Aiheittain

keskiviikko 11. toukokuuta 2022

Jäikö tekemättä sinultakin

Luin eilen aamun aviisia ja siinä oli iso juttu nuohouksesta. Vuonna 2019 muuttui lainsäädäntö ja ns. piirinuohoojajärjestelmä poistui ja ala vapautui kilpailulle. Nuohous pitäisi asuinrakennuksissa suorittaa kerran vuodessa ja vapaa-ajan asunnoissa kerran kolmessa vuodessa. Nuohouksen laiminlyönti voi tulipalotilanteessa (kun on kyse tulisijasta tai hormista lähteneestä) vakuutusyhtiö olla jopa korvaamatta vahinkoa.

Nykyisin siis nuohous on kiinteistön omistajan vastuulla. Minulla on seitsemän tulisijaa, joista neljä on ollut lämmittämättä jo vuosia, sillä piipun pää on huonossa kunnossa ja en ole löytänyt muuraria, joka katolle uskaltaisi kiivetä. Tein kolmisenkymmentä tarjouspyyntöä ja vain yksi vastasi ja ilmoitti, että varauskirjat on täynnä. Saunatuvalla on leivinuuni, jota on lämmitetty vain kuukauden verran, että on saanut kinkun paistettua. Saunaa on tullut lämmitettyä enemmän, mutta ei viimeiseen vuoteen. Vaikka lämmityskertoja on vähän, niin olen autuaan  onnellisesti unohtanut koko asian.

Ennen oli toisin, sillä nuohooja laputti noin viikkoa ennen tuloaan. Tuolloin sain sopia paremman ajankohdan, jos ilmoitettu aika ei sopinut. Itse valmistelin nuohouksen eli puhdistin savupellit kunnolla ja pistin paperia pellin päähän ja lykkäsin aukkoon. Valmistelin tuhkaluukkujen eteen paperit. Täten nuohooja sai mennä suoraan katolle. Se oli kolmen vartin homma, kun kaikki seitsemän tulisijaa olivat taas puhtaita ja kunto tarkastettu. Laputuksen vuoksi homma tuli kerran vuodessa hoidettua.

Valvontaa nuohoukselle ei ole. Kerran viidessä vuodessa tulee kotiin itse tehtävä palotarkastus. Tästä itse kirjoitin takavuosina. Itse tehtynä se on yksi tyhjän kanssa, sillä kuka katsoo tuttuja juttua arvostellen ja kriittisesti. Siihen kun voi ruksata, että kaikki on kunnossa vaikka todellisuudessa ne ovat retuperällä. Itsekään en tiedä onko makkarin ikkunan alla olevat kokoontaitettavat paloportaat edes avattavissa enää ja onko ne edes turvalliset vai onko jo läpi ruostuneet. Palovaroittimet on, mutta ne on uunin päällä ilman patteria. Itselläni on kyllä paloturvallisuus hieukan huonoilla kantimilla, mutta on sentään kaksi kahdentoista kilon sammutinta käytössä.

Monelle nuohous on myös kustannuskysymys, sillä ei nuohoaminen ole kilpailutuksesta huolimatta mitään halpaa puuhaa. Itselläkin aikanaan seitsemän tulisijan nuohous oli sata viisikymppiä ja tästä on sentään muutama vuosi, joten hinnat ovat varmasti nousseet. Tosin on varmasti sellaisia lämmittäjiä, kuten taloni entinen asukas, joka kertoi nuohoojalle aina vähäisestä käytöstä. Kun hänen jäljiltään nuohottiin, niin hormin päät olivat lähes tukossa. Uskoisin kyllä, että monelta silti vain unohtuu, kuten itseltäni.

Näissä paloturvallisuusasioissa pitäisi palata vanhaan, jossa palolaitos teki palotarkastuksen pikkutarkasti paikanpäällä ja nuohooja muistutti vuosittain tehtävästä toimenpiteestä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti