Aiheittain

maanantai 11. elokuuta 2014

Turpiin töissä

Katselin tuossa iltana yhtenä dokumentin. Silminnäkijä oli taasen toteuttajana ja haastateltavaksi uskaltautui muutama. Ohjelma oli tehnyt kyselyn työpaikkaväkivallasta ja se oli luvattoman yleistä.

Yhteistä työpaikkaväkivallalle on palveluammatit eli myyjät, vartijat, hoitajat, poliisit, virastojen työntekijät saavat osakseen lyöntejä, potkuja, lentäviä esineitä, räkäklimppejä, jne. Puolustautuminen on vaikeaa, sillä pahoinpitelysyyte lankeaa helposti ja mahdolliset korvaukset ovat suuret sekä omat korvaukset katoavat taivaan tuuliin (takavuosina hoitaja sai nyrkistä suun alueelle ja hajonneet hampaat joutui itse maksamaan, kun iskijälle oli tullut mustelma käteen uuden iskun torjumisesta).

Moni kantaa ikuisia arpia nahassaan ja sielussaan. Pelko voi nousta niin suureksi, että työkyky on ikuisesti menetetty. Ei ole oikein, että joutuu pelkäämään jokaista työvuoroaan. Osa esimiehistä ei ikinä laskeudu norsunluutornistaan alas työntekijöiden luo, joten työpaikkaväkivaltaa ei heidän mielestään ole, joten se on vain työntekijöiden luulottelua. Toisessa ääripäässä ovat ylisuojelevaiset esimiehet, jotka luovat pelkoa jo omalla asenteellaan. Reiluinta on myöntää, että riski työpaikkaväkivaltaan on olemassa ja muodostaa ketju auttamaan työpaikkaväkivallan uhria.

Ikävintä asiassa on se, että nainen ei raskaana ollessaan ole oikeutettu erityisäitiyslomaan vaikka työssä uhkaa väkivalta. Hoitoalalla on moni iskun saatuaan menettänyt pienokaisensa tai synnyttänyt ennenaikaisesti. Monia vammoja ei edes ole hoidettu. Näin kävi itselleni eli pysyvä silmävamma (piilolinssien käyttö loppui ja näkökyky laski dio-opterin verran) iskun seurauksena. Korvausta ei tullut ja itse jouduin maksamaan uudet lasit, uusin voimakkuuksin.

Ohjelmassa tuli turvallisuuskouluttajalle yllätyksenä, että hoitoalalla ei väkivallan taustalla ole huumehörhö tai alkoholisti (kuten miesvaltaisilla aloilla) vaan vaaran aiheuttaja on mm. sairautensa vuoksi kykenemätön hallitsemaan käyttäytymistään.

Monilla aloilla myös työskennellään yksin, joka lisää riskiä. Vartijat ovat usein yksin ja nykyisin myös poliisit, joiden resursseja on nipistetty paljon. Monessa myymälässä on vain yksi työntekijä iltaisin tai öisin. Nykyisin sairaaloissa on öisin vähintään kaksi työntekijää, mutta kotipalvelussa olet yksin. Sinut saattaa ottaa vastaan puukolla tai ampuma-aseella varustautunut asiakas.

En tiedä, ovatko ihmiset nykyisin peloissaan, sillä monella on jonkinlainen astalo takataskussa. Jotenkin tuntuu siltä, että nykyisin on kaupunkininja sukupolvi, joilta löytyy ampuma-aseita, teleskooppipamppuja, erilaisia teräaseita. Potku-iskuraivari on tavallinen.

Lama-aika lisää ryöstöjä, se on jo vanha asia. Uutena tulokkaana on tuntemattoman pahoinpitely. Sossussa tämä on jo peruskauraa, sillä jos taikaseinä ei aukea niin se auki on saatava, vaikka sitten väkivallalla.

On työpaikkoja, jossa vähätellään edelleen työpaikkaväkivaltaa ja niitä toisia, joissa pelotellaan väkivallan uhalla. Koulutus on yksi keino, mutta kouluttajan tulee huomioida työn luonne (ks. uudelleen kappale viisi). Johdon on myös syytä tiedostaa asia ja ottaa vakavasti jokainen uhkaava tilanne. Työterveys on valjastettava jokaisen tapauksen käsittelyyn ja työntekijälle on tilaisuus tarjottava, sillä ensin tulee vähättely ja itsesyytös. Työtoveri voi myös vähätellä ja vain koulutuksella tämä saadaan kitkettyä pois. Usein työtoverille on helpointa kertoa, sillä työtoveri on myös kokenut. Tällöin nousee arvoon arvaamattomaan työterveys ja esimiehet, jotka osaavat ohjata.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti