Aiheittain

tiistai 10. maaliskuuta 2020

Levinnyt myös Suomeen

Luin eilen Iltalehdestä uutisen, jossa kerrotiin Ruotsin tilanteen levinneen myös Suomeen. Suurissa kaupungeissa ja etenkin pääkaupunkiseudulla on syntynyt ulkomaalaistaustaisten jengejä, jotka tehtailevat ryöstöjä ja pahoinpitelyitä. Tekijät ovat median tietojen mukaan toisen polven maahanmuuttajia.

Ruotsissa maahanmuttajien jengit ovat olleet arkitodellisuutta jo pitkään ja heidän kohteena on toiset jengit ja kaikki jengit ovat sitä mieltä, että ruotsalaiset ovat vapaata riistaa, joten nöyryytysryöstöjä on paljon. Ruotsin poliisi on voimaton tämän rikollisuuden edessä, sillä paikalle ei kivi ja ilotulitesateessa voi mennä ja todistajia ei saada, sillä uhkailu on sitä luokkaa, että on parempi pitää suu supussa, muutoin voi olla pommi ovella tai muuta hassunkurista voi tapahtua.

Nyt tämä on rantautunut myös Suomeen ja poliisi alkaa olla voimaton. Yli 60 % poliisista kokee työpäiviensä aikana väkivaltaa tai hyvin uhkaavia tilanteita ja jopa yli 40 % miettii alan vaihtoa. Ruotsissa on jo vaje poliiseista, sillä moni on vaihtanut alaa. Näkyykö tilanne kohta myös täällä.

Ulkomaalaisten jengiytymistä on selitetty huonolla sosioekonomisella taustalla. Tämä ei kuitenkaan pidä paikaansa mielestäni, sillä vanhemmat eivät ole kieltä oppineet ja työllistyneet eli integoitunut yhteiskuntaan ja kun eletään taikaseinän avulla, niin mitä nuorisosta voi tulla. Taikaseinän rahat ovat niukahko toimeentulo ja kun pitää saada samanlaisia hyödykkeitä, kuin muillakin, niin huumekauppa on oikotie rikkauksiin. Jengissä on helppo toimia.

Kun integraatio on jäänyt puolitiehen, niin saman henkisistä kavereista saa helposti ystäviä ja tämä oli nähtävissä jo 90-luvulla, kun somalit saapuivan maahamme. He keskittyivät pääsääntöisesti pääkaupunkiseudulle, jossa jengityminen oli jo nähtävissä 2000-luvun alussa. Hekin käyttivät väkivaltaa, jos kantapöytään oli tullut muita, kuin he itse. Tahti vaan näyttää kiihtyvän.

Varsinkin pääkaupunkiseudulla on jo lähiöitä, joissa suurin osa on maahanmuuttajataustaisia. Autopaloja on siellä esiintynyt Ruotsin esimerkin mukaisesti. Jengit ovat myös aikasempaa aseistautuneta, joten pelkkää puukkohippaa toiminta ei nykyään ole. Mitä tekee Maria Ohisalo tilanteen ratkaisemiksi?

Artikelin voit lukea täältä https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/c8e00504-84c7-452a-8ac8-0f9f525fb8ac

9 kommenttia:

  1. Nyt pitäisi riuskojen kansallismielisten hakeutua poliiseiksi, tiukkojen tätien sossuiksi eli kaikkiin niihin virkoihin, joissa vielä voi panna kampoihin laittomasti lorveilijoille ja muillekin lorveilijoille. Ei rahaa, vaan poliisi palauttaa kotimaahan ja ikuinen porttikielto Suomeen, vaan sepä ei auta, tulevat seuraavalla kumiveneellä ja uudelle nimellä takaisin. Siis rajat oikeasti kiinni, tiukka tarkastus rajalla, kuten vastuullisen maan kuuluu tehdä.

    VastaaPoista
  2. Voisin kertoa esimerkkinä, että 80-luvulla asioimme Itäkeskuksessa, ei näkynyt mamuja. Sitten se muuttui eräänlaiseksi häliseväksi ja epäsiistiksi basaariksi, siirryimme muihin kauppakeskuksiin ja erityisesti Isoon Omenaan. Sinne rakennettiin Metroasema ja taas kauppakeskus "mustui", toki oli sinne levinnyt jo aiemminkin tuota väkeä. No käymme nyt eräässä kauppakeskuksessa, jonka asiakkaat ovat vielä lähes90% länsimaalaisia. Iso Omena oli ihan kiva ja selkeä paikka asioida, mutta niin se vaan on, pahalta tuntuu katsoa mustakaapuisia, on siirryttävä muualle. Junanradan varteen niitä asutetaan, ei sinne missä tarvitaan autoa, joten löysimme kivan paikan ei junanradan varrelta. Ajamme autolla vaikka hiukan kauemmas, kunhan saamme asioida rauhassa ja siistissä paikassa.

    VastaaPoista
  3. >Ryhänen korostaa, että nuorten jengiytyminen rikoksentekotarkoituksessa on ilmiö, johon on tulee puuttua laaja-alaisesti eli ei pelkästään poliisin keinoin.

    Edelleen puuttuu konkretia. Mikä on se houkutin, jolla muualta tullut nuori houkutellaan esimerkiksi opiskelemaan jokin laillinen ammatti? Miksi nuori opiskelisi laillisen ammatin ja maksaisi veroja, kun on paljon helpompaa jättää koulu käymättä ja liittyä jengiin, joka lupailee enemmän (verotonta) tuloa ja isompaa bemaria kuin voi kuunaan saada laillisilla ammateilla?

    VastaaPoista
  4. Noihin ”sosioekonomisiin syihin” vedotaan aina ja sillä yritetään pimittää se todellinen syy. Jos syinä moiseen kehitykseen olisivat ”sosioekonomiset syyt” niin Suuren Laman jälkeen Suomi olisi ollut täynnä rikollisia suomalaisjengejä jotka toimisivat niin kuin Ruotsissa toimitaan. Mutta ei niitä vaan näy missään.

    VastaaPoista
  5. Aikamme sairauden kuvaava oire on, että nämäkin poliisien hälyttävät lausumat on annettu ilmeisesti anonyymissä kyselyssä. Niinpä niihin ei tarvitse reagoida mitenkään.

    Tai no, reagoitiinhan niihin:
    artikkelin lopussa esitettiin Ruotsin mallin mukaiseen ongelmaan ruotsalaisia ratkaisuja eli pullahalaamista, pizzatarjoilua ja dialogipoliiseja fiikkaamaan arabi-, afro- ja afgaanijätkien kanssa.

    Siitä se yhteiskuntarauha palautuu, kuten Ruotsissakin on palautunut.
    Eiku hetkinen...?

    VastaaPoista
  6. Huti ei tee mitään!

    VastaaPoista
  7. Tervehdys Anonyymi 1, Anonyymi 2, Anonyymi 3, Yrjöperskeles, Qroquius Kad ja Anonyymi 4!

    Anonyymi 1: Sosiaalihyysäritädit ovat yksi syy ongelmaan ja he eivät itse sitä näe.

    Anonyymi 2: Valitettavasti monesta paikasta on tullut meluisa basaari eikä niissä viihdy kukaan muu kuin basarimaista älämölöä ylläpitävät. Itsekin olen valinnut taukopaikan tai ajankohdan sen mukaan, kuinka paljon pulinaveikkoja on maisemissa.

    Anonyymi 3: Konkreettisia toimia ei ole ollut, joten tilanne on räjähtämässä käsiin. Eikä muuttuneessa tilanteessa ole edelleenkään konkreettisia toimai. Juuri tuolla tavoin se houkuttelu käy.

    Yrjöpeskeles: Sitä minäkin ihmettelen, nimittäin suomalaisten jengien puuttumiseen. Eivät siis pelkät sosioekonomiset syyt ole selittävä tekijä. Joku muu toimii houkuttimena.

    Qroquius Kad: Anonyymeinä esitettiin, joten reagointi voi jäädä hyvin vähäiseksi. Ruotsin toimintamalli ei tule toimimaan ja toivon, että siitä on otettu opiksi. Pahoin kuitenkin pelkään, että sama toistuu myös meillä.

    Anonyymi 4: Tekee toki eli otaa lisää näitä "hädässä" olevia miehiä.

    VastaaPoista
  8. Että poliisia taas huudetaan apuun. Ei voi ku stressaa ja on burnoutia. Toivottavasti ilmiö ei leviä sairaudenhoitohenkilökuntaan. No ku me ei siis ihan oikeesti ehditä hoitaa kantiksen infarktia ku Ahmed sai just paniikkikohtauksen ja joutu teholle. Me mennään burnoutiin ja ainakin viikoksi sairauslomalle. Arvopohjat velvoittavat, mutta vain toista hoitosuhteeseen osallistujaa. Koronakin vielä rassaa.

    VastaaPoista
  9. Tervehdys Veijo Hoikka!

    Huoli on aiheellinen.

    VastaaPoista