Aiheittain

maanantai 15. joulukuuta 2014

Joulukalenteri 2014 viidestoista luukku

Aamupuuroaan syödessä, mietti Tonttu Tohvelo, että miten voidaan tehdä samanlainen lipas, jonka Mauri veisti Sofia morsiamelleen 75 vuotta sitten. Millainen kuvio siinä oli ja minkä kokoinen oli lipas? Hän päätti lähteä käymään Tonttu Kutterinpurun luona, sillä ei ollut eilen tavannut uudelleen Tonttuisi Jäkälää.

Matkalla hän pohti, että taitaa Tonttuisi Jäkälällä olla paljon puhumista Tonttu Kutterinpurun kanssa, sillä olihan Tonttuisi Jäkälä mestari sorvaaja ja puuseppä. Perillä hän koputti oveen ja astui sisään. Hei, huikkasi Tonttu Tohvelo. Tonttu Kutteripuru toivotti Tonttu Tohvelon tervetulleeksi ja totesi, ettei sinua ole hetkeen täällä näkynyt, joko on puuhommat mielestä haihtuneet. Eivät varsinaisesti ole, mutta ajattelin erikoistua junatöihin, sanoi Tonttu Tohvelo. Ei huono idea lainkaan, sillä onhan Höyry Ratakisko jo vanha, eikä työlle ole jatkajaa, tuumasi Tonttu Kutterinpuru ja jatkoi, mutta puuhommia tarvitset siinä työssä, sillä vaunut ovat puurakenteisia.

Tonttu Tohvelo kertoi aamuiset mietteensä ja Tonttu Kutterinpuru purskahti nauruun ja sanoi, Minun veljeni toimi TES:n hommissa ja hän sattui työreissulla kerran piiloutumaan Maurin verstaaseen, missä hän tuota lipasta veisteli. Muistivihkoonsa kuvauksen kirjoitti ja minulle kuvan piirsi, kun arveli sen minua kiinnostavan. Toki kuvio oli minulle tuttu, mutta mieluusti katselen myös muiden veistäjien töitä.

Tonttu Tohvelo katsoi höyläpenkin päällä olevia osia, jotka oli hiottu siististi ja niihin oli loveukset tehty yhteen liittämistä varten. Tonttuisi Jäkälä piirsi kuvioita yhdelle palasista. Tonttu Kutterinpuru kertoi, että oli pyytänyt Jäkälältä apua, sillä hänen näkönsä ei ole enää entinen ja noin tarkkaa työtä hän ei pysty tekemään.

Tonttuisi Jäkälä selvitti innoissaan Tonttu Tohvelolle, että aikoi sorvauksen lisäksi opetella erikoispuusepäksi ja Tonttu Kutterinpuru on lupautunut minua opettamaan. Lippaita olen ennenkin tehnyt, mutta tällainen lovileikkaus on minulle uutta tapaa koristella lippaita.

Tonttu Tohvelo kysyi Tonttu Kutterinpurulta, että voisiko vielä jatkaa puuhommien opiskelua. Haluaisin kuitenkin ensin tutustua junaan ja sen vaunuihin kunnolla, jotta tiedän mitä taitoja tarvitsen. Kaikki puuhommat ovat tähdellisiä, sillä vaunuihin on käytetty monta erilaista tekniikkaa ja olet puuhommissa vielä alkutaipaleella, totesi Tonttu Kutterinpuru ja jatkoi; Sen tiedän, että yksi vaunun ovi on laho alaosastaan ja se olisi pikemmin uusittava. Sen saat noutaa tänne verstaalle ja aloittaa sen kunnostamisen.

Tonttu Tohvelo oli innoissaan. Nyt pääsen työhön junavanhuksen avuksi ja sellainen on hyväksi junalle, josta toivon iloa monille, julisti Tonttu Tohvelo, mutta ryhtyi nyt hiljaa katsomaan, kun Tonttuisi Jäkälä alkoi veitsellä leikata puusta pois hyvin pieniä palasia. Kuvio alkoi muotoutua puun pintaan ja samalla kuunteli vanhan mestaritontun antamia ohjeita veistäjälle.Voi kuinka kaunis, huokasi Tonttu Tohvelo, kun palanen oli valmis. Hän kysyi vanhalta mestaritontulta, että koska voisi oven tänne tuoda. Tonttu Kutterinpuru kertoi, että tässä menee nyt vielä pari päivää, joten sinulla on hyvää aikaa irrottaa ovi ja tuoda se tänne. Junahallilla voit irrottaa jo saranat ovesta ja tarkastaa kiinnitysten sekä saranoiden kunto.


Tehkää te rauhassa lipasta, niin minä menen Tonttu Höyry Ratakiskon luokse ja aloitan oven ehjäyksen, sanoi Tonttu Tohvelo, huikkasi hyvästit ja lähti kohti junahallia, jonka vieressä vanha junamestari asui.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti