Aiheittain

sunnuntai 6. toukokuuta 2018

Hämärän peitossa

Aktiivimallin ensimmäinen tarkastelujakso on päättynyt ja leikkaukset ovat monen työttömän arkipäivää tulevaisuudessa. Aktiivimalliin ei työministeri Lindströmin mukaan ole tulossa helpotuksia, ei edes yli 60-vuotiaille, joiden työllistymisen mahdollisuuden myöntää ministeri itsekin heikoksi. Heti perään loihi myös lausuman eli pitää olla todella painava syy, jotta voi jäädä eläkkeelle. Tällaista syytä joutuu nykyään odottamaan vuosia ja monella kierre päättyy vasta kun vanhuuseläke koittaa.

Lindströmin mukaan työttömiä on 264100 kappaletta ja avoimia työpaikkoja enemmän kuin koskaan, mutta nämä eivät kohtaa, sillä kansalaiset eivät halua muuttaa työnperässä ja tämä on hankala yhtälö. Varmasti, mutta monellako on tarvittava koulutus? Lääkäreitä, insinöörejä, ohjelmoijia, sun muita paikkoja on paljon avoinna, mutta niitä hommia ei hoideta sen paremmin apuhoitajan kuin taksinkuljettajankaan koulutuksella. Lisäksi on otettava huomioon ikä. Kun mittarissa on yli viisikymmentä, niin uuden ammatin opettelu on jo haastavaa ja vanhat koulutodistukset ovat esteenä koulutukseen pääsyyn.

No, Kela meni ja laski, että 78065 kappaletta työttömiä ei ole täyttänyt minkäänlaista aktiivimallin ehtoa. Leikkauksia on tehty 80349, joten 2284 tapausta on yrittänyt täyttää ehtoja, mutta ei riittävästi. Luonnollisesti Kelalla ei ole harmainta hajua syistä, kun aktiivimalli ei ole täyttynyt ja tämä pihallaolo ei ylitä uutiskynnystä. Sain itsekin Kelalta kirjeen, joka todisti sen, että tieto ei kulje siinä puulaakissa ollenkaan. Kirjeessä minun piti perustella kuntoutuspaikkani ja syy, miksi nimenomaan olin kuntoutuksen siltä puulaakilta hankkinut. Hilpeäksi asian tekee se, että kuntoutus oli Kelan myöntämä.

Hommaa pitäisi ehkä tutkia, mutta tarkastelujakson pitäisi olla kuulemma pidempi ja syitä täytyisi esimerkiksi tehdä tutkimushaastatteluja. Kyselytutkimuksina tehdään nyt viikottain puoluiden kannatuksesta, joten siitä voisi pitää parin viikon tauon ja haastatella nuo patalaiskat tapaukset, joista ei aktiivisuutta oikeaan suuntaan löydy. Toisaalta lienee paras tapa haastatella kirjeellä, sillä minullekin tulee aika-ajoin kyselyjä kauppakäyttäytymisestä, tuotteista, palveluista, ym.

Mielestäni tämä on silkka leikkuri, jolla jälleen kustannetaan kansanedustajien palkankorotus sekä lisääntyvien elintaso-oletettujen eläminen, ym. palvelut. Omia palkkioitaan ne ovat valmiit korottamaan, mutta kiky-sopimuksella leikattiin monen alan palkkoja sekä kuntatyöntekijöiden lomarahaa, eikä tämä hävetä yhtään, näitä todella parkkiintuneita politiikan sarvikuonoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti