Aiheittain

maanantai 26. lokakuuta 2015

Pienen pienet hiukkaset

Kumma kyllä, että eräisen henkilöiden neronleimaukset saavat sapen kiehumaan. Tänään sen taasen aiheutti Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) asiantuntija eli ylilääkäri Raimo O. Salonen jälleen kerran, sillä nyt joutui tykkitulen kohteeksi puilla lämpiävä kiuas.

Tästä aiheesta olen kirjoittanut pariinkin kertaan otsikoilla Kynttilän poltto saastuttaa sisällä tupakoinnin lailla ja Puulämmityksen pienet hiukkaset.

Tuo Raimo vainoaa pienen pieniä hiukkasia ja puulämmitys on  hänestä hyvin pahasta. Vanhoihin asuntoalueisiin hän ei pääse puuttumaan, mutta neuvoo nyt päättäjiä, ettei uusille alueille saisi moisia hiukkastuotantolaitoksia rakentaa.

Pienen pienet hiukkaset kun vielä aiheuttavat ennenaikaista kuolleisuutta ja nyt on Raimon instituutin vielä korjattava vanhoja kuolleisuusarvioita, sillä puulla lämmittäminen on yleistynyt ja pienen pieniä hiukkasia virtaa niin omasta pesästä kuin naapureiltakin. Raimo vaan ei ole huomioinut sitä, että tänne synnytään yhden suuntainen matkalippu kourassa. Joidenkin elämän liekki sammuu aikaisemmin kuin toisten, mutta jokaisen on kuoltava kerran. Hieman kyllä huvitti aamun aviisi, jossa ensiosassa oli tämän kirjoituksen aihe ja loppuosassa kuinka kertoa lapselle, että jokainen kuolee kerran.

Hieman on Raimon tekstit ristiriidassa tai sitten on ymmärrys kasvanut eli suora siteeraus: "Puunpolton kasvavan suosion taustalla on tunnelman ohella lämmitysenergian kallistuminen. Kustannusjahdissa puulämmitystä käytetään lisälämmön lähteenä. Puutakka on Salosen mukaan hyvä varajärjestelmä myrskyjen ja pakkasten varalta.".

1970-luvulla rakennettiin taloja, joissa ei ollut varajärjestelmää. Talvinen sähkökatko tiesi pirtin viilenemistä. Takavuosina Pohjois-Suomessa tuli sähkökatko ja kaukolämpökin lopetti toiminnan (polttimetkaan, olivat sitten mitä ainetta käyttävät, eivät toimi ilman sähköä) ja vanhukset palelivat.

Oli tulisija minkälainen tahansa, niin se ei ole jätteenpolttolaitos ja jos on niin siitä ne hiukkaset tulevat ja märkä puu palaa huonosti ja lisää piniä hiukkasia. Puun pitää olla kuivaa ja kun yhteen kolauttaa, niin pitää kuulua kaunis ääni. Märkä vaan tömähtää.

Olen edelleenkin Raimon mielestä suurrikollinen, koska minulla on seitsemän puilla lämpiävää tulisijaa. On pata ja kiuas saunalla, saunatuvalla leivinuuni. Keittiössä hella ja kolme pystyuunia eli varaavaa takkaa. Pahempaahan on Raimon mielestä uunin reunalla palavat kynttilät.

Kun tulee sähkökatkoja, syystä tai toisesta, niin me pärjäämme. Pirtti ei kylmene ja pääsemme pesulle. Muista hyvin erään myöhäissyksyisen illan 2001, jolloin sähköt katosivat ja koko kylä pimeni. Kynttilät ovat aina uunin reunalla, kuten tulitikkurasiakin. Totutulta paikalta sain valoa nopeasti ja kaapista lisää, joten pirtti oli valaistu. Päätimme tehdä naposteltavaa ja ajanvietteksi (pahan kynttilän valossa) ryhdyimme pelaamaan Trivial pursuittia. Hellaan valkea ja teimme naposteltavaksi popcornia ja pannukahvia. Aamullakaan ei ollut sähköjä, joten puuhellalla saimme aamukahvit keitettyä.

Jos infrastuktuuri särkyy, niin selviytyjät ovat ne, jotka taitavat vielä vanhat taidot ja tunnelmalla siinä ei ole osaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti