Nyt on tarkastuksissa huomattu, että yksityisellä hoivasektorilla työvuorolistoilla työntekijöitä, joita ei ole olemassa. Nämä ovat tullleet ilmi, niin henkilökunnan kautta, kuin virallisissa tarkastuksissa. Enemmistönä ovat yksityiset vanhusten hoitoon keskittyvät yritykset. Toiminnalla pyritään pimittämään vajaamiehistöllä käyvä paikka ja tunnettua on, että mitoitukset ovat jäljessä reilut parikymmentä vuotta. Tämä johtuu siitä, että ihmiset elävät pidempään ja pidemmän elämän myötä sairaudet lisääntyvät ja hoivan tarve on suurempi.
Tiedän, miltä tuntuu, kun miehitys on vajaa ja omalla osastolla näin on tapahtunut, kun on jyllännyt kunnon lenssu tai vatsatautiepidemia. Sellaisen vuoron jälkeen oli niin kroppa kuin mielikin ihan rikki, poikki, puhki. Epidemia-aikana, kun sijaisia ei ole saatavana, niin itse joutuu venymään pitkälle. Osastolla kun on pari hasuua hoitajaa, niin vain perusasiat saadaan hoitoon. Pesut jäävät kylläkin naaman pyyhintään ja genitaalialueen pesuun. Kun perustarpeet oli tyydytetty, niin sairaanhoitja hoiteli vielä haavat ja minä apuhoitajana suoritin laitosapulaisen työt eli osasto jotenkuten putsplank ja roskat pois. Sitten olikin jo korkea aika hakea lounaskärryt keittiöltä. Ruokailuhetki ei ollut hyvä, sillä syötettäviä oli monta ja ensimmäinen ryhmä sai tuli kuuman aterian ja loppuporukka kylmän (toimituksen huomautus eli tämä oli aikana ennen mikroaaltouuneja).
Ihmetellään kovin hoitajien uupumista, mutta jos vajaalla miehistöllä painetaan pitkään, niin kyllä se alkaa tuntua hoitajassa kuin hoitajassa. Vielä kun kokee, ettei aikaa ole hyvätasoiseen työhön, niin palaa pohjaan myös mielenkiinto työtä kohtaan, joka on enää liukuhihnamaista suorittamista. Valviran ylläpitämässä Terhikki rekisterissä on valtava määrä hoitajia, kuten itsekin, jotka eivät enää tee hoitajan työtä. Pikatarkastuksella omalla nimelläni (on sitten todella yleinen) sain satakunta hoitajaa ja mietin, etten tasan varmasti ole ainoa ja kun rekisteri vielä paljastaa syntymävuoden, niin muutama ainakin oli jo eläkkeellä ollut useamman vuoden. Tästä listasta on hyvä repiä haamuhoitajia, sillä ne ovat ainakin todellisia Jaska Jokuseen verrattuna.
Haamuhoitajahommasta otti sitten herneet nenuun Hyvinvointiala HALI ry, joka viittasi läheiseen Halloweeniin, kun jossain oli tuotu esille, että työvuorolistalla olisi käynyt duunia hoitamassa parit vainajat. Itse olen laittanut piltkälti toistasataa vainajaa urani aikana ja voin vakuuttaa, ettei yksikään ole osastolle tullut harhailemaan. He vetoavat mm. siihen, että listan suunnitteluvaiheessa ei vuokra- tai sijaistyöntekijän nimi ole tiedossa ja opiskelijoiden aikataulut elävät, joten nimi voi vaihtua. Liekö ennen toisin (toimi kylläkin jo ATK-aikana), sillä virallisella listalla oli ainoastaan vakihenkilöt ja pitkäaikaiset sijaiset. Lyhyisiin työsuhteisiin oli erillinen lomake, joka täytettiin vasta, kun sijainen oli tiedossa.
Hali ei myöskään pidä Suomen perushoitajaliiton (SuPer) kampanjasta, että haamuhoitajia ilmoitetaan. Täten lainataan: "Superin varsin "halloween-henkinen" kampanja tähdännee lähinnä hoitajien määrän lisäämiseen ja luottamushenkilöpulan paikkaamiseen." Kun mietin omaa lasarettiani ja omaa osastoa, niin hallinnollista henkilökuntaa on vuosien saatossa kyllä tullut lisää, mutta varsinaisen hoitotyön väkimitoitus oli potilasta kohden yli kaksikymmentä vuotta sama. Potilaiden hoidettavuus nousi jyrkästi, joten voitte arvata, että enää ei potilaille luettu aamun avisiisia tai paikallissanomia. Istuttu rauhassa juttelemaan päiväkahvilla, juoden itsekin kahvia. Tahti muuttui ja ruokatauko oli nopea ahmiminen ja usein pureskelit leipäpalasta epätoivoisesti pienemmäksi, että ehdit nielaista ennen kutsuun vastaamista. Potilas/hoivattava asetelma on jäänyt päättäviltä tahoilta huomaamatta. Suorittavan työn tekijät toimivat täysin kykeneväisyytensä ylärajalla ja tähän tulee saada loppu.
Tere Krypta.
VastaaPoistaMinä olen osaltani päättänyt, että kun aika on täysi, niin minua ei tarvitse haamujen hoitaa, siirryn itsekin haamuksi haahuilemaan. Joskaan ei elävienkään. Itse teen lopullisen ratkaisun sitten ajallaan. Ja juu, en aja rekkaa päin:)
Huru-ukko
Tervehdys Huru-ukko!
VastaaPoistaJuu, toi viimonen kaneetti oli oikein.
...olemme sitoutuneet yykoon alaiseen suomen ihmisoikeushillotolpparauhanaatteen aatella että...
VastaaPoistaTästä tuli mieleeni edellisvuosikymmenen loppu, jolloin äidinäitini ei enää lukuisten aivoinfarktien seurauksena voinut asua kotonaan, vaan vietti lopulta viimeiset vuotensa yksityisessä hoitokodissa.
VastaaPoistaSiellä hän sai vuosikymmenen alussa kuolla lohdullisen rauhallisesti nukkuessaan 92-vuotiaana harmiteltuaan jo 1990-luvun alusta, että olisi jo kovastikin hänen aikansa...
Sitä ennen häntä oli säilötty useaan otteeseen arvausaseman vuodeosastoilla. Erään kerran käydessäni häntä tapaamassa veljeni ja veljenpoikani kanssa saimme odotella käytävällä hyvät tovit jotakuta henkilökuntaan kuuluvaa kysyäksemme, missä mummu makaa?
Odotellessamme alkoi eräästä potilashuoneesta kuulua vanhan miehen anova ääni:
"Hoitaja? Hoitaja...?
Kiltti hoitaja, tulisitko auttamaan...?"
En tiedä, oliko pappa parka unohtanut mikä on kutsunapin merkitys, vai oliko hän painanut sitä jo tunnin verran turhaan.
Kilttiä tai ilkeääkään hoitajaa ei nimittäin näkynyt eikä kuulunut osastolla, jossa oli ilmeisesti ruoanjako meneillään:
ilmassa tuntui lämpimän lihakeiton lemu yhdistyneenä lampimän ulosteen tuoksuun.
Kysyinkin mummulta hänet löydettyämme tuntuuko tämä vankilalta? Hän vastasi suoraan, että kyllä!
Osastolla taisi tuolloinkin olla vain pari hassua hoitajaa, mutta asiantila tuskin korjautuu sillä, että hoitajiksi aletaan palkata runsain määrin hassuja ihmisiä?
Siinähän käy pian niin, että kun aikaa on vain naaman ja alapään pesuun, se hassu hoitaja päättää tehdä ne käännetyssä järjestyksessä:
ensin alapään pesu, sen perään naama samalla välineellä.
Miikä keljuinta, tällaista tulevaisuutta kohti ollaan ilmeisesti viimeaikaisen uutisoinnin perusteella jo todellakin menossa.
Elämäntyönsä apu- ja sairaanhoitajana tehneellä vanhalla äitimuorillani onkin elvytyskielto, jonka hän on toistuvasti tehnyt tiettäväksi meille jälkeläisille.
Hän on myös eutanasian vankkumaton kannattaja.
Niin olen minäkin.
Tervehdys Veijo Hoikka ja Qroquius Kad!
VastaaPoistaVeijo Hoikka: Täsmentäisikö hieman?
Qroquius Kad: Alamäki alkoi 1990-luvun lopulla eli mielisairaanhoitolain muutos. Siemenet siihen kylvettiin jo 90-luvun lamassa. Hoitajiksi myös koulutetaan alalle sopimattomia henkilöitä. Lisäksi hoitoa tulevaa henkilöstöä on vähennetty tai toiminta ulkoistettu eli hoitajat joutuvat myös siivoamaan, kun parkettikosmetologit eivät ole osastolla kuin jonkun hassun tunnin.
Jo vanhemmillani oli elvytyskielto ja itsellänikin (kiitos kanta.fi) se on terveydenhuollossa julkinen tieto. Itse en ole ymmärtänyt sanaa ennenaikainen kuolema, joten lähden, kun aika on.
GCM. Ainakin hillotolppatasolla puuhailevat ovat todenneet, että Suomen kohdalla kyseessä ei ole sopimus. Monien muiden maiden mielipide taitaa olla erilainen, koska eivät sitä allekirjoita. Syynä allekirjoittamisesta kieltäytymiseen ei taida olla se, että kyseessä ei ole sopimus, minkä ainoastaan suomalaiset huippupoliitikot ja pykälänvääntäjät ovat ymmärtäneet. Saas nähdä, mitä tapahtuu kun nimmarit ovat paperilla.
VastaaPoistaEli hoitohenkilökuntaa luvassa, kunhan kultamunat ovat opetelleet viheliäisen suomenkielen ja sen jälkeen vapaan nopeuden ohituskaistalla suorittaneet varsinaiset hoitoalan opinnot. (Raskas sarkasmivaroitus)
Kommenttini tulee vähän myöhässä mutta kai parempi myöhään jne. Lastensuojelun puolella eletään samanlaisessa tilanteessa vaikka varsinaisia haamuhoitajia ei ole. Mutta miehitys on riittämätön. Niin yksityisellä kuin julkisella puolella. Kirjavahvuus ei ole sama kuin tarvittava vahvuus. Mutta virallisesti tilanne on aina esimerkillisen hyvä. Ongelmia ei ole, jos niistä ei puhuta. Vanhustenhuollon puolella tilanne tietysti vielä korostuu. Tuli mieleen tästä (harvinaista kyllä hyvä Ylen ohjelma) ”Tasemummot” joka kertoo varsin hyvin kuinka vanhukset ovat pelinappuloina.
VastaaPoistaTervehdys Veijo Hoikka ja Yrjöperskeles!
VastaaPoistaVeijo Hoikka: Kiitos täsmennyksestä, tosin en usko, että tulijoista monikaan taipuu hoitajiksi.
Yrjöperskeles: Julkisella puolella suorittavan työvoiman osuus on pienentynyt suhteessa asiakkaisiin/hoidettaviin/kuntoutettaviin/tms. Tuo tasemummot oli hyvä esimerkki ja harvinainen Ylen tarjonassa eli se oli hyvä dokumentti.