Näin sanovat poliisin ja tullin edustajat huumausaineista. Eilisen aamun aviisissa oli iso juttu huumausaineista tuossa naapurin suuressa kaupungissa. Muuntohuumeita on jäänyt tullin haaviin enemmän kuin koko viime vuonna. Tämän aamun aviisissa oli iso juttu polkupyöravarkauksista tuossa naapurin suuressa kaupungissa ja ne poliisin mukaan myydään huumeiden käytön rahoittamikseksi. Eilisen aamun aviisissa oli toimittaja poliisin mukana ja entisen kirjaston kulmilta saatiin kiinni henkilö, jolta löytyi huumetta ja rauhoittavia pillereitä sekä puukkoja ja kirves.
Poliisien resurssit eivät riitä valvomaan huumeiden käyttöä, joten niistä aiheutuvat lieveilmiöt ovat hyvin nähtävissä tuossa isossa kaupungissa. Yksi pahimmista alueista on rautatieaseman tienoo, jonka saleissa nukkuvat alkoholistit ja kodittomat ja portaikkojen sokkeloissa piileksivat huumeiden käyttäjät. Kiinnijäämisriski on käyttäjillä ja myyjillä pieni ja kun yhden myyjän saa pois, niin tilalla on pian joku.
Muuntohuumeista ei kukaan tiedä, miten se käyttäytyy kunkin elimistössä ja voi olla perinteistä huumetta paljon vahvempaa, joten yliannostuksen riski on suuri. Tullin edustaja haluaisi kemikaalilakiin termin "muu yleisvaarallinen aine", jolloin näitä tavattaessa ne voitaisiin hävittää. Nykyisen lainsäädännön mukaan muuntohuume, joka ei ole huumausaineiden luettelossa joudutaan antamaan käyttäjälleen takaisin.
Suomi johtaa nuorten huumekuolematilastoa EU:n alueella. Suomalaiselle on lisäksi tyypillistä sekakäyttö, joka sekin näkyy tilastoissa ykkösenä. Sekakäytöstä tunnetuin yhdistelmä on lääkkeet ja alkoholi, mutta varsinainen koktaili saadaan jos siihen lisätään vielä huumausaineet.
Lainataan hieman aamun aviisia: "Yksi viime vuosina huumausaineiden käytön ympärille muodostunut ilmiö on niin sanottu jengiytyminen, jota ilmenee nimen omaan nuorten keskuudessa. Tuomisen (Rikosylikomisario Sakari Tuominen, toim. huom.),mukaan jengiytyminen näkyy valtakunnallisessa tarkastelussa.". Ettei vaan tässä olisi matujengit kyseessä, sillä Tuominen haastattelussa mainitsee naapurin esimerkkiä, joten tuskin mallia on haettu Venäjältä vaan Ruotsista. Suomalainen ei ole niin sosiaalinen, että erikseen ryhtyisi ryhmiä muodostamaan. Tosin kokemukseni nykynuorista on verratain ohut.
A-klinikan johtava ylilääkäri Kaarlo Simojoki onkin sitten eri linjoilla poliisin kanssa. Lainataan hänen haastatteluaan toisesta uutislähteestä: "Mielestäni valtiovallan tehtävä on kyllä suojella ihmisiä vaarallisilta aineilta, mutta lainsäädännön lisäksi tulisi lisätä tietoisuutta ja ymmärrystä ihmisille, terveydenhuollon ammattilaiset mukaan lukien. Tietoa aineista ylipäätään pitäisi olla paremmin tarjolla, ilman pelkoa rikossyytteestä, ja samoin olisi oltava paremmin tarjolla varhaisen vaiheen tukea ja hoitoa. Simojoen mukaan vastaus ei ole se, että huumeiden käyttäjiä leimataan ja rangaistaan entistäkin tiukemmin. Jokainen ongelmakäyttäjä on ollut kokeilija jossain vaiheessa, ja tuohon kokeiluvaiheeseen tulisi päästä käsiksi. Jos siinä vaiheessa henkilölle kerrottaisiin aineen haitoista ja vaaroista, voitaisiin välttyä äärimmäisiltä tilanteilta.". Veikkaan, että kyseessä on päiväuni, että käyttäjät saataisiin aiemmin hoitoon. Huumausaineiden käyttäjät ovat yhtä taitavia peittelemään käyttöään kuin alkoholistitkin.
Kotikaupungissani käytetään eniten alkoholia ja kannabista, mutta mukaan on tullut myös lääkkeitä. Kyselytytkimuksen mukaan huumeita on helppo hankkia. Aina joku tuntee jonkun, joka kaupaa, kertoo tuorein kouluterveystutkimus. Sama ilmiö on myös koko maata koskeva eli alaikäisiltä löytyy huumausaineita. Kotikaupunkini SPR:n katutyön vastaava sanoo syyksi, että päihteitä käytetään pakokeinona nuorten huolestuneisuuteen ja ahdistuneisuuteen. Missään ei kuitenkaan ole kerrottu syitä nykynuorten tuntemaan jatkuvaan ahdistukseen. Mistä se kumpuaa?
Ahistaisko nuorisoo ilmastonmuutos??
VastaaPoistaHuru-ukko