Aiheittain

keskiviikko 7. elokuuta 2024

Älä aja päälle 2024

Koulut alkavat taas ja lapsia on liikenteessä paljon. On pieniä ekaluokkalaisia ja suurempia, jo tieliikenteeseen tottuneita. Varovaisuutta tarvitaan kaikilta teillä liikkujilta.

Erityisesti olen kiinnittänyt liikenteessä huomiota kännykän käyttöön. Sitä käyttävät kaikki likkujat. Tällöin ei keskitytä liikenteeseen lainkaan. Viime lauantaina köpöttelin läheiselle pikkukaupalle ja vastaan jalkakäytävällä tuli lapsi kännykkää räpläten. Kulku jälkakäytävällä oli seilaavaa ja en tiennyt miltä puolelta kohtaaminen sujuisi turvallisesti. Päätin ohittaa tien puolelta, kun lapsi jo vaelsi samaan suuntaan. Yhteentörmäys väistettiin, kun lapsi nosti katseensa hetkeksi kännykästä. Jäin perääni katsomaan ja lapsen holtiton vaeltelu, kännykkä kourassa jatkui.

Nuorisolla on nykyisin säköpyörät ja-potkulaudat. Ympäristöni katujen reunassa on yhdistetty pyöräily- ja jalankulkuväylä. Nämä sähköhärpäkkeet ovat vaarallisia. Ne tulevat lujaa ja ovat äänettömiä. Läheltäpititilanteita on tullut usein. Monet lapset vielä ajavat sähköpotkulaudoilla kaksi tai kolme henkilöä päällä. Niitä ei ole tarkoitettu kuin yhdelle, joten moinen käyttäytyminen on holtitonta menoa.

Autoillijoiden myös pitäisi kiinnittää enenmmän huomiota ajonopeuksiin. Varsinkin mönkijämopoautot ajavat aina suurinta nopeutta, mikä ajoneuvosta lähtee. Suojatiesääntöön olisi kiinnitettävä enemmän huomiota. Olen monesti seissyt suojatien edessä ja moni ajoneuvo vaan ajaa eikä pysähdy antamaan tietä jalankulkijalle.

Toivon, että säännöt taas palautetaan mieleen, kännykkä repuun ja turvallisin mielin liikenteeseen.

2 kommenttia:

  1. Joskus entisinä aikoina tuolla pääkaupunkiseudulla oli koulujen alkuun kampnaja: Reput tulee! Muistutuksena näistä koulukkaista. Nyt se pitää muuttaa muotoon: HÖLMÖT TULEE!!!!
    Huru-ukko

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaan annapas kun joku keksii TikTok-haasteen:
      aja mahdollisimman monta ekaluokkalaista kumoon!
      Jo alkaa Tuonen viiikate liipata liki ja osuukin moneen, eivätkä syylliset edes tajua sitä.
      Hei kamoon tiätzäää, täähän on vaan haaste, etzä dajyyy-yyy-yyyyy?!

      Poista