Aiheittain

sunnuntai 1. toukokuuta 2011

Sairas, sairaampi, sairaanhoito päätösosa

Mihin katosi hälytyskeskusten ammattitaito? Aika ajoin on lehdensivulla tekstiä siitä, ettei ambulanssi löytänyt kohteeseen tai sitä ei edes lähetetty tai sen tulo kesti liian kauan. Tuleeko hälytyskeskukseen niin paljon puheluita, että niille on käytettävissä enää rajallinen kestoaika? Jos Maija Meikäläinen soittaa 112 ja kertoo, että ukkonsa Matti on kipeä ja Matin kropan toinen puoli ei toimi ja puheenkin kanssa on niin ja näin. Alkavat kysymykset:
112: Hengittääks se
Maija: Kyllä
112: Onks se tajuissaan
Maija: On
112: Anna puhelin Matille
Maija: Mutta kun Matti ei puhu, mökeltää vaan
112: Anna nyt se puhelin Matille, jotta voimme keskustella hänen kanssaan oireista

Maija antaa puhelimen Matille:
112: Särkekö päätä
Matti: osvab
112: Särkeekö sitä päätä vai ei
Matti: vopk
112 lyö luurin kiinni, aika täyttyi ja asiakas puhui vain sekavia. Kännissä taisi olla. Miksi muuten tänä päivänä tuntuu olevan vain kaksi tautia hillitön humala tai kamee krapula? Hyvä kysymys?

Miksi ambulanssi ei osannut kohteeseen? Onko syynä kuntaliitokset, jolloin samantyylisiä katuja on kaksi vai sekö, että katujen nimet ovat liian lähellä toisiaan esimerkiksi Tiiliruukin ja Tiilibruukin välinen ero kutistuu kirjaimeen ja heikolla artikulaatiolla tai huonolla puhelinyhteydellä eroa on vaikea huomata. Aikaa meni liian kauan saapumiseen. Kävikö heille kuten minulle, osoite katu muunlainen 19 B rappu. Kävikin ilmi, ettei sinne ajeta katu muunlaisen kautta vaan viereisen raitin puolelta, jonne ajoreitin tukki ajoneuvo, jossa oli jo sakkolappu.

Nyt haaste, näkyykö kotisi numero tai rappu ja ovatko opasteet taloyhtiössä kunnossa? Osaatko opastaa, tien toisenlainen 2:seen on kulku polku viereisen kautta, toisen roskakatoksen takaa. Minun tarjoamalla kyydillä ei ole kiire, mutta jos palo- ja pelastuslaitos ja poliisi joutuvat etsimään kulkureittiä, niin silloin asiat eivät ole kunnossa, vaan olet hengenvaarassa.

Hoitaja tulee, hoitaja tapaa. Nämä uutiset meiltä ja muualta ovat karmeaa luettavaa. Miten tällainen henkilö on voinut päästä ammattiinsa, missä on valvonta? Tämä saattaa kuulostaa julmalta, mutta onko käynyt niin, että hoitajaksi on päässyt henkilö, jolla ei ole edes edellytystä hoitajaksi vai onko hän loppuun palanut ja väsynyt tehottomaan johtoon, joka on muutoinkin pihalla kuin puutarhatonttu tehtävästä työstä? Uutisoinneissa ovat myös esillä epäpätevät lastenhoitajat. Missähän on epäpätevien hoitajien koulu? Missään taasen ei ole uutisoitu niistä tapauksista, joissa potilas on käynyt käsiksi hoitohenkilökuntaan, vaikka moni kantaa ikuisia arpia, niin nahassaan kuin sielussaan.

Siinäpä miettimistä ja pohtimista. Mistä löytyisi mies tai nainen, joka laittaisi terveyden- ja sairaanhoidon järjestelmät kuntoon? Toivottavasti Lailan valinta auttaa muitakin, kuin Koukkuniemen vanhuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti