Aiheittain

keskiviikko 9. lokakuuta 2024

Suomen kieli katoavako

Tänään vietetään Suomen kirjallisuuden päivää ja keväällä sietettiin Suomen kielen päivää. Lukutaito on heikentynyt maassamme ja paljon on maahanmuuttajia, jotka eivät osaa lukea tai kirjoittaa. Nyt on sitten asiaan puuttunut Suomen kielen lautakunta, joka on ilmoittanut etteivät tulijat opi Suomen kieltä, jos heidän käyttämään kieleen (yleisemmin Englanti) suhtaudutaan vihamielisesti.

Monissa palvelujen tarjontapaikoissa on työntekijöitä, jotka ovat maahantulijoita. Isolla osalla ei ole Suomen kielen taitoa. He joko puhuvat täysin ymmärtämätöntä Suomea (kuten ählämilääkäri tuolla suuren kaupungin yliopistollisessa sairaalaa, että pata tatu) tai sitten Englannin kieltä. Suomen kielen lautakunta muistuttaa myös, että Suomessa puhutaa noin 160:ta kieltä äidinkielenään. Kuitenkin Suomen viralliset kielet ovat Suomi, Ruotsi ja Saame. Suurin osa suomalaisita puhuu äidinkielenään Suomea. Ruotsinkielisten osuus on suurin raanikolla, mutta puhujien kokonaismäärä jää pieneksi. Saamenkielen puhujia on vielä vähemmän.

Suomen kieli tuntuu olevan katoavaa kansaperinnettä. Miksi palvelu pitää saada Suomen kielen lautakunnan mukaan myös englanniksi. Eikö kyseisen lautakunnan tehtävänä olisi puolustaa Suomen kieltä. Onko punavihervasemmisto alkanut vaikuttaa lautakunnassa vai onko wokeltaminen tullut kuvioihin mukaa, koska se on niin mediaseksistä.

Minä äänestän jaloillani. Olen jo sotetaksitilauksiini lisännyt, ettei ulkomaalaisia kuskeja, sillä ne on varsinaisia kamizase kuskeja. En todellakaan tiedä, mihin niillä on kiire, mutta neljänkympin alueella parhaimmat vetää kahdeksaa kymppiä. Sain myös huonoa hoitoa huonosti puhuvalta venäläislääkäriltä. Jäi syöpähoitojen takia poistetulta takahampailta proteesit saamatta, kun hän rupesi kuvaamaan suuhun tehtyjä paikkoja. Ei osannut lukea Taysin tekstejä. Nyt on yli vuoden jälkeen uusintayritys suomalaisen lääkärin voimin. Minulla on oikeus saada palvelua omalla äidinkielelläni, joka on Suomi. Toki osaa hieman Ruotsia, Norjaa ja Saksaa. Osaan myös hieman lukea Tanskaa ja tervehdyssanat ranskaksi ja italiaksi. Englanti sujuu kohtalaisesti, vaikka sanavarastoni on pienentynyt käyttämättömyyden vuoksi. Silti haluan palveluni Suomen kielellä ja se on arvokas säilyttää rikkaana ja monen murteen kielenä.

2 kommenttia:

  1. Väestönvaihtoahan tässä tehdään Uuden Neuvostoliiton perustamisen mahdollistamiseksi, ja siinä suomen kieli on pahasti tiellä.

    VastaaPoista
  2. Hyi sinua QK! Koeta jo uskoa, että väestönvaihto on ääärrrrioikeiton salaliittoteoria:)))
    Paitsi että olet paljolti oikeassa. Siihen asti kunnes asia menee totaalisesti perseelleen ja taas tehdään kuten aina ennenkin. Huudetaan apuun sitä valkoista lihaa syövää heteromiestä. Aivan, juuri sitä persvakoäijjää joka on tottunut sotkut siivoamaan.
    Ja Kryptalle: Onneksi meillä täällä kaakonkulmalla vielä nuo muualtakin tullee lääkärit puhuvat ja ymmärätävät ihan selkosuomea. Vanhempia MIESlääkäreitä ovat. Kotoiset NAISlääkärit taasen eivä tahdo ymmärtää tällaisen vanahan käppäukon puhetta. Vaikka olevinaan samaa kieltä puhutaan.
    Eilen viimeksi tämmöisen kanssa jouduin sanomaan, että sano se asiasi SELKOSUOMEKSI. Lopetti puhelun, hyvä ettei lyönyt ns. luuria korvaan.
    Huru-ukko

    VastaaPoista