Aiheittain

torstai 3. maaliskuuta 2016

Karenssi heilahtaa herkemmin

Aamun aviisissa oli pieni kirjoitus, jossa kerrottiin että 2013 sanktioitiin hieman alle 10000 työtöntä ja viime vuonna yli 28000 työtöntä. Yleisin syy karenssiin on kieltäytyminen työpaikan vastaanottamisesta. Jarmo Palm, työ- ja elinkeinoministeriöstä toteaa suoraan: "Tämä on tietoista, kiristynyttä politiikkaa. Toiminta on ollut aiemmin leväperäistä.".

Työttömäksi joutuneelle tarjotaan kolmen kuukauden ajan (ammattisuoja) oman alan töitä, jos niitä sattuu olemaan. Ikävä kyllä, että paikka saattaa olla kaukana kotoa. Pitkä työmatka verottaa ihmistä raakasti, sillä työpäivälle tulee mittaa enemmän kuin laki sallii. Työviikon vietto toisella paikkakunnalla syö helposti parisuhteen, sillä yhteinen aika jää vähiin. Parisuhdetta ei juuri hoideta, jos yhteinen hetki menee vaatteiden pesuun ja uudelleen pakkaamiseen.

Kun kolmen kuukauden ammattisuoja menee umpeen, niin työttömän on otettava vastaan ihan mitä tahansa työtä ja jos siitä kieltäytyy, niin karenssi napsahtaa. Tässä kohtaan täytyy jälleen tarkastella kolikon molempia puolia ja hieman metalliseosta siinä sivussa.

Eräässä median lähteessä kerrottiin avoimista työpaikoista eli TOP 15 lista ja sitä on hyvä siteerata heti alkuunsa: "Koko Suomen Top 15 -listalla paljon pulaa hakijoista on ylilääkäreistä ja erikoislääkäreistä sekä yleislääkäreistä. Pulaa on esimerkiksi kuulontutkijoista ja puheterapeuteista. Tällä listalla ovat myös esimerkiksi hammaslääkärit, erityisopettajat, puhelinmyyjät ja lastentarhanopettajat.".

Yllättävää listalla on se, että pulaa on eritysosaamisesta, joka vaatii erikoiskoulutuksen ja on luvanvaraista. Näitä ei luonnollisesti työkkäri tarjoa kuin alan ammattilaisille. Luvallisia ammatteja meillä on lainsäädännöllisesti runsaasti eli kaikki terveydenhoitoon liittyvät ammattit, sossun tätinäkään et voi tomia ilman asianmukaista koulutusta, kaikki liikenteen ammatit. Rakennusammatit, sillä kuka haluaa, että sähkötyöt on tehnyt entinen paperimies. Ruokapuolellakin tarvitsee jotain tietää ja luonnollisesti tulkin pitää osata jokin kieli.

Sitten päästää hilavitkutin aloihin eli puhelinmyyjät, suoramyyjät ja asiakaspalvelumyyjät. Toistuvasti saan puheluja erilaisista palveluista ja yksi piirre heille on yhteinen eli luotijunamainen laukominen. Super, hyper, mega ja turboahdettu puhuminen ja nimi ja "yritys" menevät ohitse ja sitten alkaa vauhdikas esittely jostain, mistä en ehdi reagoida kuin yksittäisiä sanoja. Jos erehtyy pyytämään uusintaa, niin tahti on sama. Tähän tarvitaan ihan oma ihmislaatunsa, joten vanhana puhelinkeskuksen hoitajana en moista puhetyyliä edes hallitse, sillä se vaati huolellisen arkulaation.

Kunnian arvoisen parkettikosmetologian paikkoja on myös paljon avoinna, mutta jos osaa kodin siivota, niin se ei tarkoita, että kykenee laitossiivoukseen. Ruokaa valmistaa jokainen tavallaan kotona ja siihen ei vaadita hygieniapassia, kokkaustaito ei siis riitä raavintola-alalle.

Fyysinen tai pyykkinen kyky toimia toisissa tehtävissä voi oikeasti olla este työn suorittamiseen. Kun pakkotyö on vastaanotettava ja sen haasteellisuus on vaatimatonta tai peräti omaa moraalia ja etiikkaa vastustava, niin työsuoritus jää armottomasti minimiksi. Työttömäksi joutunut työntekijä voi fyysisesti pärjätä saman alan töissä, mutta muutos voi olla rampattava. Kuka palkkaa änkyttävän varastomiehen puhelinmyyjäksi?

Jarmo Palm jatkaa: "Tarjoamme työtä ja sitä on otettava vastaan. Jos sitä ei ota vastaan, niin ei ole siltä osin oikeutettu työmarkkinatukeen.". Palm ei ilmeisesti tiedä, että erilaiset direktiivit veivät monelta mahdollisuuden työskennellä. Monet ovast voimassa vain viisi vuotta ja Kelan päivärahoilla ei sitä kustanneta.

Lisäksi ikä, joka on ollut monelle esteenä työllistymiselle. Kuten aiemmin kirjoitin, niin 45-vuotias on tänäpäivänä jo toinen jalka haudassa. Läkimme kieltävät syrjinnän iän vuoksi, mutta jos olette katsoneet yritysten YT-neuvottelujen jälkeisiä, niin suurin osa irtisanotuista toteutetaan luonnollisen poistuman kautta eli eläke tai eläkeputki. Hiljainen tieto siten katoaa.

Ja luonnollisesti mukaan on otettava pankit. Asuntolaina on maksettava ja sitä ei rahoiteta hilavitkutin töillä. Kelan peruspäiväraha on hiukan yli kolme kymppiä päivä ja vero luonnollisesti 20 pinnaa. Työtuloihin perustuva saattaa olla tuhansia euroja, joten parin kuukauden karenssi ei välttämättä luhista köyhyysloukkuun ja omaisuuden ulosottoon. Toisin on heillä, jotka ovat velkajärjestelyssä eli pienikin takapakki voi koitua kohtaloksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti