Aiheittain

keskiviikko 17. kesäkuuta 2020

Pieni tarina IV

Muistattehan tuon soman vanhan mökin, vanhalla omakotialueella ja sen herttaisen vanhan pariskunnan, joka asutti tuota somaa mökkiä. Oli taas juhannusaatto ja isäntä oli leikannut aamusta nurmikon, joten pihan täytti vastaleikatun nurmikon tuoksu ja raja-aidan kukkivien sireenien tuoksu.

Emäntä oli nostanut pienen puutarhapöydän takaisin paikoilleen ja levitti siihen puhtaan valkean liinan ja kävi leikkaamassa sireenistä muutaman sinisen ja muutaman valkoisen kukkatertun maljakkoon ja asetti sen pihapöydälle. Pari puutarhatuolia hakeutui kuin itsestään pöydän ääreen.

Pata oli jo lämmitetty ja isäntä laittoi kiukaan alle valkean. Kauaa ei mennyt kuin kiuas oli lämmin. Isäntä kävi pellon vieruksen vihtakoivuista katkomassa parin vihdan ainekset ja sitoi ne tuoreella koivuvisalla yhteen sekä siisti päät.Hän vei ne saunalle vesiastiaan ja pian vanha pariskunta nautti löylyn hengestä ja antoi ruumiin ja sielun puhdistautua. Siihen ei sanoja tarvittu. Vihtoessa sai iho heleän punerruksen ja kun oli pesun aika, niin pesivät toistensa selät. Näin oli menetelty jo vuosikymmeniä.

Siirtyivät sitten pihapöydän ääreen. Grilliin oli aiemmin laitettu, edellisenä päivänä verkoilla pyydetty hauki, joka sai kypsyä rauhassa, sillä mikäs kiire oli valmiissa maailmassa ja kun kumpainenkin eläkkeellä, niin mitä siinä oli syytä hosua. He nauttivat lasillisen viiniä ja kun kala oli lähes kystä, niin emäntä laittoi kuokkimansa varhasperunat kiehumaan. Olivat näet hankkineet grillin, jossa oli keittolevy, sillä vanha kolmijalka oli hajonnut vanhuuttaan.

Emäntä kattoi pöydälle lautaset ja aterimet. Ison puisen leikkuulaudan päälle pantiin hauki ja siihen ottimet. Perunoista kaadettiin vesi pois ja ilmaan sekoittui vieno tillin tuoksu. Tuorekastike kruunasi hauen ja voi perunan. Siinä he istuivat pitkään jutellen menneistä ja suunnitellen tulevaa. Jälkiruuaksi oli mansikkatorttua ja sen yhteyteen isäntä tarjoili lasin kuohuvaa. Mikäs siinä oli pihalla istuessa ja puhellellessa, kun aurinko ei juuri laskenut.

Hyvää ja rauhallista juhannusta kaikille.

3 kommenttia:

  1. Kiitos mukavasta juhannustarinasta Krypta.
    Minun jussini on hieman erilainen, sulkeudun koko maailmalta, ehkä. Näitä voiman pimeäm puolen blogeja lueskelen, jos muistan. Parvekkeella jatkan tour de france;a. Kuntopyörällä. Ja seuraailen kuinka pääskyset liitävät pitkin poikin sikin sokin pyydystäessään ateriaa jälkikasvulle. Siinä puuhassa vierähtää äkkiä tovi jos toinenkin.
    Niin että hyvää juhannusta sinne siireeneiden huumaavaan tuoksuun:)
    Huru-ukko

    VastaaPoista
  2. Hyvää ja rauhallista jussia sinnekin.

    VastaaPoista
  3. Tervehdys Huru-uuko ja Yrjöperseles

    Huru-ukko: Hyvinhän tuo junannus noinkin sujuu, joten hyvää jussia sinnekin, tittaraisten touhuja seuratessa.

    Yrjäperskeles: Hyvää jussi myös sinne päin ja koko popoolle aina Hotellin henkilökuntaa myöten.

    VastaaPoista