Aiheittain

maanantai 6. kesäkuuta 2011

Yleistieto vs. nippelitieto

Taasen tuo päivän lehti jaksaa hämmästyttää ja naurattaa. Kyse oli oppilaille esitetystä, muutamasta yleistiedon kysymyksestä, joihin useat oppilaat eivät osanneet antaa oikeaa vastausta. Kysymykset olivat yksinkertaisia eli esimerkiksi, milloin Suomi itsenäistyi, missä on Bryssel, millä rahalla maksetaan Norjassa. Tästä taitavat eräät tahot saada vettä myllyynsä, kun puhutaan maahantulotestistä, jotka ovat käytössä muutamissa maissa. Miksi vaati muilta, kun omatkaan eivät osaa. Pisa-testissä emme enää johda, vaan alamme kallistua alaspäin, em. tornin tavoin.

Itse tulin hieman surulliseksi, ettei yleistieto ole enää nuorilla hallussa. Itse nauroimme lapsena amerikkalaisten yleistietoutta. Etyk-kokous järjestettiin Helsingissä ja paikalle saapui monen maan päämiehet. Amerikkalaisilta koululaisilta oli kysytty, että missä on Suomi. Vastauksina oli mm. Siperia, Grönlanti ja pohjoisnapa. Helsingin kaduilla kävelevät jääkarhut. Lunta meillä on myös ympäri vuoden ja siitä huolimatta pääelinkeino on maanviljelys. Yhdysvaltain presidentin Gerald Fordin avustajilla taisivat olla samankaltaiset näkemykset, sillä presidentti hikoili Helsingin lentokentällä verrattain paksuissa vaatteissa. Kerrotaan hänen joutuneen ostamaan Suomesta hieman kesäisempiä vaatteita.

Sinulle tarjotaan teetä nimeltä Ceylon, mikä on nimi nykyisin tuottajamaalla?
Kumpi entinen maalyhenne oli itä ja kumpi länsi, BRD vai DDR?
Millä valtiolla on edelleen alusmaa?
Kumpi on nykyisin Istanbul vai Konstantinopoli?
Missä sijaitsee pohjoismaiden ainoa mausoleumi?

Tällaisia asioita sanotaan nykyään nippelitiedoksi, jolla ei ole käytännön merkitystä ja jos sellaista tarvitaan, niin onhan meillä kaikkitietävä internet, hakukoneineen. Ennen vanhaan meillä oli vastauksena KVK eli kirjastasi. Nykyisin tuo viimeinen kirjain on toinen. Miksi pitää mielessä asioita, jotka ovat netistä helposti löydettävissä? Ei tarvitse muistaa enää mitään. Maksukortin numeronkin voi tallentaa kännykkään. Pidän suuntausta huonona, sillä aivomme tarvitsevat toimintaa pysyäkseen virkeinä. Lisäksi, jos et tiedä Suomesta mitään, niin miten voit esitellä kotimaatasi vieraillesi, jotka tulevat tuolta kaukaa? He kysyvät sinulta kuitenkin erilaisia asioita ja odottavat sinun vastaavan kysymyksiinsä. Minkälainen isäntä/emäntä olet vieraillesi, jos et tiedä edes itsenäisyyspäiväämme?

Sinä, joka katsot kaiken netistä, etkä ilman sitä löytänyt vastausta edellisiin kysymyksiin, niin kokeile tätä:

Valtio Pohjois-Afrikassa on; Vesirokko, Tulirokko, Marokko?
Valtio Välimeren rannalla on; Pomppa, Palttoo, Turkki?
Kaupunki Israelissa on; Jaffa, Pepsi, Cokis?
Kaupunki Egyptissä Niilin varrella on; Luxor, Philips, Telefunken?
Libyan pääkaupunki on; Monopoli, Tripoli, Kupoli?

Sinun, city-kalastaja, opettelisitko tuntemaan edes nämä kaksi, ennen kuin rysäsi veteen heität?
Pusa hispida saimensis ja Lutra lutra.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti