Aiheittain

torstai 15. helmikuuta 2018

Avustusjärjestöt pahanteossa

Viime päivinä on tullut julki avustusjärjestöjen seksihurjastelusta, jossa paikallisilta avustettavilta on ostettu selksipalveluja tai muuten hyväksi käyttäneet heitä. Nyt alkaa olla samassa jamassa kaikki järjestöt, jotka ovat apua antaneet erilaisissa katastrofeissa. Näitä avustusjärjestöjä rahoitetaan myös valtioiden toimesta.

Ensin tuli julki brittiläisen Oxfamin touhut Haitissa, jossa väkeä oli auttamassa maanjäristyksen jälkeen. Avustustyöntekijät olivat ostaneet? seksipalveluja paikallisilta ja osa heistä lienee ollut alaikäisiä. Valituksia on tullut myös Tšadista, jossa on puuhasteltu samoissa merkeissä. Avustettavat ovat altavastaajina ja katastrofeissa ja konfikteissa avustajat ovat pääroolissa, mutta tällainen tapa hoitaa hommat on jo kardinaalitason munaus.

Oxfam on kerännyt osan varoista kirpputorilla, joita Britannista löytyy melkein yhtä tiheästi, kuin meillä UFF:n laatikoita. Britannian hallitus on rahoittanut toimintaa noin 35 miljoonan punnan edestä ja uhkaa nyt lyödä pussin suun tiukalle, joka on ihan oikein. Järjestöllä on ollut hyväntahdon lähettiläitä, mutta näyttelijä Minnie Driver ilmoitti, että hän ei tuollaista järjestöä enää edusta ja teki siinä aivan oikein. Minnie kertoi twitterissä, että on tukenut em. järjestöä jo 9 vuotiaasta asti.

Kun tällaisia paljastuksia tulee, niin tyypillistä on johtoportaan anteeksi pyytelyt, jotka eivät johda mihinkään. Vakuuttelevat tehneensä sisäisen selvityksen ja muutamalle työntekijälle annettu potkut. Salailun he kiistävät jyrkästi, mutta jos seksinnälkäiset työntekijät tulevat ilmi vuosien kuluttua, niin kyllä siellä on oltu vaiti ja pitkään.

Vastaava skandaali ravistelee myös Lääkärit ilman rajoja järjestöä, joka antoi potkut parille kymmenelle työntekijälleen ja useat saivat varoituksen. Kuitenkin julkitulleet tapaukset ovat vain jäävuoren huippu, joten lainataan hieman: " Järjestön mukaan todellinen hyväksikäyttöjen ja raiskausten määrä saattaa kuitenkin olla vielä tätäkin suurempi, sillä listassa ovat mukana vain järjestön päämajan tietoon asti päätyneet valitukset."

Järjestö palkittiin Nobelin rauhan palkinnolla 1999 ja mielestäni tässä tapauksessa palkinto pitää peruuttaa. Sekä Oxfam että Lääkärit ilman rajoja ovat suuria järjestöjä sekä erittäin tunnettuja. Jälkimmäistä on syytetty myös ihmiskaupan tukemisesta nykyisessä pakolaistulvassa, mutta kieltää tämän jyrkästi vaikka sen oma laiva kuljettaa Libyasta porukkaa Italiaan.

Aiemmin on tullut myös ilmi, että YK:n työntekijät ovat samalla viivalla ja katolinen kirkko on jo legenda sarallaan. Taitaa päteä yhä edelleen sanonta: "Kun kolikko kirstuu kilahtaa, niin sielu taivaaseen vilahtaa." Onpahan tullut tietoon myös, että Punaisen ristin porukkaa on jäänyt moisesta kiinni myös.

Miten on työntekijöiden ja erityisesti vapaaehtoisen toimien seuranta? Kuka tuntee heidän taustan? Nyt saavat peiliin katsoa kaikki avustusjärjestöt ja olisi oikein, että rahahana suljetaan moisilta. Tässä olen tarkoituksella jättänyt tämän tähtösten kampanjan käsittelemättä, sillä reittä pitkin on aina yletty ja pidän osin kampanjaa täytenä huuhaana ja epätasa-arvoisena, sillä miehet kokevat yhtälailla seksuaalista häirintää, mutta siitä puhuminen on tabu.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti