Aiheittain

tiistai 3. toukokuuta 2011

Pannassa on ja pysyy


Mikä vaivaa yhteiskuntaamme? Vanhat laulut, pelit, elokuvat ja lorut on julistettu pannaan, rasistisina sisällöltään. Jos sellaisen menee esittämään, niin jo ovat sinitakit ovella. Onko todellakin niin, että sensuuri on yhä voimissaan, kuin oli Neuvostoliiton aikana?

Pekan ja Pätkän ammatinvalinta, ihmekoneen tuloksena, ei tänä päivänä olisi lainkaan soveliasta. Taitaisivat päästä pesemään naamansa jo ennen esitystä. Eikä Pekalla ole enää melliä eikä kortteja. Vanhassa lastenkirjassa nauttii banaania varmaan se tiikeri. Pusustakin tuli suukko vain. Mämmilässä ei tämän jälkeen ole naapuria. Huckleberry Finn saa seikkailla yksin ja Huua Kotti jää ilman jalkapalloaan.

Josephine Baker saisi banaanihameineen varmaan porttikiellon joka mestaan. Monikin elokuva jää varmaan arkistojen hyllyille pölyyntymään, varustettuna isolla tekstillä ”Esityskiellossa”. Olisikohan TV-sarja Juuret liian rasistinen myös, vaikka se kertoo vain yhden suvun tarinan ja historiaan pohjautuen. Monet vanhat postikortit ja kirjat taitavat päätyä roviolle, kuten maalaukset inkvisition aikana. Osa suomalaisista lauluista jää varmaankin kotoisten soittolistojen varaan.

Tiernapoikien laulu taitaa olla esityskiellossa. Onhan yhden kuninkaan laulu aika epäilyttävä. Tarvitsee varmaan päivittää tuo esitys. Henkilölistaan nimeksi Eräs kuningas ja hänen lauluosuutensa pitäisi muuttaa muotoon: ”Hoo, jos ole googlessa, olen minä kaikilta tunnettu. Hoo, jos olen twitattu, olen minä hyviltä kaivattu. Yksi herra ja kuningas muusta maasta”.

Ovatko muutamat kansat varustettu niin heikolla itsetunnolla, etteivät siedä kaikkia sanoja. Pitäisiköhän meidän suomalaisten alkaa vaatia oikeuksiamme ja lopettaa rasistiset lausunnot meistä? Jaa mitkä? No jokaisen englanninkielisen elokuvat lopussahan on teksti: ”Finis”. Eikö se vahvasti viittaa meidän olevan lopussa tai lopettaa meidät.

Taitaa olla aika kaivaa Kipto vintiltä ja kunnostaa tuo poika, maasta muunlaisesta, takaisin tarjoilemaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti