Aiheittain

tiistai 7. elokuuta 2018

Älä aja päälle 2018

Taas on se vuodenaika, jolloin koulut alkavat ja autoilijoita muistutetaan liikenteeseen tulevista ekaluokkalaisista. Erityistä huolellisuutta tarvitaan koulujen läheisyydessä. Itse ole yleisesti huolissani kaikkien kulkijoiden puolesta, sillä monella meno on hyvin holtitonta kulkupelistä riippumatta.

Aloittakaamme autoilijoista, joilla monella on turhan raskas kaasujalka. Itse asun kivenheiton päässä ala-asteesta, joten tarkkailupaikka on loistava. Tämä myös siksi, että käyn tuossa parin korttelin päässä sijaitsevassa pikkukaupassa, joten tiellä tapaa kaikenlaisia kulkijoita. Alueella on 40 km/h rajoitus, mutta harva sitä noudattaa vaan vauhti on paljon reippaampi. Lisäksi tällä väylällä (n. 500 m) on neljä suojatietä ja valitettavan harva niiden eteen pysähtyy. Parhaimmin käyttäytyvät isot moottoripyörät ja pahiten mopoautot.

Polkupyörä on oiva liikkumisväline, mutta monesti sen nopeus on liian suuri kevyenliikenteen väylälle. Lapsilla olen myös havainnut ikävän ilmiön eli pyöräillään ja katse on kännykässä ja molemmat kädet näpyttelevät sitä. Näillä isommilla lapsukaisilla kun tupaa tuo kypärä olemaan jossain muualla kuin päätä suojaamassa. Em. tavalla kun osuu kaivonkanteen (koholla tai kuopalla) on jälki rumaa.

Jalankulkijoiden ongelma on myös tuo kännykkään tuijottelu ja huolestuttavaa on, kun tullaan risteysalueelle ja yhä on katse kännykässä. On liian luottavaista uskoa siihen, että jokainen autoilija pysähtyy suojatien eteen (oma kokemus eli kymmenen autoa, eikä yksikään pysähtynyt). Sekä pyöräilijöillä, että jalankulkijoilla on usein vielä kuulokkeet korvilla, joten ympäristön havainnointi jää pakkasen puolelle.

Olisi syytä ryhdistäytyä koko poppoon. Tuossa kun on odottanut vuoroaan tienylitykseen olen havainnut, että myös monella autoilijalla on kännykkä käytössä. Mopoautolijoista lähes jokaisella on kännykkä esillä. Täten toivoisin, että ne kännykät olisivat pois liikkumisen ajan ja keskityttäisiin siihen liikkumiseen. Sattuihan tuossa muutama vuosi sitten kännykän myötävaikutuksella kohtalokas onnettomuus, jossa lapsella oli kuulokkeet korvilla, polkupyörässä vauhtia reilusti ja vartioimaton tasoristeys. Ei huomannut vauhdin vuoksi lähestyvää junaa ja kovalla soitettu musiikin vuoksi ei kuullut junan vihellystä. Toivottavasti tällaisia onnettomuuksia tule lisää, sillä autonkin kanssa törmäys voi olla kohtalokas.

Turvallista koulumatkaa kaikille luokille.

2 kommenttia:

  1. Tämä kommentti ei ole sarkasmia!
    Voi kun vielä koittaisi päivä, jona Kryptan esiin tuoma ongelma pääsisi Isoihin Uutisiin kaiken (nykyisen) JSN:n perseelle lätkimisen sijaan. Olisimme silloin onnellisia, luulisin.

    VastaaPoista
  2. Tervehdys Veijo Hoikka!

    Tattis! Kumma kyllä, että autoilijoiden kännykän käytöstä puhutaan, mutta ei kevyen liikenteen, joka voi olla yhtä tuhoisaa.

    VastaaPoista