Aiheittain

maanantai 8. joulukuuta 2014

Joulukalenteri 2014 kahdeksas luukku

Tästä ei hyvää seuraa, ajatteli Tonttu Tohvelo lukiessaan Tonttulan Sanomia aamusella. Tonttulan kunnanjohtaja Tonttu Tuikitärkeä oli etusivulle määrännyt painettavaksi kutsun, jossa jokaisen Tonttulan asukkaan on saavuttava koulun juhlasaliin tänään klo 12.00.

Määrätyllä kellonajalla istuivat Tonttulan asukkaat koulun juhlasalissa. Puhujapöntössä seisoi tuimailmeinen kunnanjohtaja ja aloitti puheensa. Mikä häpeä oli eilinen päivä ja vielä arvovaltaisten vieraidemme läsnä ollessa. Miksi katosivat sähköt, hän messusi ja jatkoi, kuka on antanut luvan veturihuoltoon ja millä se on rahoitettu. Kuka on ohjannut varoja siihen. Häpeällistä oli myös, että vieraamme joutuivat kotimatkan taittamaan museoesineellä. Nyt tunnustakaa ja syypäät vastuuseen.

TSV:n johtaja Tonttu Revontuli nousi seisomaan ja lausui hän; Syy sähkökatkoon oli valtakunnan verkossa esiintyneessä vaiheviasta ja suurin osa pohjoisesta oli sähkötön. Vian paikallistaminen vei oman aikansa, kuten korjauskin. Tämän ilmoitti meille valtion sähköverkon tiedottaja. Arvoisa kunnanjohtaja, ei laitevikaan useinkaan kukaan syypää ole ja siksi aikaisemmat kunnanjohtajat ovat määränneet, ettei taloa saa rakentaa ilman takkaa ja jokaisessa kodissa on oltava varavalaistus.

Nyt puhkesi puhumaan Tonttu Höyry Kiskonpätkä ja loihi lausuman; Isoisäsi sun, edesmennyt kunnanjohtaja Valtteri Tuikitärkeä, on määräyksen antanut pitää kunnossa veturi ja vaunut sen, vaikka sähköjuna Tonttulaan tuli. Varmuuden varaksi ja Valtteri myös laittoi pykälän, jotta rahaa hieman on kunnostukseen ja polttopuuhun. Minä olen junaa kunnossa pitänyt ja kattilaa lämmittänyt, ettei piloille mene. Tämän kaiken olen tehnyt määräyksen mukaan.

Posket kiukusta punoittaen pomppasi ylös myös tonttutyttö Millisentti Mitta ja kädet puuskassa sanoi hän; Junaemäntänä matkan toimin, Tontturouva Kiskonpätkän ohjeiden mukaan. Vieraamme hyvin olivat iloisia ja muistelivat matkoja entisiä. Kehuivat hyvin pidettyjä vaunuja ja ihastelivat sen pintoja kiiltäviä. Heille kuumaa glögiä ja pipareita tarjoilin. Älä häpäise veturia vanhaa ja vaunuja sen.

Tonttu Tohvelo ja Tonttu Kotitonttu nousivat myös ylös ja ilmoittivat matkan sujuneen hyvin, Tonttu Höyry Kiskonpätkän antamien ohjeiden turvin. Raja-asemalla vieraat kiittivät kovin matkasta ja toivovat, että sen uusia vielä voisivat.

Ulkoa kuului auton hurinaa ja sisälle saapui pikalähetti, joka antoi kunnanjohtajalle sähkeen. Tonttu Tuikitärkeä avasi sähkeen ja luki sen. Posket häpeästä punoittaen hän lausui puhujapöntöstä käsin; En tehtävieni tasalla ole ollut ynnä itseäni ajattelin ja minun on nyt pyydettävä anteiksi teiltä kaikilta. Paremmin on minun nyt tutustuttava asiakirjoihin ja määräyksiin sen. Tämän sähkeen on lähettänyt Elf Stroom Hollannista ja kiitoksen suuren antaa juhlasta ja matkasta. Erityiskiitoksen saa junaemäntänä toiminut Millisentti Mitta. Apeana astui kunnanjohtaja pois puhujapöntöstä ja istui penkille.

Tonttu Ikirouta nousi puhujapönttöön ja sanoi; Sä suotta messusit Tonttu Tuikitärkeä. Kysyä olisit voinut, kuin asioiden laita on. Jokainen tonttu muodostaa lenkin ketjuun, myös sinä olet yksi lenkki sen. Heitä nyt häpeä pois hartioiltas, kun hienosti kaikki sujui. Koska päivä on jo pitkällä, niin viedään nyt vain penkit varastoon. Huomenna valmistellaan sitten leivontatalkoot.


Penkit vietiin pois ja Tonttulan väki yksi toisensa jälkeen lähti kotikoloihinsa. Tonttutyttö Millisentti Mitta pohti mielessään, joskos veturista vanhasta ja vaunuista sen saisi matkailuvaltin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti