Aiheittain

keskiviikko 3. joulukuuta 2014

Joulukalenteri 2014 kolmas luukku

Tänään teen laatikot joulupöytään, tummasi Tonttu Tohvelo ja ryhtyi työhön. Isomummun ohjeilla varmasti hyvää tulee ja otti esiin vihkosen, johon isomummu oli reseptejään kirjoittanut.

Porkkanalaatikon ohjeessa kerrottiin, ne kuorineen keitä, silloin on kuoriminen helppo homma. Ohjetta noudattaen laittoi Tonttu Tohvelo porkkanat kiehumaan.

Lanttulaatikon ohjeessa taas oli, että lanttu kuoritaan ja lohkotaan. Isomummu oli tähän ohjeeseen varoituksen sanan kirjannut, sä varoen veistä käytä, sillä sitkeä juures lanttu on ja haavan vaara vaanii varomatonta.

Isomummu varmasti asian tietää, arveli Tonttu Tohvelo ja otti leikkuulaudan avukseen ja varoen ryhtyi juuresta sitkeää pienimään. Hyvin työ sujui ja Tonttu Tohvelo laittoi lantut myös kiehumaan hiljakseen.

Aika vieri, mutta pehmenneet eivät juurekset. Hitaita ovat kypsymään, manasi Tonttu Tohvelo ja ajatteli pienet torkut ottaa, kypsymistä odotellessaan. Vaan nukahti syvään uneen heräten naapurinsa Tonttu Kotitontun kolisteluun ikkunan takaa.

Mikä täällä haisee, ihmetteli Tonttu Tohelo avatessaan oven naapurilleen. Tonttu Kotitonttu sanoi tulleensa, koska jokin haisi palaneelle. Keittiössä olivat vedet juureksista haihtuneet ja ne pohjaan palaneet.

Suuret kyynelkarpalot valuivat pitkin Tonttu Tohvelon poskia. Voi sinua Tonttu Tohvelo, sanoi Tonttu Kotitonttu. Mennä nyt nukkumaan, kun kodinkone työtä tekee ja sen valvomatta jätit. Huonosti olisi käydä voinut. Miksi palovaroittimesi ei varoittanut? Miksi yksin ryhdyit puuhaan suunnattomaan?

Tonttu Tohvelon kotikolon vierestä kulki Tonttukoulun emäntä Tonttu Manteli ja poikkesi kysymään hajun syytä. Tontut kertoivat tapahtuneesta ja päivitteli Tonttu Manteli sanoen, hyv ol aikomukses, mutta vaarallinen oli nukahdukses. Tehdään tämä nyt uusiksi ja yhdessä, tokaisi topakasti Tonttu Manteli ja kysäisi Tonttu Tolvelolta, että millä reseptillä hän laatikot tehdä aikoo.

Tonttu Tohvelo näytti isomummun reseptivihkon ja Tonttu Manteli ilahtui ohjeista sen. Näillä ohjeilla voi tehdä laatikot myös maidotta tai munatta, sill allergiaa monta on tottulapsillakin. Hyvin on isomummu ohjeet laatinut. Tonttu Tohvelo pyyhki silmänsä ja kiitti avusta. Yhdessä työ sujui ja kypsymistä odotellessa levittivät keittiön pöydälle pelilaudan. Aika riensi pelatessa ja sitten tontut yhdessä soseuttivat juurekset ja laatikot laittoivat moninaiset.


Tonttu Kotitonttu muistutti Tonttu Tohveloa vielä tarkastamaan palovaroittimen, jonka hän tekikin. Ei tullut piippausta, on patterista virta loppu. Tonttu Tohvelo penkoi laatikostoaan ja löysi upouuden patteri ja sen paikoilleen laittoi. Nyt piippasi, riemuitsivat tontut yhteen ääneen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti