Aiheittain

perjantai 1. joulukuuta 2023

Joulukalenteri Ensimmäinen luukku

Tonttu Tohvelo ja Tonttu Kotitonttu saapuivat aikaisin puutyöverstaalle. Pari päivää sitten oli tullut toivomuskirje pikkukunnan kahvila-baarilta. Siinä toivottiin uutta biljardipöytää entisen kuluneen tilalle. Pyyntöön oli syynsä, sillä kahvila-baarin kulta-ajat olivat jo takana, eikä rahaa uuteen pöytään ollut. Kylän nuoriso oli yläasteen jälkeen lähtenyt ja kahvila-baari kestitsi kylän ukkoja akkoja sekä koulupäivien jälkeen lapsia. Paljon virikkeitä kylällä ei ollut, joten kahvila-baari oli kylän olohuone. Tähän pyyntöön tartuttiin, sillä Tonttulassa tiedettiin hyvin kotimaan ja ulkomaan asiat.

Tonttu Kotitonttu ryhtyi Tonttu Kutterinpurun kanssa tekemään itse pöytää. Siihen liimattiin yhteen useampi tammilankku, jotka sitten laitettiin suuren suuriin puristimiin kiinni. Tonttu Tohvelo sai työkseen sorvata jalat ja koska oli täysimittainen pöytä, niin jalkoja tuli kuusi. Tottuneelta sorvalilta tämä ei loppuen lopuksi vienyt koko päivää.

Iltapäivällä Tonttu Tohvelo ja Tonttu Kotitonttu päättivät siivota kotikolonsa. Matot ulos naruille piiskattaviksi. Lattiat imuroitiin ja luututtiin. Yhdessä mattojen piiskauksen aikana puhuttiin juhlista ja talkoista. Tänä vuonna Tonttu Tohvelo pääsee taas laatikkotalkoisiin, sillä juhlapäiville ei tule kuin kotimaan vieraita, sillä lenssukausi on paha ja vakiovieras Tukholmasta, Tomte Kyrktorn, on infuenssassa.

Mitä seuraa sitten, sen kertoo toinen luukku.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti