Aiheittain

torstai 26. toukokuuta 2011

Aikansa elänyt Schengen-sopimus

Schengen-sopimuksen tarkoitus oli helpottaa sopimusmaiden välistä ihmisten siirtymistä maasta toiseen, kevyemmillä rajamuodollisuuksilla. Yhdessä sopimusmaassa myönnetty viisumi on voimassa kaikissa sopimusmaissa. Schengen-sopimus helpotti monen elämää, jotka joutuvat työnsä puolesta matkustamaan paljon.

Nyt on Schengen-sopimuksesta tullut kirous. Romanian ja Bulgarian alueelta tulevat romaanit tänne vapaasti ja häikäilemättömästi ryöstöretkille. Kun yhden porukan naamat tulevat tutuiksi, vaihdetaan kehiin uusi porukka. Tämän ryhmän edustajat mellastavat myös muissa Euroopan maissa.

Ranskalaiset vaativat Schengen-sopimukseen rajoituksia, jopa irtaantua sopimuksesta kokonaan. Myös Italia haluaisi asettaa siihen rajoituksia. Afrikan pohjoisosien tapahtumat ovat saaneet väen lähtemään. Italiaan on tullut laittomasti tunisialaisia ja sen kautta ovat Ranskaan pyrkimässä runsain joukoin.

Tanska on käynnistämässä rajatarkastukset uudelleen. Schengen-sopimuksen myötä ovat viime vuosina havainneet rajat ylittävän rikollisuuden kasvaneen.

Näyttää silta, että tilanteelle on tehtävä nopeasti jotakin. Ei ole oikein, että vapaa liikkuvuus Schengen-alueella takaa rikollisille laajan keikkailualueen. Kenellä olisi kykyä ottaa tämä asia hoitoonsa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti