Aiheittain

perjantai 11. maaliskuuta 2016

Varo pankkikorttiasi

Nyt on ollut muutamia uutisia siitä, että lähimaksukortilla tulee huijatuksi tahtomattaan. Ensin kerrottiin Lontoon metrosta, jossa tyyppi kanniskeli mukanaan maksupäätettä ja kirjoitteli 30 punnan summia koneeseen ja vei laitteen lähelle laukkuja ja taskuja, joissa olleet lähilukukortit suorittivat toiminnon.

Toissa päivänä tuli julkisuuteen raumalainen pitkän linjan grilliyrittäjä Santtu Pelamo, joka esitteli maksupäätettä ja paksua nahkaista lompakkoaan. Hän kertoi piruuttaan testanneen, että ottaako maksupääte lähilukukortin lompakon ja taskussa olleen lompakon maksun vastaan ja järkytyksekseen huomasi, että se toimii.

Voit katsoa videon itse: http://www.iltalehti.fi/iltvuutiset/201603080083600_v0.shtml

Meillä mittarissa pyöri varoitus pitkään jo tästä, sillä muutama kuski sai itse maksaa ajamansa matkan (lompakko oikeassa taskussa) ja hieman myöhemmin ominaisuus poistettiin maksupäätteistä.

Lisäksi harva katselee tiliotteeltaan siirrettyjä maksuja, joten pienet summat jäävät helposti huomaamatta, etenkin viihdeiltana, jolloin ei aina muista, missä on käyty ja mitä on osteltu.

Huijaukseen tietysti tarvitaan tili jossain pankissa ja Suomessa ei Roope-setänä voi tiliä avata. Jokin aika sitten tuli julki myös uutinen, jossa oli rosvottu lähtevien postien laatikosta yritysten laskuja ja niitä muokattu, joten maksu ohjautui huijarin tilille ja yritys jäi nuolemaan näppejään. No, tämä rypäs on lähtenyt purkautumaan, sillä tilinumeroiden takaa on paljastunut oikea ihminen, henkkareineen ja kaikkineen.

Helppous elämässä ei näköjään merkitse turvallisuutta.
3 kommenttia:

 1. Hyvä varoitus. Noista pankkikorteista yleensä totean, että meidän huushollissa pysyttäisiin mielellämme ihan puhtaassa käteistaloudessa, mutta nykymaailmassa se ei oikein onnistu. Meiltäkin kun vietiin seteliautomaatti jo vuosia sitten, eikä maalikyliin jaksa asiakseen ajaa käteistä nostamaan. Siinä sitten tulee kyläkaupassa vingutettua vinyyliä ja vielä sitä kaupan jäsenkorttia, että saa edes jonkun roposen takaisin. Ja siinä samalla kaikki meikäläisen ostokset menevät jonnekin tietokonetiedostoihin. Eihän meillä tule mitään kovin järkyttävää osteltua, mutta hittoako se kenellekään kuuluu, että mihin tavallinen ihminen rahansa käyttää.

  VastaaPoista
 2. Paikallisessa Siwassa näitä vahinkoja kävi pari, ennenkuin maksupäätettä säädettin vähemmän herkäksi ja sen paikkaa vaihdettiin. Onneksi oli valpas myyjä, joka hokasi tilanteen heti ja peruutteli maksuja.

  Olen itse edunvalvojana ja on todettava, että muutama helppoa yrittänyt on saatu torjuttua riittävän pienellä nostorajalla ja pelkällä automaattikortin käytöllä. Sama juttu täällä kuten Ykälläkin, että pankki totesi automaatin niin kalliiksi, että siitä säästyvällä summalla pankin toimihenkilön työpaikka säilyi. Eipä siinä oikein tiennyt ollako pahoillaan vai ei... kalliiksi käypi kukkarolle kumpakin pankin ratkaisu. Palvelumaksut ovat nykyisin ihan hirveitä ja bensa kallista - eikä sitäkään meidän kylästä enää saa ostettua.

  Lisäki meilläpäin ovat poliisia kylillä kierrättäneet muutamat autoilevat "kirjahenkilöt", jotka nyt tunkevat porukalla vanhimman väestönosan asuntoihin joko saarnaamaan, vettä janoonsa hakemaan taikka myyskentelemään kuuluisia pitsiliinojaan. Samassa yhteydessä on mummun ja pappan kaapit saaneet pienen pölläytyksen ja kukkaroista/kirjekuorista hävinneet ostoksia varten varatut setelit. Hävittömät vielä uusivat käyntinsä parin viikon välein. On nyt jo naapurit ja talonmies terästäytyneet ja kännykällä kuvanneet automaattisesti vieraiden autojen rekisterinumeroita, jolla ainakin yksi seurue saatiin hetkeksi sammuttamaan janoaan virkavallan silmälläpidon alaisena.

  Eipä kohta tiedä,mikä on turvallista - vai onko sitä rahan kanssa enää mikään ....

  Arja-täti

  VastaaPoista
 3. Tervehdys Ykä ja Arja-täti!

  Ykä: Totta nuokauppojen jäsenkorteilla ostostietojen keruu on mielestäni hyvinkin hävytöntä. Varmaan joku tyyppi ihmettelee varmasti ruokavaliotani, kun ostoslistassa oli vain paprikoita mausteliemessä, juusto ja käymisainepakkaus viinille.

  Arja-täti: Totta, sekä pankkikonttorit että -automaatit ovat yhtä katova luonnonvara kuin Saimaan norpat. Onneksi paikalliskauppasi myyjä oli valppaana.

  Pieni nostoraja vuorokaudessa olisi varmasti ollut hyödyksi, kun dementikolle myytiin vaatteita ja kauppaja oikein kyyditsi pankkiin.

  Valitettavasti kotimaisten "kirjahenkilöiden" lisäksi kaupustelemassa käyvät myös heidän Itä-Blokin edustajat ja kun hyvän apajan ovat keksineet, niin uusinta on helppoa.

  Erinomaista naapurustovalvontaa, sillä parkkipaikoilla tapahtuu usein myös autojen "varaosian" hankintaa.

  Turvatonta on myös ostaa mitään netin kautta, sillä joku kopioi korttisi tiedot.

  Joka kotiin riistakamerat, joita halvimmillaan saa hiukan yli satasella ja tallentava puolella toista sataa. Pakollisiksi kuin palovartoittimet?

  VastaaPoista