammattisuojaa rajoitetaan nykyisestä kolmesta kuukaudesta ja saatetaan jopa poistaa kokonaan. Työttömän ammattisuoja tarkoittaa sitä, että kolmen kuukauden jälkeen olet velvollinen ottamaan vastaan minkä tahansa tarjotun työpaikan oli ammattikoulutuksesi mikä tahansa. Sinun on otettava vastaan siivoojan paikka vaikka oma ammattisi olisi liikennelentäjä.

Asian tekee hyvin mielenkiintoiseksi se, että ihminen voidaan pakottaa tekemään työtä, johon hänellä ei ole fyysisiä tai psyykkisiä kykyjä. Otan itseni esimerkiksi eli jos nyt joutuisin työttömäksi, niin minun tulisi ottaa vastaan hoitajan sijaisuus (en ole pyytänyt mitätöimään oikeuksiani), johon fyysinen kykyni ei enää riitä ja sen vuoksi jouduin kymmenisen vuotta sitten lopettamaan. Samaan tilanteeseen törmäsin kunnalla, kun yritin saada kevennettyä työtä eli arkistoon en päässyt, kun minulle olisi pitänyt järjestää sijainen ja nivelrikosta kärsivälle tarjottiin pari helppoa hommaa eli parkkipirkko tai kouluavustaja. Just joo.

Entäs työttömäksi jäänyt DI, joka jotui ottamaan vastaan mummojen kusetustyön eli puhelinmyyjän työn, hänet potkitiin pois, kun tulos jäi huonoksi. Taisi DI ajatella kuin isoisäni eli vain pankkia ja verottajaa saa kusettaa, muita ei. Yksi ajaa nyt taksia, kun muuta ei saa ja sieltäkin on tuotto alentunut siihen tahtiin, ettei tuntipalkkaa uskalla laskea, joka jää paljon alle kuuden euron.

Pari päivää sitten oli mediassa kirjoitus, että yksin asuvalla ei enää ole varaa maksaa vuokraa. Muistui mieleeni yksi vanhusasiakas takavuosilta. Hänellä oli omistusasunto vanhassa kiinteistössä ja vastineita oli korotettu useasti remonttien vuoksi. Laskimme yhdessä tulevan vastikkeen korotuksen ja kappas vaan, vanhukselle jäi käteen eläkkeestään vähemmän kuin ulosoton suojaraha. Elä nyt siinä.

Suora lainaus: "Työttömyysturvaa pitää Lindströmin mukaan muuttaa niin, että työn vastaanotto kannattaa aina, myös jos palkka jää pienemmäksi kuin ansiosidonnainen työttömyysturva." Herra Lindström ei taida tietää, että moni ansaitsee nykyisessä työssäänkin jo vähemmän, mitä olisi työttömyyskorvaus. Hän ei myöskään tiedä, että Kelan maksamasta työttömyyskorvauksesta tai sairaspäivärahasta menee aina veroa 20%. Työntekijä maksaa työttömyysvakuutusmaksua ja mahdollisesti AY-liikkeelle jäsenmaksua, joka kattaa työttömyyden ajan. Ansiosidonnaisen työttömyyskorvauksen ei maksa AY-liike vaan samoista verorahoista toinen saa kaksi tonnia ja toinen viisisataa. Kuulostaa hieman epäreilulta.

Jari Lindström (ps) on pelkkä paperimölli, joka on sattuman kautta päässyt ministeriksi. Nyt sinulla on suojatyöpaikka vuoteen 2019 asti. Kun meidän kaltaiset pettyneet kansalaiset emme heitä enää äänestä saa hän sopeutumisrahaa 1717,83euroa kuukaudessa (veron määrä ei ole toimituksella tiedossa). Tämän hän saa vaikka työllistyisi muualle vaikka takaisin paperimölliksi, jotka lakkoilemalla ovat paperiteollisuuden siirtäneet muualle. Jari, pikku vinkki, mun ansiotulo viime kuussa jäi puhtaana käteen 973,26 euroa eli kympin enemmän kuin ulosoton suojaraha. Ministerinä saat nyt liki kymppitonnin kuussa ja kulukorvaukset.

Moni joutuu vielä vähemmällä toimeen tulemaan. Käteen jäävällä osuudellan maksetaan vuokra tai asuntolaina, ruoka, vesi, sähkö, lämmitys ja minunkin kohdalla korotetut lääkemaksut ja ilman niitä olen työkyvytön.

Mitäs ajattelit tehdä Jari erilaisille direktiivikoulutuksille? Minun pitää joka viides vuoksi maksaa euroja X ja kuunnella itsestään selvyyksiä (saattaa tulla muutoksia lyhyemmästä ajasta). Tämän lisäkasi maksan poloisen palkkani ansaitakseni vielä viraomaismaksun ja pässinpäät. Monella alalla nämä ovat vielä tiukemmat. Tosin EU uskovaiset ovat hyväksymässä vapaan rahtiliikenteen ja Herra Soinikin sitä kannattaa, joten nekin työt valuvat jonnekin muualle ja vaihtoehdoksi jää vain mummojen kusetusfirmat, joilla avoimia työpaikkoja on runsaasti tarjolla.

Valtio on tukenut Nokian työttömäksi joutuneita. Kevan poispotkittu (viran väärinkäytökset) Ailus sai erorahaa minun kolmen vuoden palkan verran ja lisäksi hän saa eläkettä tuhansia euroja kuussa.

Nyt herää kysymys eli mihin minun maksamat verovarat päätyvät? Herrojen elättämiseen vai pakolaisten ylläpitoon? Voisinko maksaa veroni korvamerkittynä johonkin vai onko minun oikeasti elätettävä kaikkia Irakista paenneita "sydän kirurgeja". Jos kansanedustaja ja ministeri saa kuukaudessa sen, minkä minä saan vuodessa, niin joku on ketuillaan.

Sipilästä uskottiin paljon ja ja muutamassa kuukaudessa pettymys on suuri. Stubb on pelle ja pellenä pysyy. Soini on nyt näyttänyt näyttänyt karvansa ja se on ollut monelle karvas kalkki. SSS hallitus on juottanut myös kansalle karvaan kalkin. Minun veroprosenttini nousi kerrasta 13 % eli se verotuksen keventämisestä. Lisäksi maksan työeläkemaksuja ja työttömyysvakuutusmaksuja viime vuotta enemmän. Yle vero on taas ihan oma huiputusmaksu, sillä sieltä ei näytetä kuin uusintoja. Polttoaineen hinta on alentunut, mutta sen vero on sama.

Kuten aiemmin kirjoitin, niin ruoka on halventunut. Tosin niille, jotka vielä osaavat laittaa ruokaa. Kädettömille kun einekset maksavat edelleen paljon. Nyt herää pieni kysymys omavaraistaloudesta eli saako asemakaava-alueella kasvattaa tuotantoeläimiä?

Pikkuisen mietitytti myös aamun aviisissa ollut kertomus, jossa perheen äiti myi seksiä, jotta sai rahat vuokraan ja autoon.

4 kommenttia:

 1. Hei. Kirjoitat varsin osuvasti sekä työelämän että muunkin elämän ilmiöistä. Lisäilin sinut oman blogini linkkilistalle. Näistä kannattaa kirjoittaa, sillä tavallisen suomalaisen niin työntekijän kuin työttömän asemaa ollaan kerta kaikkiaan romuttamassa, samalla kun maahan päästetään ikuiselle elatukselle aina vain lisää "kunniakansalaisia".

  VastaaPoista
 2. Kiitos kunniasta. *kumartaaa syvään*

  VastaaPoista
 3. Moi. Älä suotta kumarra. Mehän ollaan täsmälleen samanlaisia suomalaisia aivan samalla viivalla. Tuetaan toisiamme. Kun ei kukaan muu sitä kumminkaan tee.

  VastaaPoista
 4. Luonnollisesti kumarran toiselle suomalaiselle, joka on tukemassa tavis finska. Kukapa kissun hännän nostaa kun kissu ite ja meitä näyttää olevan yhä vähemmän.

  VastaaPoista