Aiheittain

maanantai 30. syyskuuta 2013

Käteinen raha on harmaata taloutta



Aina jaksaa tuo aamun aviisit ihmetyttää. Artikkelin alussa oli teksti: "Käteisellä maksamiseen voi tulla yläraja, kuten Espanjassa.". Rajana on yli viisikymmentä euroa maksava ostos.

Median mukaan kyse on uudesta harmaan talouden torjuntakeinosta. Tässä on seurattu nyt EU-maita, joiden taloudellinen ahdinko on suurta. Nyt myös siistijöille esitetään ammattikorttia, kuten rakennustyöläisille. Tuota ammattikorttia mietin suuresti, sillä siinä on koko nimi ja usein asuinpaikkakunta. Pitääkö oikeasti kaiken olla julkista. Muistan tuon entisen ammattini ja kun mielisairaanhoitolain muutoksen myötä tulivat terveyskeskuksien harteille kaikki, niin moni hoitaja peitti nimineulastaan etunimen, jos sukunimi oli hyvin yleinen tai jos sukunimi oli harvinaisempi, niin se peitettiin. Tuolloin oli käytössä lankapuhelin ja usein siinä oli ammatti, jonka hoitajat poistivat. Tähän oli syynä häiriköt, jotka saattoivat soittaa kotiisi vuorokauden ajasta riippumatta tai huudella nimeäsi toreilla ja turuilla.

Median mukaan ei ole tarkoitus kuitenkaan kieltää maksamista käteisellä rahalla vaan velvoitetaan yrityksen tarjoamaan myös maksua sähköisessä muodossa. Eikö tämä koske myös bussiyhtiöitä.

Miksi käteisellä ei sovi maksaa? Se ei ole harmaata taloutta, sillä usein on pankkien huolto- ja päivityskatkoja. Näiden aikana et voi maksaa korteilla ja tyypillisesti et saa edes seinästä käteistä rahaa, sillä automaattien yhteydet ovat myös pimentyneet.

Eikö valtiovaltamme tulisi huomioida myös edellä mainittu? Tyypillisesti katkos korteilla alkaa klo 03-05 ja loppu on sitten arvoitus, kuten viimeksi tuolla Nordea pankilla. Jokaisella tulisi olla pieni määrä käteistä rahaa, jolla voi maksaa mm. bussin (siellähän ei elektorni käy). Katkojen aikana et voi maksaa pientä tai suurta ostosta.

Ensivuoden alusta tulee voimaan myös kuitinantolaki. Juuri tuossa muutama päivä sitten oli yleisönosastossa kirjoitus, jossa kansalainen kritisoi kaupan kassoja, jotka kysyvät haluaako asiakas kuitin. Itse kysyn aina asiakkaalta, että tahtooko hän kuitin, sillä jos sen tulostaa automaattisesti, niin joudun työautoa siivoamaan vähän väliä lattialle, ovitaskuihin ja penkeille jätetyistä kuiteista. Sama tapahtuu kaupoissa eli kuitteja löytyy ostoskärryistä, kassahihnan lopussa ja tyypillisesti ympäri kaupan lattiaa.

Onko siis laillista maksaa pankissa (mieluiten nettipankki, jos se sattuu toimimaan) älyttömiä veroja vai rikollista maksaa perustarpeisiin kuuluva eväsleipä käteisellä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti