Aiheittain

keskiviikko 9. huhtikuuta 2014

Uskonollinen päähineNyt on noussut paljon keskustelua uskonnollisista päähineistä ja otsikoissa ovat olleet nimenomaan naisten päähineet. Työntekijä sai potkut töistä huivin vuoksi ja toinen ei päässyt unelma-ammattiinsa poliisiksi huivin vuoksi. Asia oli esillä myös Silminnäkijä ohjelmassa.

Asiasta seurasi luonnollisesti kiivas keskustelu, sillä sallihan Ruotsi nuo päähineet jo liki kymmenen vuotta sitten. Suora lainaus mediasta: "Huivit, turbaanit ja juutalaisten kipat sallittiin, koska Ruotsin poliisi haluaa eri taustoista tulevia poliiseja. Lisäksi katsottiin, että päähineiden salliminen on yhdenvertaisuuslain mukaista, kertoo Ruotsin poliisin tiedottaja Carolina Ekéus.".

Ruotsissa on näitä etnisesti eriperäisiä paljon enemmän, kuin meillä Suomessa ja etenkin Tukholman ja Göteborgin ynnä Malmö:n alueella tarvitaan maahanmuuttaja poliiseja, koska suurin osa muuttajista ei osaa Ruotsin kieltä. Näille poliiseille naamat ovat jo tutut ja rosvouksiin on lähdetty Norjaan.

Ilmaan heitetään jälleen taas tuo pahoin kulunut rasistikortti. Eikö totta. Miksi minun täytyy pukeutua heidän maassaan, heidän kulttuurinsa ja uskontonsa mukaan? Miksi minun pitäisi peittää kauniit, kiiltävät hiukseni, jotka ovat sukuni perintöä? Häpeävätkö nämä naiset hiuksiaan niin paljon, että ne tulee peittää? Kulttuurit ja uskonnot sikseen ja asiaan.

Mediassa esitettiin poliisihallituksen esittämiksi syiksi:

Huivi tai turbaani aiheuttavat kuristumisriskin (totta, sillä pidän metrisen lettini kiinni, koska häiriökäyttäytyjä voi sitä kuristamiseen käyttää), toki mallista riippuen. Silminnäkijä ohjelmassa esiintynyt kaupan työtekijällä oli asiaan järkevä suhtautuminen. Hänelle oli kerrottu, että huivia voi käyttää, ellei se haittaa työntekoa. Hän ymmärsi sen loistavasti eli työssä kumarrellaan paljon lavoja tyhjentäessä ja ajetaan trukilla. Hän oli sisäistänyt asian työturvallisuusriskinä, vaikka ei niillä sanoilla asiaa ilmaissut. Hoitoavustajana työskennellyt nainen oli ilmeisesti pisteessä, jossa on rauhallisia vanhuksia. Ellei huiviviritelmä ole helposti irtoava, on hän esimerkiksi ensiavussa todella vaarassa.

Viitaten hieman edelliseen kappaleeseen, niin työvaatteet ovat monesti suunniteltu siten, ettei kiinnijuuttumisen vaaraa ole. Takavuosina on ollut paljon työtapaturmia, jossa vaate on ottanut kiinni jonnekin ja työntekijä on loukkaantunut pahoin tai peräti kuollut. Entisessä ammatissa olin iloinen kun tuli nepparitakit. Alla oli hihaton paita. Kun joku nappasi takista kiinni, sai käsiä tai pelkkiä lihaksia käyttämällä nepparit napautettua auki ja pääsi tilanteesta ulos. Turvahälytin oli kiinni omassa paidassa. Jos tuollainen huivi on tiukasti kiinni, niin millä pahasta tilanteesta pääsee irti? Hyväksyvätkö he kuristumisvaaran? Ohjelmassa yksi esitti, että ilman huivia on sama asia kun lähtee töihin ilman housuja. Mielestäni hieman ontuva vertaus.

Uskonnollinen päähine ärsyttää. Poliisia kutsutaan yhä koppalakiksi, vaikka ko. päähine ei kuulu enää kuin juhlapukuun. Kun ihminen on kiukkuinen, ärtynyt, sekava, jne. niin tasan varmasti kaikki ärsyttää. Nyt vaan täytyy näin päähineiden käyttäjien ymmärtää se, että päähine saatetaan huitaista päästä pois. Näin on poliiseille tapahtunut kautta aikojen, kun sopiva tilaisuus on tullut kohdalle.

Suora lainaus mediasta: "Päähineiden salliminen voisi johtaa siihen, että vaadittaisiin muitakin uskontoon liittyviä oikeuksia, esim. oikeutta osallistua rukoushetkiin.". Silminnäkijä ohjelmassa sanoi kätilö loistavasti (oli suomalainen, mutta kääntynyt islamin uskoon), ettei hän synnyttäjälle voi mennä sanomaan, että odota hieman, on rukoushetken aikana. Kutsuttiin Luojaa millä nimellä tahansa, niin tuskin niin ymmärtämätöntä Luojaa onkaan, ettei muutaman hetken viivästystä uskonnollisten velvoitteiden suorittamisesta hyväksy.

Mediassa on myös vedottu yhtenäiseen työasuun. Saihan tuossa takavuosina potkut suomalainen työntekijä, joka oli pukeutunut punaiseen villapaitaan, virallisen sinisen sijaan. Kai näitä päähineitä voi olla ei värisiä?

Hieman mietin kyllä tuossa ohjelmassa esiintynyttä naista, joka sanoi pukeutuvansa vaatteisiin, jossa hän ei ole pelkkä lihakimpale. Yllättäen vaate oli melkoisen istuva. Samoin näin tuossa viime syksynä nuoren naisen, jolla huivirakennelma peitti pään ja hartiat, mutta muuten pitkä leninki oli niin tyköistuva, että jäin katsomaan hänen peräänsä. Voi kunpa olisinkin omannut niin upean uuman, kuin tuolla tytöllä. Kasvojen peittäminen on alastomuutta, mutta muut sulot voi näyttää. No, kulttuurit ovat hieman erilaisia. Itse ymmärtäisin kappaleen ensin esitettyyn, että vaatetus olisi vanhan liiton yöpaita, mallia puolijoukkueteltta.

En vastusta päähineitä ja jokainen saa uskoa ihan mihin tahansa, mutta asuissa tulee ottaa huomioon työturvallisuus ennen kaikkea. Nykyisin juhlissa, joissa olen omaan kansallispukuun pukeutunut en voi mennä ravintolaan jatkoille ja syynä ovat vyöllisten varusteet. Minä ymmärrän sen, vaikka ne ovat puvun koristeet, mutta varusteen voi joku napata ja sillä pahaa tehdä. Yrittäkää myös te, jotka edustatte eri uskontoja ja kulttuureja, ymmärtää se, että kaikki ei ole niin yksiselitteistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti