Aiheittain

sunnuntai 1. toukokuuta 2011

Häähumua

Perjantainen, brittien, kuninkaallinen häähumu jakaa kansan mielipiteitä yhtä tehokkaasti kuin valkosipuli. Toiset katselivat spektaakkelin ja toisille se edusti e.v.v.k:ta. Mistähän moinen mahtanee johtua, sukupuolesta vai muusta?

Itse luonnollisesti katselin koko spektaakkelin nauttien saksalaista olutta. Ei ollut etikettivirhe, ginin tai viskin asemesta, sillä Windsor-suku on osin saksilaista. Miksi sitten tapitin esitystä?

Ensinnäkin sen historiallisuuden vuoksi. Länsi-Europpalaiset kuningashuoneet ovat vanhoja instituutioita. Englannin kuningashuone taitaa olla yksi vanhimpia. Eka kunkku astui virkaansa jo 774 j.k.r. Käytin termiä, Englannin kuningashuone siksi, että Yhdistynyt kuningaskunta syntyi vasta 1707. Nähdyt rakennukset ovat kulttuurihistoriallisesti merkittäviä. Jo itse vihkikirkko Westminister Abbey:n katedraali on valmistunut 1000-luvun alkupuolella ja on hautapaikka seitsemälle hallitsijalle, puhumattakaan sen taideaarteista. Meillä, Suomessa, vastaavanlainen on ainoastaan Turun tuomiokirkko, vaikka siellä leposijan eivät ole kuninkaat saaneetkaan.

Ja sitten autot, kuulin näet, ettei kuljetuksia hoideta pelkästään hevoskärryillä, jotka toki ovat prameita. Jos olisin rikas ja ajoneuvon saisi oikean puoleisen liikenteen mukaisesti, niin ostaisin heti sellaisen ja vanhan vielä eli Bentley:n. Oli muuten kuningataräidin suosikkiauto. Kuljetuksissa käytetty Bentley oli 70-lukulainen, mutta kaappariovin, samoin kuin käytetty Rolls Royce.

Paraatit ovat myös komeaa katseltavaa. Ovat pojat saaneet harjoitella kerran jos toisenkin, että jokainen mies ja hevonen tekevät pilkulleen saman liikkeen ja käännöksen. Sotilaiden juhlaunivormuthan ovat Euroopassa upeita ja näky juhlallinen. Itseäni ilahdutti sulhasen valinta, hän oli asukseen valinnut RAF:n juhlaunivormun, palveluslajilleen uskollisena. Kotimaamme armeijan juhlapuvuista taitaa olla komein lennostolla. Siis minun mielestä. Naisten asuja on kiva katsoa ja arvostella, varsinkin kun itsellä ei ole mammonaa hankkia edes helmasaumaa mekosta. Siellä näkyi hyvin tyylikkäitä asukokonaisuuksia, joissa oli huomioitu värien harmonia. Toki näkyi järkyttäviä esityksiä, kuten prinssi Andrew:n tyttärien hatukkeet. En olisi kyllä pystynyt pitämään pokerinaamaa, jos olisin heidän seurassaan. Olisin varmaan epäillyt heidän älykkyyttään.

Kuninkaallisen morsiamen korut kiinnostavat myös. Olin hyvin pettynyt Katen tiaran, sillä se oli hyvin vaatimaton. Olisi luullut Elisabetin korulippaasta löytyvän näyttävämmän, maltillisen puvun seuraksi. Mielestäni yksi upeimpia oli Ruotsin kuningatar Silvialla omissa häissään.

Kaduilla parveilevaa yleisöä on myös hauska seurata. Union Jack liehui monissa käsissä. Onko Britannian ainoa arvonsa tunteva porukka Skotlannista, sillä ainoana Union Jack:n osioista oli esillä St. Andrw:n sinivalkoinen lippu.

Laiskuus paljasti yllätyksen. Vihkikaavaa luettaessa olisi suomenkielinen käännös haettavissa hollantilaisten alta ja en jaksanut, viitsinyt, tms. Täten siten kuuntelin alkuperäisen Lontoon kielisen version ja yllätyin suuresti. Vihkikaavassa oli teksti, joka oli käytössä Britanniassa jo 1800-luvulla. ”Minä vannotan teitä molempia, niin kuin tulette vastaamaan tuomion päivänä, jolloin kaikkien sydämien salaisuudet käyvät ilmi, että jos jompikumpi teistä tietää jotakin, joka estää teitä menemästä lailliseen avioliittoon, niin tunnustakoon sen nyt, sillä tietäkää, että kaikki liitot, jotka solmitaan toisin kuin Jumalan sana määrää, eivät ole Jumalan solmimia eivätkä laillisia avioliittoja. Kenen tiedossa on este lailliselle avioliitolle, niin puhukoot nyt tai vaietkoon iankaikkisesti”. Aamen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti