Aiheittain

tiistai 1. maaliskuuta 2016

Työtä ja toimeentuloa III

SSS synnytti nyt yhteiskuntasopimuksen, joka kouraisee monen sydämessä ja todella syvältä kukkaroa. Työttömyysvakuutusmaksu nousee 0,85 % ja työeläkemaksu 1,2 % työntekijöiltä ja vastaavasti alenee työnantajilla. Tuloverotusta kiristetään tuntuvasti.

SSS on ollut nyt vallassa vajaan vuoden ja U-käännöksiä on tehty valtavasti eli toisin sanoen kaikki vaalilupaukset on poltettu ekokemin kattiloissa. Itse pääpiru Sipilä, hallitusohjelmaansa on kirjannut: "Kokonaisveroaste ei vaalikaudella nouse ja työn verotusta kevennetään.".

Median moninaiset taulukot kertovat 0,43 % - 1 % korotuksista veroihin, joka merkitsee euroja satasista tonniin. Mistähän lienevät moiset taulukot tehneen, sillä verrattuna viime vuoden verokorttia tämän vuotiseen, niin pelkkä tulovero on kohdallani nousut vaivaiset 13 %, joka minun kohdalla tarkoittaa paria tonnia vuodessa eli kuukaudessa reilun satasen, kun lisäyksiin tulevat nämä muutkin veronluonteiset maksut.

Päivähoitomaksut kallistuvat tuntuvasti, joka syö nimen omaan lapsiperheiden ostovoimaa. Monelle lapselle tuskin pystytään investoimaan edes kireää pipoa ja puuleluja. Sairastumista ei sentään rangaista, joten lienee ainoa paikka johon ei nyt koskettu ja kätilöt saivat pitää viikonloppulisänsä.

Aamun aviisissa haastateltu kätilö kertoi tienaavansa 40 000 euroa vuodessa eli meikäläisen liki kolmen vuoden palkan verran. Kyllä nyt harmittaa, että synnyin sukuun, jossa nivelrikko on jo varhaisessa keski-iässä vammauttava. Tulotasoni olisi ihan jotain muuta, jos vielä pystyisin lasareetissa toimimaan.

Vuosityöaika pitenee kahdellakymmenellä neljällä tunnilla ja rahatta. Rahtipuolella on tyypillistä, että teet tätä ilmaista työtä paljon. AKT:n tessin mukaan kuskin pitäisi saada 13-14,5 euroa tunnilta, mutta tätä harvoin noudatetaan vaan palkka maksetaan kilometrien perusteella eli 60 ajettua kilometriä on yksi tunti. Siitä, että odotat uutta lastausta viikon, niin ei yleensä makseta kuin päivärahat. Meillä mittarissa on prosenttipalkkaus (AKT:n tessin mukaiseen palkaan ei pienyrittäjillä ole varaa,joten siinä on myös tuo prosentti mahdollisuus), joten vaikutusta ei ole. Tolpalla kun nökötät pari tuntia, niin latin latia ei tule. Tervetuloa, muutkin notkumaan puuhamalle.

Mielenkiintoista oli lukea Nordean pääekonomisti Aki Kangasharjun lausuntoja. Hänen mielestään sopimus ei ole riittävä ja hän on hyvin pettynyt, että paikaillisesti päästään sopimaan, joten hän loihi lausuman: "Pitäisi saada sitä joustoa, mitä modernissa globaalissa taloudessa tarvittaisiin palkanmuodostuksesta ja työajoista ja lomista sopimiseen." Koska pankit alkavat joustaa, sillä pankit ovat ne jotka herkimmin ajavat yritykset konkurssiin ja asunnot ulosottoon. Omaisuus joutuu huijariyritysten haltuun myytäväksi, joka myy ne pilkkahintaan. Voi kun silloin 1990-luvun pankkiriisissä Suomi olisi tehnyt kuten Islanti tuossa takavuosina eli ajoi pahat pankkinsa nurin.

No, joka tapauksessa meidän talouden ostovoima alenee tuntuvasti, joten siirtyminen omavaraistalouteen tulee ajateltavaksi asiaksi. Potut on jo omasta maasta. Mato-onki kouraan siis ja parit kanat kuopsuttamaan. Saakohan asemakaava-aluelle hankkia pari possua ja lehmää?

Vielä sananen työstä, jota tämä sopimus lupailee. Niitä ei tule. Nuoria ei palkata, ellei ole työkokemusta ja mistäs pirusta sitä hankit, kun ei kukaan kokematonta ota duuniin. Sukukypsässä iässä ei naisia mieluusti oteta, koska on vauvavaara. Tänä päivänä 45-vuotias on jo toinen jalka haudassa, joten kuka niitä nyt palkkaa, sillä nehän voivat sairastua tai vammautua ja se sitten maksaa. Jotenkin on sellainen tunne, että 45 ja sekalainen kokoelma plussia, pitäisi sairastuttuaan menehtyä mahdollisimman nopeasti.

Juu ja sitten on työllistettävä ne poloiset pakolaiset, jotka hallitsevat kaiken muun paitsi Suomen tai Ruotsin puhumisen ja kirjoittamisen. Heihin palaa yli miljardi vuodessa ja kenenpä selkänahasta summa raavitaan kuin tavallisen duunarin.

Erittäin mielenkiitoiseksi aiheen tekee vielä se, että hallitus ja eduskunta eivät osallistu talkoisiin. Kesälomat on pitkät, sopeuttamisrahaa maksetaan 1-3 vuotta, kun vaalilupaukset olivat tehneet turhan monta U-käännöstä. Yritysherrat saavat muikeat optiot, mutta investointeja Suomeen ei tehdä.

2 kommenttia:

  1. Toteaisin kaikesta tästä, että jos hallituksemme sanoisi rehellisesti ja perustellusti, että maalla on perse auki ja enempään ei pystytä, niin nielisin sen ja tuuppaisin takapihalleni perunaa (mitä kyllä vaimon kanssa nytkin tehdään). Mutta kun meillä siitä huolimatta sekä haalitaan jatkuvasti lisää ulkomailta tulevia ihmisiä pysyvän elatus- ja pakkohyväksymisautomaatin piiriin sekä pidetään yllä julkishallinnon ylläpitämää akateemista suojatyöautomaattia, niin näkisin että tilanne on kestämätön. Sen tulisi muuttua. Mutta ne ihmiset, jotka haluavat muuttaa sen, mielletään viha-ajattelijoiksi. Tilanne on sairas.

    VastaaPoista
  2. Tervehdys Ykä

    Totta. En itsekään jaksa ymmärtää, että valtion talous on pahasti pakkasella ja kansan selkänahasta revitään vielä elatusrahat täysin hyödyttömille olioille.

    Muutosvastarinta on luonnollista ja varsinkin kun muutos on huonompaan, niin vihaiseksi sitä olonsa tuntee luonnostaan.

    Sanoisin, että tilanne on jo perin tautinen tapaus ja tästä taudista ei antibiooteilla selvitä.

    VastaaPoista