Aiheittain

lauantai 26. maaliskuuta 2016

Koulukiusaaminen

Nyt on ollut mediassa runsaasti uutisointia koulukiusaamisesta ja ei oikeastaan liene yllätys, että rasismikortti on bumerangin lailla ilmaan heitetty. Se mikä minut sai tarttumaan jälleen kynään oli poliisin kertomus. Alakouluikäisiltä oli pois otettu nyrkkirauta ja suuri veitsi. Ajat ovat muuttuneet, mutta.............

Poliisi kuvasi asiaa hienosti ja sanoi suorasanaisesti, että on tehtävä ero koulukiusaamisen ja rikoksen välillä. Äitemuori aikanaan sanoi, että tiiliskiveä pienempi on rakkautta. Isi oli sitä mieltä, että toistuvat harpinpiikkaukset selässä ovat tahallista toimintaa ja isi sitten lopulta päätti koulukiusaamisen, sillä hän ilmoitti suoraan vanhempainillassa, ettei ota vastuuta iskeekö lapseni puukolla vai kirveellä, jos lapseni toistuvaa pahoinpitelyä jatkuu. Tuen häntä kaikin voimin, sanoi isi.

No minun kouluaikana suurin osa kiusoista ratkaistiin nyrkein, mutta nykyisin se on jo pahoinpitelyä. Se nykykouluissa minua mietityttää, niin on tämä vahva aseistautuminen. Puukko, pyssy, jne.

Asiasta teki minulle myös mielenkiintoisen se, että pari pentua virpomaan mennessä heittää taloon itsetekoisen pommin. Hei haloo, oikeasti missä nyt mennään?

Kiusaamista on ollut aina ja varmaan tulee olemaan, sillä ihmiset ovat tiedoiltaitaa, taidoiltaan, ulkonäöltään, käyttäytymiseltään, arvoiltaan, jne. erilaisia. Muistan lapsuudestani bussimatkan, jossa sisareni ryhtyi arvostelemaan kanssamatkustajan nenää. Tähän äitemuori kivahti nopeasti ja ilmoitti, että nyt suu poikki ja asiasta keskustellaan kotona. Systeri sai hieman huutia, että jokainen ihminen on erinäköinen ja sitä ei sovi arvostella. Tähän systeri sitten itkien kysyi, että miksi siskolla on tuollaiset kädet ja minulla lyhyet sormet. Saimme siis pienen palautuksen biologiaan.

Meillä kaikilla on saman kokoiset aivot, mutta ne toimivat hieman eri tavoin. Yksi on lahjakas aineessa X ja toinen aiheessa Z. Sitten kun X:n ja Z:n arvot ovat erilaiset, niin soppa on valmis. Yhtä pidetään tyhmänä, kun ei reppana osaa lukea ääneen, mutta pystyy kertomaan lukemansa sisällön täysin omin sanoin ja tasan varmasti siitä hän saa kuulla. Yksi lukee, laulaa, kirjoittaa ja harrastaa maalamista, mutta se matematiikka.

Minua kiusattiin myös punastumisesta ja sain usein kuulla, että minkäs värinen se paloauto on. Takavuoksina meillä oli kansalaiskoulun kolmannen eli viimeisen luokan luokkatapaaminen. Yllättäen kaikki muistivat punaisen naamani, mutta vaikuttavat ja vahvat sanat rehtorille, saamastamme epäkohtelusta. Juu ja kiusattiin minua letistäni, oli rautakypärä. No baari-ikäisenä siitä tuli menestys, sillä värjäämällä ei vastaavaa kuparin väriä saanut. Moni kysyikin letin aitoutta ja lupaa nykäistä letistä, ettei peruukki ollut. Aitoa kaikki punnerrus.

Lapsille on estottomuutensa vuoksi sanoa sitä mitä sylki suuhun tuo. Heillä ei ole kokemusta elämästä ja sen hienosäädöistä. Lapsi myös toistaa vanhemman sanat. Tästä esimerkkinä yksi pikkuinen, joka meni mummolaan muuton ajaksi, asuntoon johon oli hetki sitten muutetu. No, lapsukainen sitten haettiin isovanhempien luota ja vanhemmat katselivat järkyttyneenä, kun lapsukaisensa oli piirrellyt väriliiduilla uusiin tapetteihin. Isovanhempi totesi, että ei sillä väliä, lapsille sattuu ja tapahtuu. Perhe meni sitten uuteen asuntoon ja silloin paljaistui isovanhemman todelliset sanat. Lapsukainen sanoi: "Kuka, saatanan perkele on kirjoittanut meidän uuteen hellaan.".

Mielestäni nyt on menty liian pitkälle, jos alakoululaisilta löydetään nyrkkirautoja, puukkoja ja pommeja. Kouluampumisia ja muita tekoja on ollut paljon. Opettajilta on sidottu kädet vahvasti seläntaakse käsiraudoin. Yksi mielenkiintoinen seikka paljastui, kun amerikkalainen opettaja unohti kännynsä näkyville ja oppilas sosialisoi puhelimen ja vuosi valokuvat julki. Ope luonnollisesti sai potkut ja oppilas pääsi pälkähästä kuin koira verajästä. Sosiaalinen media välittää hauskoja lemmikki-juttuja, musiikkia, tunnusmusiikkeja, liikuntaa, jippoja, kokkauksia, temppuja, jne. Pitäisi mielestäni saada aikaiseksi some säännöt. Em. puhelimen sosialisointi oli ensinnäkin varkaus ja toiseksi posti- ja telesalaisuuden rikkominen. Koskeeko lapsukaisia eri lainsäädäntö?

Kuten alkuun kirjoitin, niin peliin on nyt heitetty rasistikortti eli Valtteri. Hän on saanut mutaa niskaansa. Hän on muulta tullut ja ulkoinen olemus kertoo, että hän ei ole kantasuomalainen.  Hänen äitisä jakaa infoa mediassa rasistisesta käyttäytymisetä. Jakaako Salla omaa vihaansa eteenpäin, hieman siltä näyttäää.

Kiusaan, kiusaan vai opinko?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti