Aiheittain

lauantai 6. tammikuuta 2018

Lisää aktiviteettia työttömälle

Arkadianmäen pellesirkus tarjosi työttömille kovennetun hakemussulkeisen. Tänään esiteltiin malli, jossa työttömän on haettava työtä viikottain ja yksi jokaista viikkoa kohden. Tarkastelujakso on 12 viikkoa ja jos hakemuksia ei tehtaile tarpeeksi, niin seurauksena on 60 vuorokauden karenssi ja pöytä leivättömäksi.

Ensimmäiseksi herää kysymys, että millä työtön todistaa, että haettu on. Edellyttääkö hakemuksen lähettäminen sen, että hakemus lähetetään kirjattuna kirjeenä, josta saa tositteen ja oikein leimalla varustettuna, jonka sitten skannaa TE-toimistolle tai peräti varaa ajan ja vie 12 viikon välein nipun paperia tarkastettavaksi. Kirjatun, viikottaisen kirjeen lähettäminen rokottaa lompakkoa noin 247 egellä vuodessa eli ei mitään halpaa lystiä. Täten työtön on syyllisempi kuin rikollinen, jolla on oikeus siihen, että viranomainen osoittaa syyllisyyden ja rikollisella on myös puolustus, joka pyrkii kumoamaan esitetyt syytökset tai lieventämään niitä.

Toiseksi heräsi mieleeni, että mitä työtä hakee. Ammattisuoja kestää vain kolme kuukautta ja sen jälkeen työttömän on haettava muutakin, kuin sitä työtä mitä osaa. Tästä päästään helposti ammattien vaatimiin kortteihin, joita on tänä päivänä joka lähtöön. Jos ei korttipakasta löydy tulityökorttia, niin ei edes kolvin pistoketta saa pistää seinään. Edes ravintolaan ei pääse siivoojaksi ilman hygieniapassia. Tämä korttiluettelo on loputon ja hintava. Esimerkiksi tulityökortti (hygieniapassia lukuunottamatta) on voimassa viisi vuotta ja maksaa satasen.

Kolmanneksi tuli mieleen fyysiset ja psyykkiset kyvyt. Jätän tässä nyt väliin ne työttömyyskorvausta saavat, jotka lääkäri on todennut työkyvyttömäksi toistaiseksi, mutta työkyvyttömyyeläkettä ei ole saatu ja kuntoutus vielä pahasti kesken. Fyysiset esteet ovat monessa työssä olemassa ja niitä on esimerkiksi pituus, paino, lihaskunto, jne. Psyykkiset edellytykset on myös vakavasti otettava asia. Pistäpä introvertti ihminen paimentamaan meluavaa lapsilaumaa. Voin vakuuttaa, että työntekijä on alta aikayksikön saikulla. Myös rahtikuskin työ vaatii sen, että joka yöksi ei kotiin mennä, joten tämä työ ei sovi kovinkaan monelle, vaikka ajokortissa riittävästi kirjaimia olisi.

Antti Rinne kyllä lohkaisi osuvasti eli halutaan panna työttömät polvilleen ja ampua niskalaukaus. Valitettavasti myös puoluekollegat arvostelivat moista, mutta täyttä tottahan tuo on. Työttömät on nyt laitettu samalle viivalle vajaakuntoisten kanssa, joilla on myös todisteluvelvollisuus. Lippua ja lappua saa lähettää pino kaupalla ja aina saa hylyn, josta jälleen väännetään vastine. Itse tiedän, että vastineita on joutunut vuodessa vääntämään toista kymmentä. Ajetaanko työttömät myös samaan tilanteeseen ja tiedossa on myös se, että moni uupuu ja turhautuu, joten hiippakunnan vaihto on tullut monen eteen.

Jos eteen tulee muutto työn perässä, niin muuttajat ovat pääsääntöisesti nuoria, perheettömiä miehiä. Mitenkähän käy  muuttotappiomaakuntien? Konkurssi vai jotain sinne päin.

Tämän aiheen tekee suunnattoman ristiriitaiseksi se, että kansanedustajien ei ole tarvinnut olla aktiivinen vaan on saanut rauhassa nauttia sopeutumiseläkettä ja puuhastella siinä sivussa jotain ihqua harrastetta. Tämän hillotolpan haltioita on yhä eduskunnassa, kuten takinkääntäjien äiti Timo Soini. Setä-Timo, kuten muutkin uuvatit ovat olleet perin hiljaisia aiheesta. Työministeri Jari Lindström on ollut lähinnä kiinnostunut twiittaaman lätkästä ja sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilan toimet asian ympärillä vaikuttavat lähinnä raakkua, jossa ei helmiä sikiä.

Entäpä sitten notkujat, jotka ovat muualta tulleet ja oikeudessa vielä vahvistettu, että toimeentulo on turvattava vaikka notkuisi sitten laittomasti ja Helsinki pisti vielä nämä etusijalle ja tarjoaa ilmaisen palvelupaketin. Missä on näiden aktivointi? Ilmeisesti pylväspyhimysten ei tarvitse olla aktiivisia eikä edes itse pylvästään kiillottaa, sillä yliopistot kouluttavat niitä riittävästi.

8 kommenttia:

  1. "Ensimmäiseksi herää kysymys, että millä työtön todistaa, että haettu on."
    - Kuvataan kännykkävideolle kun käydään paikalliselta kokoomus/kepu/sininen -satraapilta kysymässä töitä sen kotiovella. ;)

    "Toiseksi heräsi mieleeni, että mitä työtä hakee."
    - Kts. ed. vinkki. Kokoomus/kepu/sininen -satraappien mielestä osoittaa aktiivisuutta kun hakee kaikenlaista työtä. ;)

    Ja oikein aktiivinen työtönhän voi käydä vaikka päivittäin kysymässä näiltä kokoomus/kepu/sininen -satraapeilta töitä. ;)

    Ja Super-aktiivinen vaikka aamuin & illoin. :D

    PS.
    Ai niin, ja Helsinkiläiset tietysti voi käydä kysymässä töitä eduskunnasta. :D :D :D

    VastaaPoista
  2. "...ja sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilan toimet asian ympärillä vaikuttavat lähinnä raakkua, jossa ei helmiä sikiä."

    Heh!
    Maho raakku.

    VastaaPoista
  3. Tervehdys Anonyymi 1 ja 2!

    Sama? Tosiaan. Joskos sitten haetaan työtä kaikilta edustajilta. Kehärinkulan sisäpuolella onkin syytä pysyä rinkulan sisäpuolella,sieltä ei ole tullut paljon enempää kuin Brysselistä.

    VastaaPoista
  4. Tuosta työn hausta. Mikä yritys laittaa julkiseen hakuun mitään, jos hakemuksista on 98% on haettu pelkästään hakemisen vuoksi? Esim otetaan vaikka sähkömiehen paikka, jota hakee 1500 ihmistä joista 1498 ei ole mitään koulutusta tai tietoa alasta. Valtiot ja kunnat ovat hätää kärsimässä koska niissä on aina julkinen haku. Terveyskeskus lääkäriksi hakee yllättäen 20000 ihmistä joilla ei ole koulutusta. Kaikki hakemukset tulee kuitenkin käsitellä. Voi vain kuvitella kuinka tuo kaikki hankaloittaa yhteiskuntaa ja oikeiden ihmisten saamista oikeisiin paikkoihin. Lisäksi se että jos ihmisille tarjotaan töitä ihan minimi palkalla, joutuu he hakemaan tukea sossusta että elävät.

    VastaaPoista
  5. Tervehdys WhiteHunter!

    Kuvaamallasi tavalla tulee käymään eli syntyy yhä enemmän piilotyöpaikkoja, joihin palkataan työntekijäksi vain työntekijöiden tuntemia.

    Valtiolla ja kunnalla kun on vielä velvollisuus kirjata saapuneet hakemukset eli on edelleen ns. diaarikirja, joten em. instituutit tulevat halvaantumaan täysin.

    VastaaPoista
  6. Tätä työttömien aktivointimallia voisi luonnehtia näinkin, että jalkapuolta käsketään juoksemaan.
    Ellei juoksuvauhti ole riittävä, häneltä viedään proteesi ja vaaditaan juoksemaan nopeammin, koska proteesin vieminenhän joko aktivoi häntä juoksemaan nopeammin tai jopa kasvattamaan uuden jalan.

    Tähän malliin juhanavartiaisten ajattelu nimittäin tuntuu todellisuudessakin kulkevan.

    VastaaPoista
  7. Usen viitataan viisaiden miesten aforismeihin. Nyt hallitus voisi käyttää erään poliittisen neron lausahdusta: Hei me tienataan tällä!
    https://mvlehti.net/2015/02/12/jyrki-katainen-me-tienataan-talla-video-ja-parhaat-kootut-jutut/

    Mistä kokoomus löytää nämä lahjakkuudet kaikkien työttömien iloksi?

    VastaaPoista
  8. Tervehdys Qroquius Kad ja Veijo Hoikka!

    Qroquius Kad: Voihan tuon noinkin sanoa, mutta tulos on kuitenkin ihan sama. Usko on vahva Arkadianmäellä.

    Veijo Hoikka: Hyvä listaus Käteisen aforismeista ja tällä vuosituhannella vastaavia on sellainen määrä, että puhelinluettelo+keltaiset sivut taitaisivat saada jo B-osan.

    VastaaPoista