Aiheittain

torstai 11. joulukuuta 2014

Joulukalenteri 2014 yhdestoista luukku

Ätsui, ätsii ja köh, köh voihki vuoteessaan Tonttu Tohvelo, sillä lenssuviirus oli iskenyt. Eilen mäkeä laskiessaan oli muutama tonttu myös aivastanut ja pöpön voittokulku jatkui. Voi kauhistuksen kanahäkki, kaverin kanssa piti mennä Tonttu Höyry Ratakiskon luokse tänään, vaikeroi Tonttu Tohvelo ja uudelleen nenänsä niisti.

Olo oli surkea, mutta keittiöön laahusti tonttu poloinen. Ei mieli tehnyt puuroa, ei maitoa, ei mitään. Soitti sitten kaverilleen ja naapurilleen Tonttu Kotitontulle. "Minä kovin (ätsii) lenssuinen. Voitko kertoa Tonttu (köh, köh) Ratakiskolle, etten (ätsiiiiiii) tulemaan.".

Tonttu Kotitonttu totesi, että nyt petiin ja sukkelasti. Ilmoitan kyllä Tonttu Höyry Ratakiskolle, siitä älä huolehdi ja tulen pian kurkkaamaan. Voi älä tule tai itsekin taudin saat, sanoi Tonttu Tohvelo köhien, mutta luuri oli jo hiljennyt.

Tonttu Tohvelo laahusti takaisin petiin peiton alle. Köhi, aivasti, niisti ja oli täysin voimaton. Kuuli oven aukeavan ja puhkesi köhisemään, sisälle älkää tulko tai taudin saatte. Sisälle kuitenkin saapui Tonttulan kunnan terveydenhoitaja Tonttu Sammalrikko ja lausui hän, oletko riittävästi nestettä nauttinut?

Ei maistu mikään, sanoi Tonttu Tohvelo ja yski taas. Vai niin, tokaisi Tonttu Sammalrikko ja suuntasi keittiöön. Tonttu Sammalrikko totesi hiljaa mielessään Tonttu Tohveloa tutkittuaan; nenä niistämisestä on punainen ja iho rikkoutunut, kurkku punainen, rinta rohisee, ei hyvältä näytä, tohtorille soitan. Hän tonttu poloisen oloa alkoi helpottaa, kun tohtoria odotti. Laukustaan hän kaivoi yrttejä ja ne hienoksi hieroi ja laittoi veden kuumenemaan.

Ensin kyllä juotavaa, hän totesi ja keitti kuumaa kaakaota. Sen sai Tonttu Tohvelolle hiljaa juotettua. Ovelta kuului taasen kopinaa ja kunnanlääkäri Tonttu Rohtorautayrtti saapui kotikoloon. Köhimisen ääntä seuraten, saapui hän potilaan luo. Koskas tauti alkoi ja mikä on vointi tontun, kysyi tohtori ja Tonttu Tohvelo yritti kertoa, että yöllä ja heikko on, kaiken köhimisen ja aivastelun välissä.

Tohtori tutki ja totesi taudin tavalliseksi lenssuksi, jota puoli kuntaa nyt potee. Hoidoksi lepoa, riittävästi juotavaa ja syödäkin on hyvä hieman, kuumetta voi yrttiteellä alentaa, kipeää kurkkua voi hoidella vuoroin kylmällä vuoroin kuumalla syötävällä/juotavalla, sanoi tohtori ja riensi seuraavan sairastavan luokse.

Terveydenhoitaja Tonttu Sammalrikko uudelle potevalle apua antoi, tohtorin ohjeiden mukaan. Hän keitti kuumaa mehua ja soseutti jäisiä karpaloita, yrttiteen laittoi hautumaan. Tonttu Tohvelon auttoi istumaan ja kehotti vuoron perään syömään karpalososetta ja juomaan mehua. Juohan vielä tämä yrttitee, sanoi Tonttu Sammalrikko ja Tonttu Tohvelo sen hörppi kera korpun.


Nyt peitteen alle ja tässä sinulle voidetta nenänpieliin laitettavaksi, sanoi Tonttu Sammalyrtti. Hän peitteli tonttu poloisen ja valot sammutti lähtiessään toiseen kotikoloon, sairastuneen luokse apuansa antamaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti