Aiheittain

tiistai 24. syyskuuta 2024

Valtion budjetti

Nyt on eduskunnassa käsittelyssä ensi vuoden budjetti. Itselleni sen verojen korotus tulee siitä, että lääkkeiden arvonlisävero korotetaan ja lääkkeiden vuosiomavastuu tulee nousemaan. Osa lääkkeistäni ei ole kelakorvattavia, eikä siten vaikuta omavastuuseen eli todennäköisesti omavastuu täytyy meidän molempien osalta vasta helmikuussa.

Se on hyvä, että valtionhallinnosta karsitaan kuluja. Myös järjestöjen rahoitusta supistetaan. Nyt ovat rauhanjärjestöt älähtäneet siitä, että niiltä leikataan. Missään vaiheessa ei ole ollut puhetta, että somali- ja arabikerhoilta leikattaisiin tukia. Niille kun maksetaan melkoisia summia.

Mamubisnekseen uppoaa paljon rahaa ja siitä leikataan vähän. Blogikollega Pauli Vaahtera laski takavuosina, että siihen menee yli kolme miljardia. Petteri Orpo lupasi silloin selvittää kulut, mutta ei ole vieläkään moista näkynyt ja aikaa olisi ollut kymmenen vuotta.

Budjetti on edelleen alijäämäinen. Sotealueet haukaa budjetista ison osan, mutta edellinen hallitus ja nimenomaan keskusta halusi raskaan hallintohimmelin, joka syö paljon rahaa. Palvelut ovat heikentyneet ja perusterveydenhuoltoon on pitkät jonot. Ei ole yllätys, että lääkäriin pääsyä joutuu odottamaan kuukauden.

Nyt on keskustelussa budjetti ja odotan milenkiinnolla opposition edotuksia budjetiksi. Varmaan taas luvataan yhdeksän hyvää ja kymmenen kaunista. Itse uskon, että talous tulisi kuntoon pistämällä stoppi mamuteollisuudelle. Juuri tänään luin, että Espoossa työttömyystukea saa yli neljäkymmentä prosenttia maahanmuuttajista.

1 kommentti:

  1. Suomen talous ei ehkä tulisi kokonaan kuntoon pistämällä stoppi mamuteolliselle kompleksille, mutta kyllä se sitä kohentaisi valtavasti.
    Vaan missä on sen tekijä?

    VastaaPoista