Aiheittain

maanantai 2. elokuuta 2021

Aluevaalit

 Aluevaaleista oli aamun aviisissa kahden aukeuman juttu, jossa kerrottiin sote-uudistuksen mukanaan tuomista hyvinvointialueiden aluevaltuustot valitaan tammikuussa 2022. Aikaa ei ole kuin puoli vuotta. Itselleni tuli yllätyksenä se, että vaalikausi on alkanut 23. heinäkuuta. Muutoinkin puhetta aluevaltuustoista on ollut hyvin vähän, jos lainkaan.

Nyt aviisissa esiintuivät puoluiden toimitusjohtajat tai puheenjohtajat. Nyt äänestettäviksi houkutellaan korkeita äänimääriä haalitaan kansanedustajia ja kunnallispoliitikkoja. He tulisivat istumaan kaksilla tai kolmilla palleilla ja jääviyskysymykset nousevat kyllä esiin. Paljon ääniä haalineita varmasti houkutellaan myös siksi, että paikka puolueelle tulisi, viis siis asiantuntemuksesta. Mielestäni ei pitäisi äänestää lainkaan vaan valita asiantuntijat johtamaan alkuvaiheen päätöksen tekoa. Näin ei sekoitettaisi siihen poliittisia näkökulmia.

Nyt vaalit on kuitenkin tulossa ja nähtäväksi jää se, minkälaiseksi äänestusinnostus jää. Kesän kuntavaaleissa se jä todella matalaksi. Nähtaväksi jää myös se, että miten pienten kuntien edustus näkyy aluevaltuustoissa vai jääkö kaikki äänet vain isonkunan aluelle. Tällöin terveys- ja sosiaalipalvelujen saatavuudessa tulee heikennyksiä pienten kuntien aluelle eli syntyy epäsuhta. Myös kynnys lähteä isoon kaupunkiin on korkealla, niin henkisesti kuin taloudellisesti. Puhumattakaan kulkuyhteyksistä.

Vaaliväsymystä epäilen myös ilmassa olevan, sillä juuri käytiin kunnallisvaalit, sitten tammikuussa on aluevaalit. 2023 eduskuntavaalit, 2024 presidentinvaalit ja 2025 kunnallisvaalit. Myöskin ehdokkaiden näkyvyys jää heikoksi, sillä puolueet ovat määritelleet hakuajan elo-syyskuun taiteeseen. Joulun aika tuo myös omat haasteensa vaalityöhön.

Suora lainaus: "Poliitikkojen kaksois- jopa kolmoisroolit ovat herättäneet keskustelua. Esimerkiksi Anna-Maja Eriksson toivoi heinäkuussa, että puoluiden puheenjohtajat ja ministerit eivät lähtisi ehdolle vaaleihin. Yksi syy on ajankäyttö, mutta myös vallan keskittyminen". Tässä Anna-Maja on oikeassa. Kuinka hajoittaa aikaa monen jakkaran hoitoon kunnolla? On myös hyvin huomiota herättävää, jos joka instanssissa istuvat samat naamat. Tulleko silloin kunnollisia päätöksiä tehtyä.

Koska juuri oli kunnallisvaalit, niin kuinka saadaan kenttävki taas heräteltyä yksiin vaaleihin, se jää nähtäväksi. Toivon totisesti, että valituksi tulisi myös todellisia asiantuntijoista, jotta päätöksiä saadaa asiakaslähtöisesti tehtyä. Poliittinen päätöksen teko ei ole asiakaslähtöistä ja sitä nimen omaan sote-uudistuksen lähtökohta on. Ei uudistus voi mennä palvelulaitos edellä vaan pitää ottaa ihminen huomion keskipisteeseen.

2 kommenttia:

  1. Äklä pelkää Krypta. Eisinne asiantuntijoita valita eikä päätöksissä oteta asikasta huomioon. Poliittiset pyrkyrit ja broilerit sinne itseään änkeää ja se asiakas, se on jo unohdettu, melkeinpä ruumishuoneelle saateltu.
    Huru-ukko

    VastaaPoista
  2. Tervehdys Huru-ukko!

    Sitä minäkin pelkään.

    VastaaPoista