Aiheittain

sunnuntai 17. maaliskuuta 2013

Harmaa talous



Viime päivinä on mediassa käyty keskustelua ministerimme maksamaa remonttia, josta ei kuitin kuittia kirjoitettu.

Verohallinnon sivuilla sanotaan: "Harmaa talous aiheuttaa yhteiskunnalle mittavia verotulojen menetyksiä, heikentää yleistä veromoraalia ja vaikeuttaa laillisesti toimivien yritysten kilpailumahdollisuuksia. Harmaan talouden torjunta on hallituksen kärkihankkeita ja yksi Verohallinnon tärkeimmistä painopistealueista.". Kuitenkin ministeri Heidi Hautala, joka kuuluu harmaan talouden ministerityöryhmän jäsenenä, maksoi pimeästi palkkaa, palkkiota tai siihen rinnastettavaa tuloa työn suorittajalle.

No, älysihän hän edes viimein erota, sillä katu-uskottavuus katosi jo ajat sitten, sillä ensin kielsi ja sitten myönsi ja selitykset luokkaansa.

Toisaalta kun miettii, että mitä maksamillaan veroilla saa, niin ymmärrän hyvin tulojen pimittämisen. Verovaroilla on tarkoitus pitää yllä julkishallinnon palveluita kansalle, mutta kuinkas on käynyt. Kauas ovat palvelut karanneet tai niiden taso laskenut kuin lehmän häntä. Juuri hetki sitten oli mediassa uutista siitä, että teitä aloitetaan muuttamaan taas sorateiksi, kun rahaa ylläpitoon ei ole. Lääkkeiden omavastuu osuus sen kun nousee ja on jo johtanut tilanteeseen, ettei kansalaisella ole varaa hankkia tarvittavia lääkkeitään. Moni työtä tekevä ja veronsa maksava sairastaa perussairautta ja siten lääkitys on tarpeen työkyvyn säilyttämiseksi. Lääkärin luokse pääset muutaman viikon kuluttua jos nyt ylipäätään saat puhelinyhteyden terveyskeskukseen. Verotoimistot, maistraatit, poliisit, ym. ovat jo monelta paikkakunnalta kadonneet kokonaan. Julkiset kulkuneuvot ovat tupaten täynnä ja väkeä jää pysäkille, kun enempää ei sovi. Toki sillä edellytyksellä, että ne vielä ylipäätään kulkevat. Jos jälkikasvun ylipäätään saa päiväkotiin, niin se sijaitsee matkojen takana. Kotipalvelua vanhus jos ylipäätään saa, niin se maksaa maltaita. Kun tuotakin juttua lueskelin, niin hieman hämmästyin laskelmia, sillä monelle jää käyttövaraa vähemmän kuin ulosoton suojaosuus.

Kun ajattelee tuota verohallinnon sivulta löytynyttä tekstiä, niin pistää oikein miettimään, että mille yhteiskunnalle nuo verotulot menevät? Byrokratialle?

Verovaroista ja valtion lainoista maksetaan pankkitukia Etelä-Euroopan pankeille ja loppumaksajana on suomalainen duunari.  Muistan tuon Suomen pankkikriisin, joka seurauksena duunarit maksoivat 50 miljardia mummon markkaa. Lisäksi on tuo loistava sosiaalihuolto, jonka pitäisi auttaa kaikkia kansalaisia, mutta kappas vaan, työtä tekevä duunari ei siltä apua saa, edes tilapäisesti. Sosiaalihuolto elättää ison määrän maahanmuuttajia, jotka eivät ole kyenneet tai halunneet opiskella Suomen kieltä tai sopeutua yhteiskuntaan. Tämä järjestelmä myös elättää ne, jotka aiemmin olisivat irtolaislain mukaan olleet työkelpoisia, mutta muut halut veivät toisaalle.

Miksi ylipäätään maksan veroja vai maksanko veroillani nyt omat opiskeluni ja aiemman työni palkan? Eläkemaksut perittiin jo ensimmäisestä tilistä 16-vuotiaana. Katosivat sitten taivaan tuuliin seitsemän vuoden maksut eli eläkekertymä aloitettiin myöhemmin laskemaan vasta 23-vuotiaasta alkaen. Sen tiedän varmasti, että kun tulee se aika, jolloin minun pitäisi jäädä eläkkeelle, niin ei tule penniäkään. Sitä en tiedä, minne nekin rahat katosivat. Toki sillä edellytyksellä, että selviän hengissä sinne asti.

Siteeraan nyt kuin piru raamattua, mutta Jeesus, tekstien mukaan sanoi: "Kaataessaan rahanvaihtajien pöydät ja kyyhkysenmyyjien jakkarat ja sanoi heille: »On kirjoitettu: ’Minun huoneeni on oleva rukouksen huone.’ Mutta te teette siitä rosvojen luolan.» Rosvojen luola näyttää olevan verohallintomme, jotka kasaavat rikkautta kullan kiilto silmissä, mutta kansalle eivät sitä jaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti