Aiheittain

lauantai 27. helmikuuta 2021

Kannabiksen dekriminalisointi

Aihe on tapeetilla eduskunnassa ja siitä on tehty oikein kansalaisaloite, joka keräsi riittävän määrän kannattajia taakseen, jotta se pääsi käsittelyyn. Dekriminalisoinnin tarkoitus on, ettei kannabiksesta enää tulisi rangaistusta ja merkintää poliisin rekisteriin. Tätä on perusteltu hoitoon pääsyn helpottamisella ja sillä, ettei nuoren tulevaisuus vaarannu merkinnän takia. THL pisti sitten paremmaksi ja esitti kaikkien huumausaineiden dekriminalisoimista. Ilmeisesti tässäkin on taustalla hoitoon pääsyn kynnyksen madaltaminen.

Dekriminalisointi ei vähennä käyttöä vaan lisää sitä. Jo puolet rattijuopumuksista on huumausainetapauksia. Hoitoon pääsyn kynnys on taas käyttäjästä kiinni eli haluaako raitistua vain ei. Kannabis itsestään jo lisää rikollisuutta, joten se ei ole sen harmittomampi kuin muutkaan huumeet. Rikospoliisi kertoi, että nuorin kannabikseen ja lääkkeisiin kuollut oli vasta kolmetoista vuotias. Yleensä kannabiksen rinnalla käytetään jotain mutta, joten seurauksen sen mukaisia.

Yhä nuoremmat sortuvat jo aikaisin kannabikseen ja vaikka porttiteoria kiistetäänkin, niin kyllä kannabis on avoin ovi kovempiin huumeisiin. Tästä on todisteena median kirjoitukset huumenuorista. Kaikilla käyttö on alkanut kannabiksesta ja asteittain on siirrytty heroiiniin ja amfetamiiniin. Näin ollen porttiteoria pitää paikkansa vaikka jotkut niin uskottelevat.

Nuorison tulevaisuuden pilaaminen on taas oma lukunsa. Ensinnäkin kaikilla pitäisi olla tiedossa, että siitä tulee merkintä rikosrekisteriin. Ainakin poliisit, jotka käyvät puhumassa koululuokissa kertovat näin tapahtuneen. Joten nuori pilaa itse tulevaisuutensa. Toiseksi nuoruuden tyhmyys, joka saa kaikkea kokeilemaan on sitten oma juttunsa.

Rikollisuus näkyy jo kannabiskaupassa eli myyjiä ryöstetään nyt jo ja kauppa ryöstöjä on myös sekä muita omaisuusrikoksia. Kun ainetta on pakko saada, niin rahat niihin on jostain käärittävä. Monen nuoren kotoa myös häviää tavaraa, kun pitää vastineeksi saada huumetta. Ei päivittäiskäyttöön riitä viikorahat. Nuorten rikollisuus on muutenkin tapeetilla ja juurihan Vallilassa tapettiin huumekauppias kuusitoista vuotiaiden toimesta.

Itse olen sitä mieltä, että kannabiksen dekriminalisaatiota ei missään tapauksessa tule hyväksyä. Haitat ovat liian suuret eikä puolustajien argumentit ole painavia näinkin vakavassa tilateessa.

4 kommenttia:

  1. Tuntuuhan tuo vapauttaminen toimivan Espanjassa ja Portugalissa.Myös Usasta on kuultu myönteisiä sävyjä kannabiksen vapauttamisesta.

    VastaaPoista
  2. Laittomuushan se kannabiksesta portin rikollisuuteen tekee. Jos kannabiksesta tehtäisiin laillista, ei tarvitsisi tehdä rikosta sitä hankkiakseen tai kasvattaakseen, hallussapitääkseen ja käyttääkseen. Ei tarvitsisi olla yhteydessä rikollispiireihin päästäkseen pössyttelemään.

    VastaaPoista
  3. Kanadassa kannabis on ollut laillista vuoden 2018 lokakuusta lähtien.
    Esimerkki kannabiskaupan verkkosivuista: https://happylifepotshop.ca/

    Metsäkulman Murre

    VastaaPoista
  4. Tervehdys Anonyymi1, Anonyymi 2 ja Metsäkulman Murre!

    Anonyymi 1: En usko, että sen pilven ympärillä on kultainen kehä. Etenkään USA:sta en usko sillä siellähän opiaatteihin kuolee enemmän ihmisiä, kuin liikenteessä vuosittai

    Anonyymi 2: En usko sen lopettavan rikollisuutta, sillä rahat hupenee kuitenpin pössyttelyyn ja jostain sitä on lisää saatava.

    Metsäkulman Murre: Onhan se sielläkin laillista.

    VastaaPoista