Olipa taasen mielenkiintoista lukea aamun aviisia maailman uutisten osalta. Kun aiheena oli siirtolaisuus Afrikasta Espanjaan, sen jälkeen kun Italia ja Malta ovat estäneet "siirtolaistaksilaivojen" pääsyn satamiinsa, niin Espanja päästi sen vedoten moraaliseen velvollisuuteensa. Nyt ovat tulijat löytäneet uuden invaasiokäytävän. Erottaahan Espanjan Afrikasta vain 14 kilometrin levyinen salmi. Täten on myös Espanjassa koettu pienimuotoinen herääminen tulijatulvaan.
Suora lainaus aviisista: "Oppositiopuolueiden koventunut siirtolaisretoriikka on erityisen huolestuttavaa maassa, jossa varteenotettavaa äärioikeistolaista puoluetta ei ole tähän asti ollut olemassa. Riski oikeistopopulismin suosion kasvulle on olemassa nyt, kun oppositio käyttää siirtolaispainetta sisäpoliittisena aseena ja lietsoo samalla pelkoa ja vihaa. Euroopalta vaadittaisiin nopeita toimia kriisiavun järjestämiseksi, jotta maan luisuminen oikeistopopulistille tielle voidaan välttää." Jotenkin ei tullut yllätyksenä, että kirjoittaja on medialan perusblondi.
Ensinnäkin hämmästyttää tämä populismin pelko, jotka liki jokainen toimittelijatyttönen tuntuu kovin kokevan. Mikä heitä pelottaa siinä, että maan kansalaiset haluavat elää omien tapojensa ja kulttuurinsa mukaan ja valitsevat johtajat, jotka pitäytyvät oman kulttuurin säilyttämisessä. Tämä varsinkin siksi, että tulijoilla ei ole ollut halua integroitua siihen maahan, johon ovat tulleet.
Siirtolaistulva on pitkään jatkunut Italiaan ja kansan mitta täyttyi, joten he äänistivat parhaat miehet taistelemaan italiailaisien arvojen puolesta ja peräti kahden pelottavan puolueen voimin. Nyt päätä on nostanut myös Espanjan oikeuistopuolue, joten siitä on tullut ei toivottu ilmiö, massa, jossa sellaista ei ole aiemmin ollut. Eikö espanjalaisillakin saisi olla oikeus omaan kieleen, kulttuuriin ja arvoihin. Tosin nykyisin nämä arvot ovat kenellä mitäkin, joten sille ei kovin paljoa voi painoa antaa.
Lainataan vielä: "Monessa Euroopan massa on nähty, kuinka helposti siirtolaisongelman paisuttelu saa puolueiden äänimäärät nousuun. Äärioikeiston suosion kasvulla voi olla hyvin arvaamattomat seuraukset." Ongelma hyvinkin ja se on huomattu monessa maassa, sillä etenkin siirtolaisten (aiemmin pakolaisten, joten teminologia on siirtynyt totuudenmukaisemmaksi) tekemien rikosten vuoksi. Erityisesti seksuaalirikokset ovat kasvaneet huimaa vauhtia monissa Euroopan maissa.
Tämänkö vuoksi muuten mediassa ei ole ollut yhtään
galluptulosta Ruotsista.
Tuo lainauksen toinen lause kuulostaa heikosti verhotulta natsikortilta. Vaikka itse kannatan oikeistopopulisteja, niin en minä niitä krematorioon ole lykkäämässä, vain sinne mistä ovat tulleet.
Erityisen ongelmallisia ovat olleet Vähä-Aasian siirtolaiset, joista osa on tullut pakolaistatuksen varjolla. Erityisesti Saksassa he ovat osallistuneet seksuaaliseen häirintään, raiskauksiin ja yllättäen juutalaisvainoon. Miksi tässäkohtaa ei geelitukille läpsädä natsikorttia?
Tuossa ensimmäisessä lainauksessa puhuttiin kriisiavusta, mutta mietin syvällisesti, että miksi sitä kriisiapua ei tarjota sinne, mistä tulijat tulevat. Siellä on joitakin konflikteja, työttömyyttä ja tehoton hallinto. Tulijavirtojen kansojen maissa saisi nousta yksi oikeistopopulisti, joka panisi infran toimimaan, loisi työpaikkoja ja kitkisi korruptiota, joka tuntuu niissä maissa olevan maan tapa, mutta pahoin pelkään, että ne jatkavat samalla tiellä eli ylikansoittumista, heikkoa johtamista, taitamatonta maankäyttöä, jne. Täten saamme jatkossakin kärsiä siirtolaisinvaasiosta ja sen lieveilmiöistä.
Populismi on niin helppo termi käyttää. Niin kuin rasismi ja äärioikeistolaisuus. Kun populismikortin heittää pöytään niin uskotaan että keskustelu pysähtyy. Niin toimittajien kuin poliittisen eliitin ns. populistien pelon taustalla on tietysti se kauhea asia eli entäs jos tuon porukan valta-asema romuttuukin. Demokratia kun, piru vie, vieläkin mahdollistaa sen.
VastaaPoistaTervehdys Yrjöperskeles!
VastaaPoistaHelposti heitettäviä korttisanoja, joita voi viskellä. Tairkoittanet vahvistuu?
JS Hankamäen tuoreessa blogissa mietiskellään populismia talouselämän kantilla http://jukkahankamaki.blogspot.com/2018/08/luurangot-taloustieteilijoiden-kaapeissa.html
VastaaPoistaMinä olen innokas populismin kannattaja etenkin politiikan saralla. Populismikulttuuri onkin sitten jo makukysymys.
Tervehdys Veijo Hoikka!
VastaaPoistaMielenkiintoinen kirjoitus. Taitaa meissä olla populismin kannattajia poliittisesti paljonkin, mutta kuinka ne saada vaaliuurnien ääreen. Siinä onkin jo melkoinen kysymys.