Aiheittain

tiistai 23. elokuuta 2011

Kansa maksaa

Kävi juuri niin kuin kirjoitin kesäkuun lopulla, tekstillä Sateenkaarihallitus. Valtion budjetti on julkaistu, sisältäen säästöjä ja leikkauksia sieltä täältä. Säästöt ja leikkaukset eivät luonnollisesti kosketa Arkadianmäkeä eikä Mäntyniemeä. Tavallinen työtä tekevä kansa saa taas maksaa kaiken.

Tuotteiden ja palvelujen hinnat nousevat, mutta palkat eivät. Kun puhutaan tulopoliittisista ratkaisuista, keskustellaan prosentuaalisista korotuksista ja media kertoo taas viisaana, kuinka paljon duunarin palkka nousee. Työskentelin muinoin kunnan palveluksessa ja palkkataulukko oli sama alimmasta ylempään, palkkaluokka oli kuitenkin eri. Kun TUPO:ssa päätettiin nostaa palkkaa x %, niin media kertoi huimista korotuksista, jotka oli laskettu ylemmän portaan palkkaluokalla. Sen tajuaa jo lyhyelläkin matematiikalla, että 1400 mummon markkaa ansaitseva saa pienemmän korotuksen palkkaansa rahassa mitattuna  kuin 2000 mummon markkaa ansaitseva, kun käytetään prosentuaalista korotusta.

Tuloveroa ei hallitus korota, mutta kunnat ovat budjetin jälkeen pakotetut nostamaan kunnallisveroa. Autovero (kun EU kielsi vuosittaisen autoveron, niin se muutettiin käyttömaksuksi, mutta käytän silti vanhaa termiä, sillä verohan se on) nousee taas ja tiestö pysyy kyntöpeltona. Kiinteistövero nousee myös, mutta aurat, lakaisukoneet ja karhut loistavat poissaolollaan. Polttoaineen hinta nousee ja siitäkin, korotuksen jälkeen, 75 % on pelkkää valtiolle menevää veroa.

Ennen oli liikevaihtovero, joka pääsääntöisesti oli 16 %. Nyt on arvonlisävero, jota on nostettu nostamisen perään ja varmasti vielä nostetaan, ollen tällä hetkellä 23 %. Asuntovelan korkovähennys poistuu pikkuhiljaa ja saman kohtalon alla tulee olemaan opintovelka ja takausvelka.

Laskekaa itse paljonko jää palkankorotuksesta käteen. Siihen ei todellakaan tarvita kolmannen asteen yhtälöitä eikä suppeaakaan suhteellisuusteoriaa. Nopeasti laskien korotus on noin -0,5 %.
Valtion budjetista hyötyvät kansanedustat, joiden toimintamenot kasvavat ensi vuonna lähes 22 miljoonaa euroa (eli noin +5%) ja eduskunnan kanslian menot nousevat 92 miljoonaan euroon (+9%). Presidentin ja ex-presidenttien vuosittainen elatus nousee.

"Kanslian menoihin kuuluvat kansanedustajien avustajien palkkojen sekä matka- ja puhelinkulujen (yhteensä seitsemän miljoonaa euroa) lisäksi muun muassa uusien tietokoneiden hankintoja ja eduskunnan rakennusten peruskorjauskustannuksia", suora lainaus medialta.

Hieman on edustajiltamme kuulunut kritiikkiä, että harmaata taloutta ei saada kuriin tällä budjetilla. Harmaa taloushan on sitä, että emme anna työmme panoksesta saatua korvausta valtion riistettäväksi. Verovaroillahan on tarkoitus pitää yllä julkihallinnon palveluita. Miksi maksaa palveluista, joita ei saa? Verorahoista suurin osa menee kuitenkin julkishallinnon byrokratiaan.
Harmaita taidamme olla minä ja puolisoni, sillä ajatuksissamme haluaisimme asua Suomessa, omassa mökissä ja siellä käsin töitä tehdä, mutta olla kirjoilla vaikkapa über alles maassa. Työnantajamme maksaisivat ansaitsemastamme tulosta noin 5 %  veroina ja loppu jäisi meille. Mennään taas tuohon prosentuaaliseen eroon. Jos saan palkkaa (hypoteettinen) 2700 €/kk, niin 5 % on ihan eri juttu kuin 35 %. Kun minulle jää palkasta enemmän käteen, niin voin ostaa palveluni (myös ne jotka julkishallinto ns. nykyisin tarjoaa) sieltä, joka ne parhaimmin tuottaa, enkä rasittaisi kuntaa tai valtiota ja he voisivat tarjota hieman parempaa palvelua, niille, joilla ei ostopalveluihin ole varaa.


Tämä on luonnollisesti hieman julma ajatusmaailma suomalaiseen käytäntöön, jossa julkishallinnon palvelut ovat verovaroin tuotetut. Nyt on kuitenkin tosi asia se, että nämä palvelut eivät ole enää saatavilla. Otetaan käytännön esimerkkejä.
- Ennen verotoimistoon minulla oli matkaa 3,1 km nyt 22,7 km.
- Hammashoito oli kunnalla ja lääkärille pääsi viimeistään kahden päivän päästä soitosta, johon aina vastattiin, nyt hammashoito on hoidettava yksityisellä sen mukaan kuin on rahaa ja lääkärille pääsy on onnekasta, jos se tapahtuu alle kuukauden päästä.
- Tiet aurattiin lumisateen aikana useasti ja nyt joutuu ajamaan auraamatonta tietä, siten, että puskuri auraa isommat ja öljypohja tasaa loput.
- Sairauden kohdatessa Kela korvasi lääkkeet ja hoidot, nyt joudut lähettämään kuponkia kupongin perään ja silti korvaus evätään.
- Posti tuli kotioven luukkuun, nyt tienpielen yhdistelmään, toki sillä edellytyksellä, että siitä edes osa saapuu perille.
- Valtion Rautatiet kuljetti kansaa lättähatuilla ajallaan, nyt Pendolinoille tarvitaan erilaiset aikataulut helteiden, lehtien, pakkasen ja lumen varalle. No tähän yksi ihminen totesi, että VR pysyy ainoastaan kerran vuodessa aikataulussa eli silloin kun siirrytään kesäajasta talviaikaan, joten heillä on tunti lisäaikaa.
- Palotarkastus kiinteistöissä tehtiin viiden vuoden välein, jolloin tarkastettiin tulisijojen kunto, kemikaalien määrät ja niiden säilytys, esteetön kulku kiinteistöön, palovintille pääsy, ilmastointihormien puhtaus, jne. (tarkastuksen kesto noin tunti). Nyt vain se, että sinne pääsee ja nuohousraput on kunnossa (tarkastuksen kesto noin 3 minuuttia).

Hyvät Suomen kansalaiset, saatteko te vastinetta maksamillanne verorahoilla? Miksi maksamme veroja eliitin ylläpitämiseksi? Eikö säästötalkoisiin voisi osallistua myös valtiomme johto?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti