Aiheittain

perjantai 3. joulukuuta 2021

Joulukalenteri 2021 Kolmas luukku

Tonttu Tohvelo heräsi aikaisin ja keitti karpalokiisseliä, eilen keitetyn mannapuuron päälle. Sitä syödessään hän tutki Tonttulan sanomia, joissa oli paljon tietoa lahjavaraston tilanteesta. Paljon oli tietoa myös tulevista itsenäisyyspäivän juhlista. Tänä vuonna ne järjestetään ilman vieraita, sillä ihmismaailmassa riehuvaa koronaa ei Tonttulaan kaivata. 

Syötyään Tonttu Tohvelo pukeutui väljiin housuihin ja kevyeen pellavapaitaan. Kassiin hän pakkasi esiliinan ja töppöset sekä notkea teräisen keittiöveitsen, jolle hän oli puusepänverstaassa tehnyt oman tupen. Veitsi oli sama, jota Tonttumuori Tohvelo oli käyttänyt juuresten kuorintaan ja pilkkomiseen.

Koululle saapui paljon tonttuja ja keittiöllä alettiin Tonttu Mantelin johdolla keittämään porkkanoita. Tonttu Tohvelo sai parikseen Juuso Jäkälän ja he ryhtyivät kuorimaan ja pienimään lanttuja. Pikku hiljaa keittiöstä tuotiin kypsiä porkkanoita, joita tontut ryhtyivät kuorimaan. Olihan perinteiset laatikkotalkoot alkaneet. Rehtori Acricola muistutti työtuvallisuudesta veitisien ja kuumien laatikoiden kera.

Päivän aikana syntyi runsaasti lanttu ja porkkanalaatikkoa. Koulun emäntä, Tonttu Manteli oli myös laittanut aiemmin perunoita imeltymään, joten saatiin imellettyä perunalaatikkokin, joka ei ollut yhtä suosittua kuin lanttulaatikko. Päivän päätteeksi Joonas Porosuksen ja Toomas Suopungin johdolla kuljetettiin laatikkojen armada kellareihin, odottamaan jakopäivää, jolloin kaikille Tonttulan asukkaille jaettiin yhdessä tehdyt ja säilötyt tuotteet.

Huomenna on uusi päivä ja neljäs luukku aukeaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti