Aiheittain

torstai 25. elokuuta 2016

Karmea virhe

Otsikko on suora lainaus verkkouutisista. Toukokuussa tuhoutui puinen kerrostalo Turussa ja virallisesti se vaati kaksi kuolon uhria ja kolmas vainaja todettiin olleen hengetön jo pidemmän aikaa. Nyt ovat sitten tutkimukset valmistuneet ja yksi kuolleista olisi ollut pelastettavissa, jos palomiehet olisivat tarkastaneet kaikki asunnot, mutta tiedonkulku takkusi. Lisäksi talo oli suuren riskin talo siksi, että asukkaat olivat osin päihderiippuvaisia ja talo vanha puutalo. Tätä ei myöskään oltu huomioitu.

Näistä olen kirjoittanut aiemmin otsikoilla: Huolimatonta viranomaistyötä (11/2011), Pelastussuunnitelma (4/2012) ja Tee se itse palotarkastus (7/2013), No nyt se tuli (7/2014). Samat puutteet jatkuvat edelleen.

Mennään tuohon alkuperäiseen aiheeseen ja käytän suoraa lainausta: "Johtajana toiminut palomestari käski varmistaa palavan asunnon yläpuoliset tilat sekä tiedustella viereiset tilat. Hän ei ollut vielä itse kohteessa, minkä vuoksi hän ei tiennyt, ettei yläpuolisia tiloja varsinaisesti edes ollut." Joku mättää järjestelmässä jos määräykset antaa ylin johto, joka ei edes ole paikalla. Ensiapu- ja katastrofitilanteissa paikalla olijoiden on annettava apunsa uhreille, ohjattava liikennettä, evakuoitava, jne. Kokenein ja/tai toimintakykyisin johtaa ja luovuttaa paikkansa viranomaisille heidän saavuttuaan ja on velvollinen raportoimaan tilanteesta ja sitä seuranneista toimenpiteistä. Näin sanoo säädökset. Jos talon asukaskunta on osin päihderiippuvaisia, niin varmasti paikalle tulleille poliisille paikka oli kovinkin tuttu. Miksi heitä ei käytetty apuna?

Palomestari kysyi omistajalta ja parilta asukkaalta väkimäärää, mutta ei varmistanut saamaansa tietoa. Hän sai tiedon asuntojen lukumäärästä ei ihmisistä siellä. Palomestari hääsi omistajan ja asukkaat pois ja ensihoitajat ikkunasta hahmon nähneen, joten paikalla olijoiden ensikäden tietoja ei ollut käytettävissä eikä myöskään rakennuksen tietoja. Itse olen ollut muutaman kerran ensiaputilanteessa ja tuo pelastuslaitoksen henkilökunnan häätö into on tuttu.

Eräs tapaus kaihertaa vieläkin, sillä näin tien (alamäki) vieressä outoa ja pysäytin paikalle ja kun nousin autosta, niin näin kaatuneen pyöräkelkan ja sen vieressä tajuttoman vanhuksen. Hänen silmälasien kehyskaaret olivat rikkoutuneet ja linssit tehneet otsaan syvät haavat. Minulla ei ollut tietoa, kuinka kauan vanhus oli siinä maannut, mutta verivana kertoi, että pidemmän aikaa. Ambulanssi tuli noin puolen tunnin kuluttua ja vanhus tuli tajuihinsa muutama minuutti ennen sitä. He hääsivät minut (vanhan hoitajan) kovin sanoin kauemmaksi eivätkä kuunnelleet mitä minulla oli sanottavaa. Olin myöhemmin menossa iltavuoroon osastolle ja poikkesin ensiavun kautta, sillä asia kaiherti mieltä. Kysyin vanhuksen vointia ja olivatko ambulanssimiehet kertoneet vanhuksen pitkästä tajuttomuudesta. Sain kuulla, että vanhusta oltiin kotiuttamassa ja eivät olleet tajuttomuudesta tietoisia. Kollega soitti välittömästi lääkärille ja kotiutus onneksi peruutettiin. Vanhuksella oli voimakas aivotärähdys ja oireet tulivat myöhemmin. Miten olisi yksin asuvan vanhuksen käynyt?

Raportista lisäksi paljastuu ettei talossa oltu tehty palotarkastusta pitkään aikaan. Vai onko omistajalle tullut samanlainen Tee se itse palotarkastuslomake kuin minulle kaksi vuotta sitten. Kun vieras silmä puuttuu, niin moni vaaranpaikka jää huomiotta ja useat asiat ovat normaaleja, tuttuja ja rutiinin omaisia. Kun palo- ja pelastuslaitos ei enää tee perusteellisia palotarkastuksia, niin kuolonuhrien määrä tulee lisääntymään ja palo- ja pelastuslaitoksen henkilökunta tulee olemaan vaarassa. Eihän sillä ole mitään väliä, jos nurkissa lojuu Kustaan sodan aikaisia tykin kuulia, mutta jos siellä on mukana vaarivainaan kantomiinat ja vähän muuta, niin tilanne on jo ihan toinen.

Raportin mukaan talo ei myöskään vastannut pohjapiirrosta. Kun puhutaan vanhoista rakennuksista, niin niistä ei välttämättä edes löydy kunnollisia, saati sitten ajantasaisia piirroksia. Huoneistoja on saatettu jakaa tai laajentaa ja näihin muutoksiin ei tarvita lupia, jos kantavia seiniä ei muuteta. Lisäksi rekisterimerkinnöissä on outo ilmiö vieläkin ja se johtuu puhtaasti rakennusteknisestä ratkaisusta eli kuten minun kotini on asunto 1 vaikka se on omakotitalo. Tämä johtuu yläkerran rappusten sijainnista kiinteistössä ja vanhaan aikaan yläkerta saattoi olla vuokralla, kuten lapsuuden kodissanikin oli. Siellä oli yläkerrassa kaksi huonetta ja ensimmäisessä huoneessa oli puuhella, jonka vanhempani purkivat huonokuntoisuuden vuoksi. Tämän vuoksi olen usein joutunut kertomaan, ettei kotini ole rivitalo tai kerrostalo.

Mitenkä on ollut rakennuksen pelastussuunnitelman tila? Onko ollut lainkaan vain hyvin vanhaa painosta, kuten tavallista on vaikka moinen pakollinen onkin. Etenkin kun otetaan huomioon, että rakennus ei vastannut pohjapiirrosta. Entä vastuuhenkilö? Päihdeongelmaisten asunnoissa on yksi iso ongelma eli palovaroittimet ja tupakointi sisätiloissa. Raportti ei tästä kerro mitään. Juuri äsken luin aamun aviisista, kuinka kirjoittaja moitti palovaroittimia, jotka reagoivat vähän kaikkeen. Itsekin olen osasta luopunut vaikka pakollisia ovatkin, sillä jos pelkkä perunoiden keitto saa sen ulvomaan, niin tuotekehitys on jäänyt pahasti puolitiehen. Saunatuvalla sen sai ulvomaan padan lämmitys, joten se korvattiin kuorma-auton häkähälyttimellä. Ketjupolttajan asunnossa tuokaan ei ehkä toimi ja johtaa pariston poistoon.

Tulipalon syynä oli varomaton tulen käsittely. Rakennuspalojen yleisimmät syyt ovat tupakointi vuoteessa, levylle unohtunut ruoka, kynttilä väärässä paikassa ja sähkölaitteet. Yli puolessa tapauksissa päihteet ovat taustatekijänä. Kokki on sammunut tai savuke nukahtaessa pudonnut sohvan rakoon. Luvattoman usein kynttiläkin on jäänyt vaille valvontaa ja kun kynttilä on vielä sijoitettu väärin, niin huonosti siinä käy. Sähkölaitteiden aiheuttamat palot voidaan jakaa kolmeen kategoriaan eli viallinen laite, laitteen hoitamattomuus tai jatkojohtoviritelmät. Laite voi olla viallinen valmistusvirheen vuoksi tai jokin muu syy on sen vaurioittanut. Jääkaapin tulipalon yleisin syy on laiminlyönti. Kaappi  on seisonut vuosia paikallaan ja pöly on rauhassa kertynyt, jäähdytys on heikentynyt ja ei aikaakaan, kun pöly leimahtaa. Vaikka homma on raskas, niin kerran vuodessa on syytä kaappi raijata paikoiltaan ja puhdistaa takapuoleltaan. Sekalainen jatkojohtoviritelmät ovat sitten oma juttunsa ja yleisimmin syyt ovat suuret kuormitukset, joita johto ei kestä. Niin tuli kuin sähkökin ovat hyviä renkejä, mutta pahuksen huonoja isäntiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti