Aiheittain

tiistai 19. joulukuuta 2023

Joulukalenteri 2023 Yhdeksästoista luukku

Tonttu Tohvelo oli syönyt aamiaisen aikaisin ja oli nyt Tonttu Kotitontun kanssa matkalla koululle. Ensin he toivat suureen juhlasaliin pitkät pöydät pukkijaloilleen. A. P. Kirjasin toi painossa valmistettuja, erilaisia lahjapaperirullia pöydille sekä kortteja paketteihin liitettäväksi, jotta tiedetään kelle lahja on tarkoitettu. Tonttu Jauhopeukalo toi puodistaan sinne tilatut nyörirullat ja teipit. Rehtori Agricola muistutti osotteiden tärkeydestä ja muistutti vielä, että katsotaan maan kärry oikein. Lahjavarastosta tuotiin yhtenään uusia lahjoja. Tontut paketoivat ne ja veivät ne Ahkiolan Kuljetuksen kärryihin.

Joonas Porosuksi, Toomas Suopunki ja Pekka Pykälä olivat saapuneet Myllykylään. Itse mylläri Tonttu Jauhinkivi otti tontut vastaan ja antoi ohjeen Mikael Myllynkivelle ruokkia porot. Kuunon jäkälä annos tekee hyvää, tuumi Mikael. Tonttu kolmikko ohjattiin suoraan illallispöytään, jossa oli tarjolla erilaisia puuroja ja tuoretta leipää ja sämpylöitä. Viljelijöitähän Myllykyläläiset oli ja sieltä saivat osansa viljasta myös muut tonttukylät.

Johtajat olivat järkyttyneitä jouluaterian tasosta. Lautasten alta paljastuneet kirjeet kertoivat, että samaa roskaa tarjotaan kunnan vanhuksille, niin kotona kuin hoitopaikoissa. Erään hoitokodin päällikkö Timo Nuutisara jäi järkyttyneenä ensin suu auki. Sitten hän totesi, että tämä on selvitettävä perusteellisesti. Ensin hän otti yhteyttä yhteiskeittöön ja sai emännältä vastauksen, ettei ole varaa ostaa kunnon tarvikkeita ja mausteita. Timo lähti käymään yhdessä sihteerinsä Ninni Nuuksion ja lähtivät selvittämään asiaa hyvinvointialueen päättäjille. He myös olivat saanee roskaksi luokitellun jouluaterian ja kirjeet. Ninni kertoi, mikä tilanne oli yhteiskeittiöllä. Hyvinvointialueen johtaja Vilho Voikkala sanoi, ettei rahaa ole enempää aluella ja kaikesta on säästettävä. Timo ja Ninnin totesivat, että näin ei voi olla ja jotain on tehtävä.

Mitä Timo ja Ninni tekevät? Se selviää, kun aukenee kahdeskymmenes luukku.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti