Aiheittain

maanantai 25. helmikuuta 2019

Jo on epätasa-arvoista

Meni kokonainen vuorokausi pohtiessani sunnuntain aviisissa ollutta artikkelia, jossa kiinnitettiin huomiota katujen nimiin ja Korkeasaaren johtaja Sanna Hellström, joka kävellessään Helsingin katuja on kiinnittänyt huomiota, että naisille omistettuja katuja on vähän ja nekin ilman sukunimiä. Miesten mukaan ristittyjä katuja on huomattavasti enemmän ja miesten kaduissa on sukunimetkin.

Sitten suunnittelija Hanna Ikonen Helsingin kaupunkiympäristöstä käytti viime syksynä työaikaansa selvittääkseen paljonko katuja, puistoja tai aukioita on nimetty naisten tai miesten mukaan. Tulokseksi tuli sata naisille ja miehille neljä ja puolisataa. On se niin väärin.

Lainataan Ikosta hieman: "Ikonen sanoo itse hämmästyneensä sitä, että asiasta on alettu puhua vasta 2010-luvulla, vaikka Suomessa naiset ovat saaneet äänioikeuden ansimmäisten maitten joukossa ja naisten asema alkoi Suomessa vakiintua jo 1960-1970-luvulla." Tasa-arvo ei siis ole yltänyt kadun nimiin asti. Kuinka pöyristyttävää.

Lainataan lisää: "Kun tiedämme, että Suomi on ollut uranuurtaja naisten aseman parantamisessa ja monet naiset ovat alallaan olleet uranuurtajia, niin heitä voidaan nostaa esille myös nimeämällä katuja ja puistoja heidän mukaan, Ikonen sanoo." Nimikkokatu voidaan kuitenkin antaa vain vainajalle ja sekin vasta viisi vuotta poismenon jälkeen. Ne naiset, jotka on nimensä saaneet katuihin ovat jo vanhaa polvea ja silloin työtä tehtiin tasa-arvon perään. Nyt se on vain huutelua siitä, kuinka epätasa-arvoinen yhteiskunta on ja tämäkin "uutinen" lähinnä herättää myötähäpeää oman sukupuoleni puolesta. Eikö löytyisi tärkeämpiä aiheita selvittää? Tämä uutinen pääsi kylläkin samaan kategoriaan tutkimuksen kanssa, jossa selvitettiin Suomen sukuisten hevosten nimistö.

7 kommenttia:

  1. Eila Kännölle ainakin pitäisi saada katu.

    VastaaPoista
  2. Hjuu, ehkä löytyis vähän tähdellisempääkin tekemistä. Mutta Ruotsissahan ne pistivät – kuinkas muutenkaan – vieläkin paremmaksi sillä siellä on mittailtu kylttien lisäksi niitten katujen kilometrimäärää ja oltu kauhean triggeröityneitä kun miesten mukaan nimettyjen katujen kilometrimäärä on niin paljon suurempi. Epiä. Niin maskuliinisen epiä.

    VastaaPoista
  3. Terve, Krypta. Suomenhevosten nimistö olisi kyllä oikeasti tutkimisen arvoinen historiaprojekti. Oman sukuni piirin hevosista olen kuullut kertomuksia vain Vilppaasta ja Humusta, ilmeisesti oriita tai ruunia. Nämä nimet annettu kai varsan käyttäytymisen perusteella. Yleisiä lienneet myös suoraan värin ja merkin mukaan nimetyt: Valko, Tähti, Läsi, Piirto, Pilkku, Musta, Rauta. Nämä kun erottivat eläimen tavallisista ruskeista "pruuneista" eli ruunikoista. Jotka siis piti nimetä jonkun havaitun tai odotetun luonne- tai voimaominaisuuden mukaan. Vaan olivatko rahvaan tammojen nimet erilaisia urospuoliin nähden?

    Terv. Achtung

    VastaaPoista
  4. Korkeasaaren johtaja voisi nyt alkuun itsevaltaisena laumojensa johtajana saattaa tasa-arvon voimaan eläinkunnassa, jossa urosta lyödään kuin vierasta sikaa. Hämähäkkikin pyrkii heti popsimaan uroksen sen kanssa naituaan. Noista piireistä se feminismi ihmisilläkin ilmeisesti pohjaa. Jotain yhtäläisyyttä ulkonäöllisestikin noissa luomakunnan naisvaltiaissa näyttäisi olevan.

    Edes jotain todistetta: https://natgeo.fi/elaimet/girl-power-tassa-ovat-elainkunnan-tiukimmat-feministit

    VastaaPoista
  5. Tervehdys Anonyymi 1, Yrjöperskeles, Anonyymi 2 ja Veijo Hoikka!

    Anonyymi 1: Kyllä ansiot puhuvat kadun nimen puolesta.

    Yrjö Perskeles: Sellainenkin epäkohta siis on.

    Anonyymi 2: Historiarvo toki tuolla on, mutta en näe sitä tieteen kannalta mitenkään tuloksellisena.

    Veijo Hoikka: Hyvä linkki, tasa-arvoa ei oikeasti ole olemassa ja siksi siitä osa haikaileekin kovin.

    VastaaPoista
  6. Eila Kännön katu olisi kyllä hyvä idea. Ja mikseipä myös Ritva Santavuoren katu, vaikka ainakin Wikipedian tietojen mukaan vielä elävien kirjoissa onkin.

    -J.Edgar-

    VastaaPoista
  7. Tervehdys -J.Edgar-!

    Ansaisi myös kadun nimen, on sen verran meriittejä takana.

    VastaaPoista