Aiheittain

torstai 15. kesäkuuta 2017

Tökkivä tietotekniikka sairaaloissa

Juuri julkaistu kyselytutkimus kertoo, että sairaanhoitajien tuntoja tietotekniikasta, joka kaatuilee ja täten haittaa töitä ja pahimmillaan vaarantaa potilasturvallisuuden. Terveyden ja hyvinvoitilaitoksen (THL) tekemän kyselyn tulos on sama, jonka minä tiesin ja kollegat tiesivät jo pitkälti toistakymmentä vuotta sitten.

Viisitoista vuotta sitten autoin chatti kaveriani EIS-nikillä ollutta kaveria, joka teki aiheesta lopputyötä. Jo tällöin olivat ongelmat suuria. Nyt sitten lainataan: "Nimenomaan järjestelmien hitaus ja yllättävät käyttökatkot hankaloittavat sairaanhoitajien työtä, kertoo THL:n tutkimuspäällikkö Hannele Hyppönen."

Katkot ovat hyvin yleisiä ja ei ole kuin hetki aikaa, kun lääkärini ilmoitti, että ei voi tehdä lähetettä, kun järjestelmä on nurin. Hoitajan työssäni suurin ongelma oli yllättävien katkojen lisäksi öiset päivitykset. Näiden aikana ei voinut esimerkiksi kirjata potilasta sisään ja kun sen joutui tekemään seuraavan vuorokauden puolella, niin se oli hidas työ, sillä ohjelma herjasi kirjauspäivästä koko ajan.

Tutkimuksessa selvisi myös ohjelmien määrä. Ei tullut yllätyksenä, sillä minullakin oli parhaimmillaan toistakymmentä ohjelmaa ja luonnollisesti jokaiseen erilainen käyttäjätunnus ja salasana, joka viimeisinä vuosina oli pakko vaihtaa kolmen kuukauden välein, sillä järjestelmä tai ohjelma pakotti niin.

Viestit eivät kulje, sillä ohjelmat eivät keskustele keskenään. Tähän on osasyynä tietosuoja, mutta myös se, että yhteistyötä ei ole ja kunta on itse saanut päättää, mitä ohjelmaa käytetään. Muutaman ajan on ollut käytössä Kanta.fi, mutta sen ongelmana on se, että sinne tiedot päivittyvät luvattoman hitaasti ja kaikki toimipisteet eivät ole sitä ottaneet käyttöön, kuin reseptien osalta.

Potilasturvallisuus on todellakin ollut vaarassa jo vuosia näiden tökkivien tietojärjestelmien kanssa. Muistan itsekin hyvin yön, jolloin leipäauto toi kansalaisen ensiapuun. Tietoja ei ollut käytettävissä, sillä näyttö pysyi pimeänä. Onneksi joku vanhoista hoitajista oli tulostanut edellisen käynnin, jonka avulla voitiin hoito toteuttaa.

Sitten taas lainataan. "Tulosten pohjalta analysoidaan, mitä tilanteen parantamiseksi voitaisiin tehdä, Hyppönen toteaa." Taitaa taas kulua pitkälti toistakymmentä vuotta, ennenkuin tuon analyysin pohjalta tehdään yhtään mitään ja veikkaan, että siinä vaiheessa jo jo ehditty tekemään uusi tutkimus, jossa julkikuulutetaan ihan samat asiat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti