Aiheittain

keskiviikko 5. huhtikuuta 2017

Syitä ja seurauksia II

Luin uutisen ensin aamun aviisista, mutta julkaistiin vähän ajan päästä myös nettissä. Aiheesta olen kirjoittanut monesti aiemmin ja nyt siis seuraukset näkyvät. Aihe oli hammashuollon romahtaminen ja nyt Turun yliopistollinen on ollut huolissaan, sillä viikottain nuoria joutuu teholle hoitamattomien hampaiden aiheuttamien tulehdusten vuoksi.

Hammasterveydenhuoltoa on ajettu alas jo 1990-luvun laman alusta ja kohennusta siihen ei ole saatu. Artikkeleissa mainitaan uhreina syrjäytyneet ja rahattomat, mutta todellisuus on jotain toista. Ennen muinoin kutsuttiin säännöllisesti tarkastukseen ne henkilöt, joilla oli juuri peräinen karies (hampaiden reikiintyminen). Tämä perinnöllinen sairaus on salakavala, sillä reijät näkyvät vain rötgenkuvissa ja kiille pinta on täysin ehjä. Kun kutsuja ei enää tule, niin nämä tekevät salakavalaa työtään.

Aihe ei koske ainoastaan nuoria, vaan usein myös keski-ikäisiä tai vanhempia sydäninfarktipotilaita, joiden verenkierrosta löydetään hammasperäisiä bakteereita. Hampaiden puhdistus on omalla kontolla, mutta puhdistuksesta huolimatta hampaita rasittaa lääkkeet ja näistä voisin ensimmäisenä mainita astmasuihkeet. Toisena voitaneen mainita päivittäinen kipulääkitys, joten särky ei tule näkyviin ja salakavala karies tekee työtään.

Kunnat eivät koskaan toipuneet tuosta 1990-luvun alun pankkikriisistä ja lamasta ja se näkyi ensimmäisenä hammashuollossa. Lakisääteiset velvollisuudet pystyttiin hoitamaan ja lopulta Kela teki päätöksen, että yksityistä hammashoitoa ei tueta. Kun kunnalliseen ei pääse eli jonot kuukausien mittaisia ja parhaimmillaan puhutaan jo vuositasolla, niin huonolla tiellä ollaan. Yksityiselle pääsisi, mutta kun hinta on korkea, niin siitä luistetaan. Pyydän lukijaa ottamaan huomioon, että asumiskulujen nousun vuoksi jo moni keskituloinen joutuu tinkimään menoista ja hampaat jäävät helposti lapsipuolen asemaan.

Minulla oli aikanaan hieno hammaslääkäri ja hänelle totesin, että miksi noin kiva ihminen valitsee ammatikseen näin sadistisen alan. Kipu ja pelko ovat tehokkaita karkoittajia hammaslääkärin pallilta. Nuoruudessani hoilattiin aikanaan: "Tiedän paikan kamalan, hammaslääkäri X:n, siellä hampaita revitään ja ikenetkin riivitään." Kun kokemus on kaikkea muuta kuin miellyttävä, niin siitä on helppo luistaa.

Teho-osaston hoito maksaa maltaita ja Kelalla oli hyvä syy säästöissä kertoa, että Kelan maksamaa korvausta ei tule. Mitenkäs meni se biisi aikoinaan, jossa kerrottiin, että maksamme nyt velkaa. Veroina olemme maksaneet, mutta palvelua emme saaneet. Moniko joutuu maksamaan velkaa, kun hammas salakavalasti tekee tepposen? Tosin nuoruudessani todettiin, että 50-vuotiaalle oli paras lahja tekohampaat.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti