Aiheittain

keskiviikko 21. lokakuuta 2015

Suojatie turvaton

Nyt on ollut paljon puhetta ja pulinaa suojatieonnettomuuksista, joissa on menehtynyt monta ja erityisesti pieniä lapsia. Eri lähteissä ja yleisönkirjoituksissa on haukuttu autoilijat ja pyöräilijät jalankulkijoiden toimesta, autoilijat ja jalankulkijat pyöräilijöiden toimesta ja jalankulkijat ja pyöräilijät autoilijoiden toimesta, mopoilla, mopoautoilla ja moottoripyörilläkin on ollut sanasensa sanottavana. Jälleen kerran soimaa pata kattilaa ja musta kylki kummallakin.

Tästä aiheesta kirjoitin jo 2012, otsikolla Suojatie. Samat aiheet ovat median eri lähteiden kirjoituksissa. Suojatielle mennään mihinkään katsomatta, on sitten kyseessä jalankulkija tai pyöräilijä. Suojatien valo-opastin on edelleenkin turhanaikainen kapistus, sillä harvassa ovat ne, jotka sitä noudattavat. Olisi jalankulkijan ja pyöräilijän syytä katsoa ympärilleen, sillä monessa autossa on katvealueet suuria ja näkyvyys olematon. Peruuttavan auton taitse pyöräillään ja kävellään surutta vaikka penkit ja niiden niskatuet estävät näkyvyyden moneen suuntaan.

Jalankulkijoissa ja jopa pyöräilijöissä on iso osa tänä päivänä älypuhelintaan tuijottavia zombeja ja usein vielä luupit korvilla. Täten näkymä ympäristöön on nolla ja kun vielä rokki raikaa korviin, niin mitään ei kuulekaan. Takavuosina jäi nuori koululainen junan alle, kun fillarilla vauhtia oli ja varoituspilliä ei kuullut kuulokkeiden vuoksi (oli niin kovalla, että kuului muillekin).  Autoilija saa sakot kännykkään puhumisesta, mutta jalankulkijana ja pyöräilijänä saat sen tehdä vapaasti. Olisiko lakia muutettava jollain tapaa?

Itse myös mietin (taas kerran), että mihin katosi tuo eritystä varovaisuutta noudattaminen. Jalankulkijan ja pyöräilijän on tätä syytä miettiä, sillä (jälleen kerran) tieliikenteessä Daavid ei voita Goljattia ja ruumishuoneella on turha enää sanoa: "Ähäkutti. Minä olin oikeassa.". No, eipä siellä tarvitse hävetä omaa tyhmyyttäkään.

Yleisesti liikenteessä mättää nyt jokin ja pahasti. Onko seepraraidoista tullut alue, jolla voi tehdä mitä haluaa. Sinne mennään kuin sonnilauma kevätniitylle vaikka valo-opastin kertoo muuta. Pyöräilijät suihkii miten tahtoo ja vauhti valtava. Tuossa naapurikaupungissa takavuosina avattiin tunneli radan alitse kevyelle liikenteelle. Mopolla ja moottoripyörällä siellä ei saa ajaa, mutta toistuvasti sieltä niitä tulee ja pyöräilijöiden vauhti on pääsääntöisesti velodromitasoa ja suojatie alkaa rakennuksen takaa, joten täytyisi olla melkoinen McGyver havaitakseen lähestyvän, valottoman, raketin.

Autokouluihin kyllä tarvittaisiin kertausharjoitukset, sillä juuri huomioin hassunkurisen tapauksen. Paikka oli kaupan parkkipaikka ja auto seisoi laitapysäkissä ja vastapäätä yksisuuntaisen merkkiä. Kuitenkin kuljettaja hurautti vastoin liikennemerkkiä. No yksisuuntaisilla ajavat monet kaksi- ja nelipyöräisillä vastakarvaan. Oma lukunsa on myös lehtien ja mainoslehtien jakajat, jotka nykyisten ryhmiteltyjen postilaatikoiden aikaan ajavat ihan omalla tavallaan.

Nyt tarvittaisiin hyviä ideoita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti