Aiheittain

lauantai 13. joulukuuta 2014

Joulukalenteri 2014 kolmastoista luukku

Tonttu Tohvelo heräsi ja huomasi voivansa paremmin. Hän päätti keittää aamupuurot ja mehut valmiiksi. Kun pöytä oli katettu, niin Tonttu Kotitonttukin oli jo jalkeilla ja myönsi voivansa paremmin kuin eilen.

Aamiaisen jälkeen tonttukaverukset ryhtyivät tutkimaan vanhaa kirjaa. Se näytti olevan täynnä luetteloita, nimiä ja päivämääriä. Käsiala ei ollut hääppöistä ja kielikin kovin oli vanhaa. Keneltä voisimme kysyä tästä kirjasesta, pohti tonttukaverukset.

Tonttu Kotitonttu sai idean, soitetaan Tonttu Ikiroudalle ja ei kun tuumasta toimeen. Kuultuaan tonttukaverusten kertomuksen, ei hän aikaillut vaan saapui paikalle. Katseli pitkään kirjaa ja totesi, nyt tiedän mikä tämä on. Tämä on Tonttulan väkikirja, jossa monia luetteloita.

Osaatko tuota lukea, kysyi Tonttu Tohvelo. Heikosti, mutta osan saan selvää, vastasi Tonttu Ikirouta. Mitä tuossa lukee, kysyi puolestaan Tonttu Kotitonttu ja osoitti otsikkoa. Siinä lukee Tontulas wäkikiria, ladinut Mathias Agricola anno domini MCLXVIII, kertoi Tonttu Ikirouta. En ymmärtänyt tuosta mitään, totesi Tonttu Kotitonttu. En minä liioin, huokasi Tonttu Tohvelo. Sama nykykielellä eli Tonttulan väkikirja, laatinut Mathias Agricola, armon vuonna 1568, selvitti Tonttu Ikirouta.

Tämä on sellainen kirja, että on se syytä näyttää rehtori Tonttu Agricolalle. Taitaa laatija olla sukua hänelle, tuumasi Tonttu Ikirouta ja soitti rehtorille. Rehtori tulikin pikaisesti ja tutki kirjaa. Kyllä, tämä on esi-isäni laatima kirja, jossa kerrotaan Tonttulan kaikki suvut ja niiden jäsenet, viljelysmaista, kalastuksesta, ym. elinkeinoista, kertoi Tonttu Agricola.


Saisinko tämän kirjan lainaksi, niin joulun jälkeen tutkisin sitä tarkemmin, omasta kirjastosta en tuota painosta ole löytänyt, kysyi rehtori. Tonttu Kotitonttu antoi tietenkin luvan, sillä kiinnosti tuo kirja häntäkin. Voisitko opettaa minua lukemaan tuota vanhaa kieltä, hän kysyi rehtorilta, joka myöntyi mieluusti opetustoimeen. Sovittiin, että vuodenvaihteen jälkeen aloitetaan tutkimaan ja lukua harjoittamaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti