Aiheittain

perjantai 6. toukokuuta 2011

Velkasaneerausta

On taasen ollut ikävä lukea päivän lehteä ja sen ilmoitusosastoa. Vouti on vienyt monta kotia ja varmaan lisää tulee. Yksityisen tragedian kohdalla ei auttavaa kättä ojenneta, vaan sinun on itse sitä yritettävä ja yksi maksuryssi, niin järjestely kumotaan pikavauhtia. Maksuohjelma rakennetaan niin tiukaksi, ettei se kestä yhtään takapakkia. Pienyrittäjät ajetaan pikaisesti konkurssiin, mutta kun Nokia saneeraa, aukeaa valtion tukihanat.

Auta armias, jos kohteena onkin valtio, yksityisen tai pienyrittäjän sijaan, niin valtiovalta on käsi ojossa auttamassa. Mitä ovat nämä välittömästi autettavat valtiot? Vanhan kansakoulun karttakirjan, painovuosi 1972, sivuilta löytyy tietoa ja valtavasti.

Ensimmäisenä autettiin Kreikkaa ja mikä se on. Sen tärkeimmät vientitavarat ovat tupakka, rusinat, viinit, oliivit, viikunat ja malmit. Eipä se ole vuosikymmenissä miksikään ja suurin työnantaja on valtio ja matkailu. Saavat monta rusinaa ja oliivia kasvattaa, jotta velat on maksettu. Lakkoja on ollut runsaasti, kun kunnallisvirkamiesten palkkoja ollaan pienentämässä ja eläkeikää nostetaan parilla vuodella.

Toisena meni kyykkyyn Irlanti. Tärkeimmät vientituotteet olivat elävä karja, pääosin hevoset sekä karjataloustuotteet, väkijuomat ja kankaat. Vuosikymmenissä on muutoksia vähän. Teollisuutta on hieman lisätty, mutta monta elikkoa ja viskilekkeriä saavat myydä, ennen kuin velat on maksettu. Eripuraa on nostattanut sosiaaliturvan leikkaukset ja palkkojen alennukset. Pankit on tarkoitus myydä muualle, mutta kuka ostaa konkurssikypsän pankin.

Nyt on menossa alas Portugali. Vientituotteista tärkeimmät olivat korkit, viinit sardiinit, kalatuotteet, oliiviöljy, pyriitti ja puuvillakankaat. Muutokset ovat heillä myös vähäisiä, vain hieman teollisuutta ja kaivostoimintaa. Monta saavat sardiinia pyytää ja oliivia kasvattaa, ennen kuin velat ovat maksetut. Intoa tuntuu vain olevan vähän, sillä varsinkin julkishallinnon palkkakuluja on tarkoitus leikata ja lakot ovat taattuja.

Seuraavana listalla on Espanja, jonka Portugali vetää mukanaan. Olivat sen tärkeimmät vientituotteet ammoin Viinit, hedelmät, metallit, kankaat ja villa. Nykyisin suurin tulonlähde on matkailu. Saavat monta turistia houkutella, ennen kuin talousahdinko on korjattu ja Suomi muiden mukana antavat muutaman miljardin.

Italian kohtalo puhuttaa myös. Hedelmät, vihannekset, viinit, oliiviöljyt, puuvillatavarat, silkit, autot, koneet (no italialainen tekniikka lähentelee tunnettavuudessaan englantilaista keittiötä), malmit. No, nykyisin muotia. Saavat varmaan lakkoilla myös, jotta talous tasapainoon saadaan. Ei muotimekkoja ole monellakaan vaaraa ostaa ja suuret leikkaukset ovat byrokratiassa edessä.

Vilautettu on myös monen muun maan kohtaloa. Me suomalaisetko olemme taas maksumiehiä. On se kumma, että noille valtiolle riittää apurahaa miljardeja, mutta reumasairaat lempattiin ulos parista miljoonasta ja nyt on Kaivannon sairaala kalkkiviivoilla. Suomen tiestö rapistuu hyvää vauhtia ja rahaa ei heru. Rahtarit ovatkin todenneet, ettei tarvitse enää lähteä Venäjälle ajaakseen huonoilla teillä, riittää, että pysyy koti-Suomessa. Olisiko syytä panna Suomen asiat ensin kuntoon, ennen kuin jaetaan rahoja muille maille? Muutoin konkurssissa on Suomen valtio.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti